KESJULY18

2019-05-18 11:02:05
Γυμνάσιο Κιτίου: Τρίτο βραβείο στον Παγκύπριο Σχολικό Διαγωνισμό Αφίσας για τα Γεωπάρκα

Γυμνάσιο Κιτίου: Τρίτο βραβείο στον Παγκύπριο Σχολικό Διαγωνισμό Αφίσας για τα Γεωπάρκα


Ακόμα μια σημαντική διάκριση για το Γυμνάσιο Κιτίου αφου κατέκτησε το ΤΡΙΤΟ παγκύπριο βραβείο στον 1ο Παγκύπριο Σχολικό Διαγωνισμό Αφίσας για τα Γεωπάρκα. Οι μαθητές υπέβαλαν αφίσα στα πλαίσια του μαθήματος της Γεωγραφίας. Το θέμα της έρευνας  ήταν:

«Κρασοχώρια Τροόδους: Προστασία και Εμπλουτισμός».

Οι μαθήτριες της Α΄τάξης, Άννα Γεωργίου και Φωτεινή Πέτρου τμήμα Α’2, διερεύνησαν τα κρασοχώρια στις παρυφές του Τροόδους. Έκαναν μια σύντομη έρευνα για την σπάνια χλωρίδα, πανίδα των περιοχών. Επίσης, έχουν συμπεριλάβει πρωτότυπες πληροφορίες απο συνεντεύξεις με ιδιοκτήτη οινοποιείου (κο. Γιώργο Ηροδότου, Linos Winery), γενικό γεωπόνο (Αντώνη Νικολάου) και ερασιτέχνη αμπελουργό ( Βρυώνη Ναπολέοντος, γραμματέας στο Κοινοτικό Συμβούλιο Σαλαμιού). Επισήμαναν τους σοβαρούς κινδύνους βάση επιδημιολογικών μελετών που δημιουργούνται απο τη χρήση φυτοφαρμάκων, μυκητοκτόνων και ακαρεοκτόνων. Οι μαθήτριες θέλουν να στείλουν ενα ηχηρό μήνυμα οτι για την ολοκληρωμένη εφαρμογή των θεμελίων της αειφόρου ανάπτυξης πρέπει να προωθήσουμε την παραγωγή κρασιού απο βιολογική καλλιέργεια. Επίσης  είναι σημαντικό να δοθούν κίνητρα σε νέους πολίτες να ασχοληθούν μελλοντικά με την παραγωγή κρασιού για να μην εξαλειφθούν τα επαγγέλματα του πρωτογενή τομέα.

Η βράβευση τελέστηκε στις 17/05/2019, στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για τα Γεωπάρκα UNESCO στην αίθουσα πολλαπλής χρήσεως του Υπουργείου Οικονομικών υπο την αιγίδα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι αξιολογητές της κριτικής επιτροπής ήταν η κα. Πολυνείκη (Λειτουργός Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO), o κος Τσιολάκης και κος. Χατζηκώστα (απο το Γεωπάρκο Τροόδους και το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης). ΟΙ μαθήτριες έλαβαν ως επιπρόσθετο βραβείο την έκδοση της  Εθνικής Επιτροπής UNESCO και του τμήματος Αρχαιοτήτων με τίτλο «Μνημεία και Χώροι Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην Κύπρο» και ενα τριήμερο στο Περιβαλλοντικό Κέντρο του Πεδουλά.

 Την προώθηση της εγκυκλίου και την εποπτεία για την δημιουργία της αφίσας είχε η εκπαιδευτικός γεωγραφίας Φωτεινή Φωτίου, η οποία δηλώνει για  ακόμη μια φορά ικανοποιημένη με την διάκριση των μαθητριών της και νιώθει ευχαριστημένη που αν και η γεωγραφία είναι μονόωρο μάθημα στην Α΄και Β΄ τάξη και είναι πολύ περιορισμένος ο διδακτικός χρόνος, εντούτοις οι μαθητές μπορούν να καλλιεργήσουν και άλλες ερευνητικές δεξιότητες.

Ο διευθυντής του Περιφερειακού Γυμνασίου Κιτίου, Γιώργος Πασχαλή συγχάρηκε τις μαθήτριες και την κα. Φωτεινή και ως επιβράβευση τους παραχώρησε εκπαιδευτική εκδρομή στο Περιβαλλοντικό Κέντρο του Κάβο Γκρέκο στις 16/05/2019 όπου ασχολήθηκαν με δραστηριότητες στην ύπαιθρο ως πτηνοπαρατηρητές.

Γυμνάσιο Κιτίου: Τρίτο βραβείο στον Παγκύπριο Σχολικό Διαγωνισμό Αφίσας για τα Γεωπάρκα


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016