KESJULY18

2019-05-09 23:46:58
Το Λύκειο Αρχαγγέλου «Απόστολος Μάρκος» πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στην Αυστρία

Το Λύκειο Αρχαγγέλου «Απόστολος Μάρκος» πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στην Αυστρία


Το Λύκειο Αρχαγγέλου «Απόστολος Μάρκος» πραγματοποίησε για τρίτη συνεχή χρονιά εκπαιδευτική εκδρομή στην Αυστρία φέτος στα πλαίσια του μαθήματος Ιστορίας Κατεύθυνσης της  Γ΄ Λυκείου, από τις 20/4/19 – 25/4/19.

Την αποστολή αποτελούσαν 38 μαθητές, 10 καθηγητές, ο Διευθυντής του Σχολείου και δύο επιθεωρήτριες φιλολογικών μαθημάτων.

Αυτό το κομμάτι της Αυστρίας είναι πράγματι «περιοχή της Αποκάλυψης». Η Βιέννη είναι μια γοητευτική πόλη που αποτελεί κομβικό σημείο ανάμεσα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Είναι ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια του Δούναβη, σε γεωγραφική θέση με μεγάλη οικονομική σημασία, καθώς βρίσκεται στη διασταύρωση δύο μεγάλων φυσικών οδών της Κεντρικής Ευρώπης.

Η ίδρυση της Βιέννης χρονολογείται από το 500 π.Χ., αρχικά ως κελτικός οικισμός. Το 1918, μετά από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Βιέννη έγινε πρωτεύουσα της πρώτης Αυστριακής Δημοκρατίας.Μεταξύ του 1938, οπότε προσαρτήθηκε στη Ναζιστική Γερμανία και του τέλους του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η Βιέννη έχασε τη θέση της ως πρωτεύουσα από το Βερολίνο. Το 1945, οι Σοβιετικοί κατέλαβαν την πόλη από τους Γερμανούς και η Βιέννη έγινε πάλι η πρωτεύουσα της Αυστρίας.

Η ξενάγηση άρχισε από τη Βιέννη, την πλουσιότερη πόλη της Αυστρίας σε ιστορικά μεσαιωνικά μνημεία. Τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα περιλαμβάνουν τα αυτοκρατορικά παλάτια του Χόφμπουργκ και του Σένμπρουν στα οποία λειτούργησε ο πρώτος ζωολογικός κήπος του κόσμου, μαζί με διάφορες σχολές τέχνης, τα δίδυμα μουσεία, το Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Σημαντικό αξιοθέατο, επίσης, είναι και ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Στεφάνου. Είναι κτισμένος στο κέντρο της πόλης της Βιέννης, πάνω σε ερείπια δύο παλαιότερων ναών, εκ των οποίων ο αρχαιότερος καθαγιάστηκε το 1147, έχοντας αποτελέσει επίκεντρο πολλών σημαντικών γεγονότων της ιστορίας του αυστριακού έθνους. Η σημερινή του μορφή, σε μεικτό ρομαντικό και γοτθικό ρυθμό, φέρεται ως κεντρικό αξιοθέατο της πόλης, με κυριότερο χαρακτηριστικό την πολύχρωμη, ψηφιδωτού ύφους, στέγη του.

Η επόμενη επίσκεψη ήταν στο χωριό Χάλλστατ που είναι κτισμένο σε απότομη όχθη της ομώνυμης λίμνης Hallstattersee. Αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός λόγω της μοναδικότητας του τοπίου του, που συνδυάζει την ιστορική αρχιτεκτονική του γραφικού οικισμού, τη λίμνη και τα ψηλά βουνά που την περιβάλλουν καθώς και τα πλούσια προιστορικά, ιστορικά, αρχαιολογικά και πολιτιστικά αξιοθέατα της περιοχής και της δυνατότητας για χειμερινά σπορ.

Στη συνέχεια προχωρήσαμε για το  παραμυθένιο Σάλτσμπουργκ. Βρίσκεται στα δυτικά της χώρας και σε υψόμετρο 425 μέτρων. Η πόλη του Μότσαρτ και του ...αλατιού με την καλοδιατηρημένη μπαρόκ παλαιά συνοικία της και την εύκολη πρόσβαση που προσφέρει προς τις Άλπεις, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αυστριακούς, τουριστικούς προορισμούς, γεμάτος ιστορία, πανέμορφα μέρη και φινέτσα.

