KESJULY18

2019-05-16 12:47:53
 Αναβάθμιση των Σχολικών Βιβλιοθηκών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης

Αναβάθμιση των Σχολικών Βιβλιοθηκών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης


Διευθυντές/Διευθύντριες

Σχολείων Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης

Θέμα: Αναβάθμιση των Σχολικών Βιβλιοθηκών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης

 

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας ενημερώνουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, κινείται προς την αναβάθμιση των Σχολικών Βιβλιοθηκών. Την υποστήριξη του έργου από το Υπουργείο Παιδείας έχουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης και από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, η Βιβλιοθήκη.

2. Το έργο βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, αφού έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση με την ένταξη στον ενιαίο κατάλογο των εγγραφών της Σεβέρειου Βιβλιοθήκης, της Κυπριακής Βιβλιογραφίας του Λυκείου Κολοσσίου, μέρος της συλλογής του Λυκείου Κύκκου Β', ενώ έχει αρχίσει η επεξεργασία των συλλογών του Λυκείου Αγίας Φυλάξεως, Αγίου Σπυρίδωνα καθώς επίσης και του Γυμνασίου Ακροπόλεως. Επιπλέον αρκετά σχολεία, όπως Λύκεια Λάρνακας και το Γυμνάσιο Αποστόλου Ανδρέα Έμπας, έχουν έρθει σε επικοινωνία με την ομάδα υποστήριξης του έργου για τη συμμετοχή τους στην όλη προσπάθεια. Στόχος είναι να ενταχθούν και να οργανωθούν σταδιακά και οι υπόλοιπες Σχολικές Βιβλιοθήκες της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης.

3. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο και πρωτοπόρο έργο, μέσα από το οποίο δημιουργούνται οικονομίες κλίμακας, αφού ένα βιβλίο θα μηχανογραφείται μόνο μία φορά για το σύνολο των σχολικών βιβλιοθηκών.

4. Η δημιουργία ενιαίου καταλόγου αποτελεί το υπόβαθρο για την αναβάθμιση και ανάπτυξη των σχολικών βιβλιοθηκών. Το γεγονός ότι οι περισσότερες σχολικές βιβλιοθήκες δεν διατηρούν αυτοματοποιημένους καταλόγους αποτέλεσε το εφαλτήριο για την έναρξη αυτής της δράσης.

5. Με τη λειτουργία του ενιαίου καταλόγου, όλες οι σχολικές βιβλιοθήκες θα δημιουργηθούν ως οντότητες μέσα στο ενιαίο σύστημα. Με αυτόν τον τρόπο το προσωπικό των βιβλιοθηκών θα μπορεί αφενός να δανείζει και να επιστρέφει μόνο τα βιβλία του σχολείου, στο οποίο εργάζεται, αφετέρου όμως θα έχει τη δυνατότητα να αναζητεί και να εντοπίζει τα βιβλία όλων των άλλων σχολείων. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγονται νέοι ορίζοντες για τις σχολικές βιβλιοθήκες προσφέροντας τους τη δυνατότητα διαδανεισμού των βιβλίων από το ένα σχολείο στο άλλο.

6. Η δημιουργία του ενιαίου καταλόγου σχολικών βιβλιοθηκών είναι το πρώτο και βασικό βήμα για την αναβάθμισή τους. Η μετατροπή των σχολικών βιβλιοθηκών σε κέντρα πληροφόρησης και διαφύλαξης του πολιτιστικού υλικού, που παράγει κάθε σχολική κοινότητα, θα συμβάλει στο να καταστούν αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

7. Οι συνεργαζόμενοι φορείς με την ολοκλήρωση του ενιαίου καταλόγου σχολικών βιβλιοθηκών θα μπορέσουν στη συνέχεια να προσφέρουν μαθήματα Πληροφοριακής παιδείας προς τους μαθητές, εφόδια που θα τους βοηθήσουν στη μετέπειτα πορεία τους προς τη μάθηση.

8. Επίσης θα παρέχεται η δυνατότητα ενιαίας και ταυτόχρονης αναζήτησης στις επιστημονικές πηγές πληροφόρησης (ηλεκτρονικά περιοδικά, βάσεις δεδομένων), στις οποίες το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο έχει εξασφαλίσει πρόσβαση μέσω της συνεργασίας του με τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες.

9. Ο ενιαίος κατάλογος σχολικών βιβλιοθηκών βρίσκεται στη διεύθυνση: http://dionisos.cut.ac.cv/ .

Για την υποστήριξη του έργου έχει δημιουργηθεί wiki στη διεύθυνση: https://schoolcollab.cut.ac.cv/ , όπου υπάρχουν πληροφορίες για :

  • τις προϋποθέσεις ένταξης μιας σχολικής βιβλιοθήκης στον ενιαίο κατάλογο σχολικών βιβλιοθηκών,
  • τη Διαδικασία ένταξης μιας σχολικής βιβλιοθήκης στον ενιαίο κατάλογο,
  • τη Διαδικασία εισαγωγής βιβλίων στον κατάλογο,
  • την Επίλυση προβλημάτων,
  • την Οργανωτική Δομή ομάδας υποστήριξης έργου,
  • εκπαιδευτικά εγχειρίδια για την καταλογογράφηση και το αυτοματοποιημένο σύστημα ανοικτού κώδικά ΚΟΗΑ και
  • τον τρόπο επικοινωνίας με την ομάδα υποστήριξης του έργου.

10. Η ομάδα υποστήριξης του έργου θα προχωρήσει στη διεξαγωγή ενημερωτικών συναντήσεων με τις διευθύνσεις των σχολείων. Παράκληση του ΥΠΠ είναι να παρευρεθείτε σε αυτές τις συναντήσεις αυτοπροσώπως ή να ορίσετε έναν εκπρόσωπό σας.

11. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια για το προσωπικό των σχολείων, το οποίο θα ορίσετε ως υπεύθυνο για τη συμμετοχή του σχολείου σας σε αυτό το φιλόδοξο και πρωτοπόρο έργο.

α.α.Ε. Κάρνου

Δρ Κυπριανός Δ. Λούης

Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDACOLLEGE19
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016