KESJULY18

2019-05-10 10:01:07
1ο Διεπιστημονικό Φόρουμ Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών Πανεπιστημιακών Κύπρου

1ο Διεπιστημονικό Φόρουμ Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών Πανεπιστημιακών Κύπρου


 15 και 16 Μαΐου 2019 Αμφιθέατρο, Κέντρο Πληροφόρησης - Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου»

Η Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών διοργανώνει το 1ο Διεπιστημονικό Φόρουμ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, την Τετάρτη, 15 και την Πέμπτη, 16 Μαϊου 2019, , στοαμφιθέατρο του Κέντρου Πληροφόρησης -Βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου». Θα παρουσιασθούν 38 εισηγήσεις – ένα εντυπωσιακό πανόραμα διεπιστημονικής έρευνας που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου σήμερα.

Το 1ο Διεπιστημονικό Φόρουμ αποσκοπεί να δημιουργήσει ένα γόνιμο χώρο διαλόγου για τη ενίσχυση της διεπιστημονικότητας.  Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου υπάρχουν ήδη ενθαρρυντικά δείγματα διεπιστημονικών προσεγγίσεων, σε επίπεδο τόσο διδακτορικών διατριβών όσο και ερευνητικών-συγγραφικών εργασιών μελών του ακαδημαϊκού προσωπικού. Το 1ο Διεπιστημονικό Φόρουμστοχεύει να ενισχύσει την τάση αυτή. Θέλουμε να υπογραμμίσουμε τη σημασία του «παν» στην έννοια Πανεπιστήμιο και τη σπουδαιότητα της επιστημονικής ώσμωσης ως καταλύτη διανοητικής φαντασίας και πρωτοτυπίας.

Γιατί η έμφαση στη διεπιστημονικότητα; Αν κάτι ιστορικά χαρακτηρίζει την ανάπτυξη των επιστημών είναι η εξειδίκευση. H επιστημονική γνώση προωθείται με την ανάπτυξη όλο και πιο εξειδικευμένων εννοιών, μοντέλων, και μεθόδων. Ωστόσο, αν και αναπόφευκτη, η εξειδίκευση έχει τη σκοτεινή της πλευρά – δημιουργεί στεγανά και υποβαθμίζει τη σύνθεση.

Πρώτον, όπως ήδη ανέφερε πριν από 60 χρόνια ο Σ. Π. Σνόου, στην περίφημη διάλεξή του, στο Κέμπτριτζ «Οι δύο κουλτούρες», η εξειδίκευση τείνει να οδηγεί στο στεγανό διαχωρισμό των ανθρωπιστικών και των θετικών επιστημών, εις βάρος της πολύπλευρης κατανόησης. Η πρόκληση, είχε πει ο Σνόου, είναι να εντρυφείς στον Σαίξπηρ και να γνωρίζεις το δεύτερο θερμοδυναμικό αξίωμα· να σε ενδιαφέρει και η αρχαία τραγωδία και το ανθρώπινο γονιδίωμα· να αισθάνεσαι άνετα και με τον Πλάτωνα και με τον Γκέντελ· να λατρεύεις την ποίηση και να κατανοείς τις τεχνολογικές εξελίξεις. Δεν είναι εύκολο.      

Δεύτερον, στο μέτρο που εξαπλώνεται, η υπερ-εξειδίκευση απομειώνει τη σύνθετη κατανόηση των φαινομένων. Γνωρίζουμε όλο και περισσότερο για όλο και πιο μικρά πράγματα· κερδίζουμε σε βάθος αλλά χάνουμε τη μεγάλη εικόνα. Ως εκ τούτου, δυσκολευόμαστε να συγχρονίσουμε αποτελεσματικά την 

επιστημονική έρευνα με φλέγοντα σύγχρονα προβλήματα, όπως είναι λ.χ. η κλιματική αλλαγή και βιοποικιλότητα, η εκπαιδευτική, υγειονομική και οικονομική πολιτική, οι ανισότητες, η πολιτική διακυβέρνηση, η γιγάντωση της τεχνητής Νοημοσύνης, κλπ., τα οποία δεν συμμορφώνονται με τις ακαδημαϊκές κατηγοριοποιήσεις. Επιπλέον, η στενή παρακολούθηση των εξελίξεων σε διαφορετικά γνωστικά πεδία κοστίζει σε χρόνο, ενώ εφόσον οι διεπιστημονικές προσεγγίσεις κινούνται εκτός συμβατικών πλαισίων έρευνας είναι πιο πιθανό να συναντήσουν περισσότερα εμπόδια στην αποδοχή τους.

 

Παρόλα αυτά, η ώσμωση διαφορετικών πεδίων του επιστητού είναι επιβεβλημένη. Ρηξικέλευθα νέα γνώση παράγεται όταν επινοούνται νέες οπτικές γωνίες, οι οποίες εν μέρει προέρχονται από τη σύνθεση ιδεών προερχόμενες από διαφορετικά πεδία γνώσης. Η τριβή ετερογενών τρόπων σκέψης παράγει, δυνητικά, διανοητικούς σπινθήρες. Επιπλέον, υπογραμμίζει, σε αξιακό επίπεδο, τον οικουμενικό χαρακτήρα της ανθρώπινης γνώσης. Το να μην περιορίζεται ένας επιστήμονας ή στοχαστής από τα συμβατικά όρια του πεδίου του αλλά να αντλεί επιστημολογική έμπνευση ή να αναζητεί εννοιολογικά-μεθοδολογικά εργαλεία από διαφορετικά πεδία δεν είναι μόνο δείγμα ανοιχτομυαλιάς, αλλά και στοιχείο επιστημονικής πρωτοτυπίας. Στην ιστορία των επιστημών έχουν υπάρξει πολλά σχετικά παραδείγματα: από τα συμπεριφορικά οικονομικά μέχρι τη χρήση βιολογικών μοντέλων και νευροεπιστημονικών προσεγγίσεων σε διάφορα γνωστικά πεδία, και από τη χρήση φιλοσοφικών ή ιστορικών προοπτικών στη μελέτη οικονομικών-τεχνολογικών θεμάτων μέχρι την ώσμωση υπο-πεδίων των ανθρωπιστικών, κοινωνικών και θετικών επιστημών (π.χ. λογοτεχνία και ιστορία, μαθηματικά και λογοτεχνία, κλπ.).

Στο 1ο Διεπιστημονικό Φόρουμ θα παρουσιασθεί πληθώρα εργασιών, για μια ποικιλία θεμάτων, αντλώντας από διάφορες επιστήμες και γνωστικά πεδία.  Προσκεκλημένος ομιλητής είναι ο Αθανάσιος Φωκάς, Καθηγητής Μη Γραμμικών Μαθηματικών Επιστημών, UniversityofCambridge, Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα : «Συνείδηση: Από το ειδικό στο γενικό, από την αφαίρεση στην ενοποίηση».

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του 1ου Διεπιστημονικού Φόρουμ της Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό

Οργανωτική Επιτροπή

Αντώνης Κάκας, Σχολή Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών - Βασιλική Κασσιανίδου, Φιλοσοφική Σχολή - Αναστασία Κωνσταντινίδου, Ιατρική Σχολή - Κώστας Μ. Κωνσταντίνου, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής - Αντώνης Μπαλασόπουλος, Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών - Δημήτριος Ξεφτέρης, Σχολή Οικονομικών και Διοίκησης - Μάριος Κ. Φωκάς, Πολυτεχνική Σχολή - May Chehab, Αναπληρώτρια Κοσμήτωρ, Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών - Χαρίδημος Τσούκας, Κοσμήτωρ, Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
IDEP19
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016