KESJULY18

2019-05-09 10:06:13
Πώς η Επαγγελματική Καθοδήγηση θα βοηθήσει την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση

Πώς η Επαγγελματική Καθοδήγηση θα βοηθήσει την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση


ΤΗΣ ΒΑΣΩΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ*

ΜΕΡΟΣ Β (τελευταίο)

Καλές στρατηγικές απασχόλησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας εφαρμόζουν όλες οι χώρες και ειδικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μοίρασμα καινοτόμων ιδεών και καλών πρακτικών (benchmarking) των άλλων χωρών μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για την αλλαγή της νοοτροπίας και την πρόοδο της επαγγελματικής ανάπτυξης.

Στο προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την Τεχνική Εκπαίδευση και τις προσπάθειες της Δανίας να ενθαρρύνει τους νέους να επιλέξουν τεχνικά επαγγέλματα.

Μια καλή πρακτική που εφαρμόζεται στην Ολλανδία είναι οι «Εμπειρίες Ζωής». Οι μαθητές αποκτούν εργασιακές εμπειρίες, από επισκέψεις σε χώρους εργασίας, είτε από συναντήσεις με επαγγελματίες, είτε από μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος εργασιακές εμπειρίες (internships). Με αυτό το τρόπο οι μαθητές κάνουν τον αναστοχασμό τους και αντιλαμβάνονται τις ικανότητες και τους στόχους τους, ώστε να μπορέσουν να αποφασίσουν και να πάρουν την ευθύνη των επιλογών τους. Ένας “Διάλογος Καθοδήγησης” ενθαρρύνεται μεταξύ μαθητών ή και φοιτητών με Καθηγητές Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Καθοδήγησης.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο στοχεύουν να μειώσουν το χάσμα μεταξύ των ψηλότερων και χαμηλότερων αποτελεσμάτων των σχολικών μονάδων και να αυξήσουν τις ευκαιρίες που παρέχονται σε όλους τους νέους. Γι’ αυτό αποφάσισαν να υιοθετήσουν το «Nashville Academies Project». Το 2005, 12 σχολεία της μέσης εκπαίδευσης στην πολιτεία του Nashville στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, εφάρμοσαν μια καινούργια προσέγγιση που πυρήνας της εκπαίδευσης του μαθητή είναι η δέσμευση του εργοδότη. Το μοντέλο αυτό υιοθετήθηκε από 30 αμερικάνικα σχολεία και από το North East στην Αγγλία.

Το μοντέλο των «Ακαδημιών του Nashville» περιλαμβάνει ανάμεσα στα κύρια μαθήματα, οι μαθητές να συμμετέχουν στο «Career Academy», όπου η μάθηση γίνεται μέσω εφαρμοσμένου πλαισίου σε όλους τους κλάδους από ηλεκτρολογία, μηχανολογία, τεχνολογία, σχέδιο-διακοσμητική, νοσηλευτική, διαχείριση επειγόντων περιστατικών, ξενοδοχειακά, διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς και τις υπηρεσίες. Περισσότερες από 350 εταιρείες συμμετέχουν ως συνέταιροι και συνυπεύθυνοι στην εκπαίδευση των μαθητών και παράλληλα οι καθηγητές αφιερώνουν χρόνο σε «externships» δουλεύοντας κατευθείαν με τους εργοδότες αναπτύσσοντας cross-curricular projects για να χρησιμοποιηθούν στο σχολείο.

Έχουν καταμετρηθεί οι ακαδημίες στο Nashville και είναι περισσότερες από 40 συμπεριλαμβανομένου:

 The Ford Academy of Business and Innovation

Aegis Academy of Life Science and Law 

The Hands on Nashville Academy of Environmental and Urban Planning

CMT Academy of Digital Design and Communications

 Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά γιατί κατάφεραν να πετύχουν:

* Αύξηση στο ποσοστό αποφοίτησης από 57.6% το 2005 σε 81.0% για το 2016

* Βελτίωση στην πειθαρχία και τη συστηματική παρακολούθηση από 87% σε 96%.

* Αύξηση 14% της επιτυχίας στις εξετάσεις στο μάθημα της Αγγλικής γλώσσας και 19% αύξηση στα αποτελέσματα της Άλγεβρας από το 2010 έως το 2016.

* Εκπληκτικό ποσοστό μείωσης σε θέματα πειθαρχίας, 40.2% μείωση στις αποβολές.

* Ο μέσος όρος ηλικίας που ανήκουν σε συμμορίες μετακινήθηκε από 15 σε 22 χρονών.

* Τέλος, αύξηση της αμοιβής των νέων γιατί είχαν εμπειρία από το χώρο εργασίας.

Οι καθηγητές έχουν την ευκαιρία να εργαστούν για 5 μέρες στο τέλος της χρονιάς και να συνεργαστούν με τις εταιρείες ώστε να δημιουργήσουν ειδικά προγράμματα προς όφελος των μαθητών. Υπήρξαν περιπτώσεις καθηγητών που προτίμησαν να εργοδοτηθούν από τις εταιρείες και να διακόψουν το συμβόλαιο που είχαν με το σχολείο. Το όλο πρόγραμμα στηρίζεται στην συμβολή και ενδυνάμωση των καθηγητών, περιλαμβάνοντας:

  • Ενίσχυση των νέων καθηγητών από έμπειρους καθηγητές
  • Συνεχής επίβλεψη και στήριξη από προϊστάμενους
  • Προσφέρεται η ευκαιρία να αναλάβουν την διοίκηση του προγράμματος με μισθοδοτικό αντίτιμο

Ο ρόλος της Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής αγωγής, είναι αδιαμφισβήτητα πολυσήμαντος  στην εξελικτική πορεία των ατόμων κάθε κοινωνίας. Ανέκαθεν, οι παρεμβάσεις επαγγελματικής συμβουλευτικής, διαμορφώνονταν σύμφωνα με τις επιδράσεις του κοινωνικού, πολιτικού και οικονομικού πλαισίου.  Έτσι και τώρα στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, όπου οι συνέπειες της τεχνολογικής ανάπτυξης είναι ραγδαίες και οι προκλήσεις ακόμη μεγαλύτερες, μόνο η συνέργεια δυνάμεων και δράσεων μπορεί να επιφέρει προσδοκόμενα αποτελέσματα.

Οι δράσεις που αναφέρθηκαν πρέπει να παραδειγματίσουν όλα τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι σε όλους γνωστό ότι  οι ανάγκες εργασίας αλλάζουν,  γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει όραμα το οποίο να ανανεώνεται συνεχώς. Να υιοθετούνται δράσεις με κύριο στόχο τη βελτίωση της απασχόλησης, της ικανότητας των φορέων και των εργαζομένων να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά εργασίας.
*Καθηγήτρια Συμβουλευτικής & Επαγγελματικής Αγωγής


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΠΠΕΛΛΟΣ
Thu May 09, 2019, 20:32:46
Συνάδελφε και αγαπητή Βάσω, σε συγχαίρω για τη δημοσίευση των δύο αυτών άρθρων σου τα οποία καταδεικνύουν το σημαντικό ρόλο της Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης (ΤΕΣΕΚ) για τη βελτίωση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων του μελλοντικού εργατικού προσωπικού στο χώρο απασχόλησης, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά εργασίας. Ευελπιστώ να συνεχίσεις να αρθρογραφείς για το τόσο σημαντικό πεδίο Εκπαίδευσης και να γίνεις ο Φάρος αλλαγής πλεύσης του Εκπαιδευτικού μας συστήματος!!!

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016