Όλα ήταν εντυπωσιακά, αυτό όμως που συγκλόνισε τους πάντες, ήταν η επίσκεψη  στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης, του Μαουτχάουζεν-Γκουζέν μιας και η εκπαιδευτική εκδρομή έγινε γι’ αυτό τον λόγο. Βρίσκεται περίπου 29 km ανατολικά της πόλης Λιντς. Ιδρύθηκε από τους  Γερμανούς ναζιστές τον Αύγουστο του 1938. Αρχικά ο λόγος ίδρυσής του ήταν για να μεταφερθούν εκεί κρατούμενοι από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου και μετά από το Άουσβιτς. Από την ίδρυσή του μέχρι την απελευθέρωσή του υπολογίζεται ότι σε αυτό βρήκαν τον θάνατο περίπου 100.000 άτομα. Οι κρατούμενοι –εργάτες ήταν είτε κατάδικοι του κοινού ποινικού δικαίου είτε «μη κοινωνικοποιημένα» άτομα γερμανικής και αυστριακής καταγωγής. Εκτέλεσαν τις εξορυκτικές εργασίες αποκομίζοντας τόνους γρανίτη για την κατασκευή του τείχους που περιέβαλε το στρατόπεδο και των κτιριακών του εγκαταστάσεων. Μέχρι την απελευθέρωσή του από τα συμμχικά στρατεύματα στις 5 Μαΐου 1945, πάνω από 206.000 κρατούμενοι από όλη την Ευρώπη, γνώρισαν στο Μαουτχάουζεν, ότι πιο απάνθρωπο μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους.

Στις 23/4/19, Μεγάλη Τρίτη, μπήκαμε στο λεωφορείο για να μεταβούμε στο Μάουτχάουζεν-Γκουζέν. Μαθητές και καθηγητές από το πρωί ήταν σκεφτικοί και λιγομίλητοι για το τι θα αντίκριζαν εκεί. Η αγωνία βρισκόταν στην κορύφωσή της και τα συναισθήματα όλων ήταν παράξενα, πρωτόγνωρα και απροσδιόριστα. Ιδίως οι μαθητές που άκουσαν τόσα πολλά πράγματα από τους καθηγητές τους στο μάθημα της Ιστορίας για τις θηριωδίες των Ναζί στο Κολαστήριο του Μαουτχάουζεν-Γκουζέν.

Σε κάθε βήμα μας συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο, ότι έχουμε μπει σε νεκροταφείο, και μάλιστα χιλιάδων ανθρώπων. Οι περισσότεροι είχαν ήδη πεθάνει στα κρεματόρια του Μάουτχάουζεν. Οι συνθήκες ήταν πράγματι τόσο άθλιες, που στις 18 Αυγούστου 1938 σημειώνεται η πρώτη αυτοκτονία κρατουμένου και στις 15 Νοεμβρίου πυροβολείται κρατούμενος «που προσπάθησε να δραπετεύσει». Μέχρι το τέλος του 1939 το Μαουτχάουζεν αριθμεί ήδη 2.800 κρατουμένους, οι οποίοι στεγάζονται σε 20 παραπήγματα σε σειρές των τεσσάρων ή πέντε.

Μετά τον πόλεμο οι εγκαταστάσεις του κολαστηρίου μετατράπηκαν σε μουσείο και τόπο προσκυνήματος. Κάθε χρόνο, στην επέτειο απελευθέρωσης χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν στο Μαουτχάουζεν, από όλη την Ευρώπη, αλλά και οι ελάχιστοι πλέον επιζώντες του...

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ακαδημαικός και θεατρικός συγγραφέας, υπήρξε για δύομιση χρόνια κρατούμενος στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης και ένας από τους ελάχιστους επιζώντες του κολαστηρίου αυτού.

Οι μαθητές λυγίζουν, δεν μιλούν, είναι σκεφτικοί, βουβά πρόσωπα παντού, δεν αρθρώνουν λέξη. Κατανοούν το μέγεθος της ασύλληπτης τραγωδίας, που διαδραματίστηκε σε αυτόν τον τόπο. …

Ήταν μια εκδρομή που θα παραμείνει για πάντα ανεξίτηλη στη μνήμη των μαθητών όχι μόνο γιατί γνώρισαν την πανέμορφη πόλη της Βιέννης αλλά και για το γεγονός ότι  είδαν από κοντά τις φρικαλεότητες των Ναζί στο Μαουτχάουζεν.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΒΒΑ

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016