KESJULY18

2019-05-07 16:27:21
Εκδήλωση Αδελφοποίησης του Παγκυπρίου Γυμνασίου με το Λύκειο Chaptal του Παρισιού

Εκδήλωση Αδελφοποίησης του Παγκυπρίου Γυμνασίου με το Λύκειο Chaptal του Παρισιού


 Πραγματοποιήθηκε στις 16 Απριλίου 2019 στην Αίθουσα Τελετών του Παγκυπρίου Γυμνασίου στη Λευκωσία η Εκδήλωση Αδελφοποίησης του Παγκυπρίου Γυμνασίου με το Λύκειο Chaptal του Παρισιού. Η Αδελφοποίηση εμπίπτει στο πλαίσιο ενίσχυσης της συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας στον τομέα της εκπαίδευσης. Στην Εκδήλωση παρέστησαν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού δρ Κώστας Χαμπιαούρης, ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο κ. René Troccaz, ο Πρύτανης της Σορβόννης και Πρόεδρος της Ακαδημίας του Παρισιού κ. Gilles Pécout, ο διευθυντής του Lycée Chaptal κ. Hervé Gateau, άλλοι Γάλλοι αξιωματούχοι στον τομέα της εκπαίδευσης και ανώτεροι λειτουργοί του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Στον χαιρετισμό της στην Εκδήλωση η διευθύντρια του Παγκυπρίου Γυμνασίου κ. Σοφία Ιωάννου, αφού εξέφρασε τη λύπη του εκπαιδευτικού κόσμου και τη συμπαράστασή του στον γαλλικό λαό, λόγω της πυρκαγιάς που είχε εκδηλωθεί την προηγούμενη μέρα στον Ναό της Παναγίας των Παρισίων, αναφέρθηκε στην ιστορία των δύο Σχολείων. Η ίδρυση τόσο του Παγκυπρίου Γυμνασίου όσο και του Λυκείου Chaptal ανάγεται στο α΄ ήμισυ του 19ου αιώνα, ενώ η πορεία τους αντικατοπτρίζει τους ισχυρούς πολιτιστικούς δεσμούς της Κύπρου και του ευρύτερου Ελληνισμού με τη Γαλλία, τόσο σήμερα όσο και σε παλαιότερες εποχές. Το πρόγραμμα και των δύο σχολείων παραπέμπει στις κοινές πολιτιστικές ρίζες της Ευρώπης, που ξεκινούν από τον αρχαίο ελληνικό και τον ρωμαϊκό πολιτισμό. Συγκεκριμένα, το Παγκύπριον Γυμνάσιον διακρίθηκε από νωρίς στη διδασκαλία των κλασικών γραμμάτων –της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, δηλαδή, και της λατινικής– ενώ υπήρξε ταυτόχρονα το πρώτο σχολείο στην Κύπρο στο οποίο διδάχθηκε η γαλλική γλώσσα. Αντίστοιχα, το Λύκειο Chaptal – παράλληλα με τους κλάδους των θετικών επιστημών, των οικονομικών και της τεχνολογίας – έχει μεγάλη παράδοση και στη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας αλλά και της λατινικής. Στη συνέχεια η κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στους διακεκριμένους αποφοίτους των δύο σχολείων, που τίμησαν με τη ζωή και το έργο τους την κοινωνία της χώρας τους. Μνημόνευσε για το Παγκύπριον Γυμνάσιον τους πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄ και Τάσσο Παπαδόπουλο, τον πολιτικό Βάσο Λυσσαρίδη, τον ποιητή Κώστα Μόντη και τον Νομπελίστα των Οικονομικών Επιστημών Χριστόφορο Πισσαρίδη, και για το Λύκειο Chaptal τους λογοτέχνες Αλέξανδρο Δουμά, Ζαν Ανουίγ και Αντρέ Μπρετόν, τον αξιωματικό Αλφρέντ Ντρεϋφούς και τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζύ. Τέλος, η διευθύντρια του Παγκυπρίου Γυμνασίου αναφέρθηκε στη σημασία της αδελφοποίησης, που έχει ως βάση της τη γνωριμία και τη συνεργασία, αλλά επεκτείνεται πέρα από την τυπικότητα σε κάτι πιο βαθύ και ουσιαστικό: την αλληλοκατανόηση, τη φιλία και την αδελφοσύνη.

Στον χαιρετισμό του ο Πρύτανης της Σορβόννης και Πρόεδρος της Ακαδημίας του Παρισιού κ. Gilles Pécout αναφέρθηκε γενικότερα στον σκοπό της επίσκεψης της γαλλικής αντιπροσωπείας στην Κύπρο και ευχαρίστησε για την εξαιρετική φιλοξενία της οποίας τυγχάνουν. Ο διευθυντής του Λυκείου Chaptal κ. Hervé Gateau ανέπτυξε τις προοπτικές συνεργασίας που διανοίγονται για τα δύο σχολεία και την ανάγκη καθορισμού της πορείας υλοποίησής της. Τέλος, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού δρ. Κώστας Χαμπιαούρης αναφέρθηκε στην προώθηση της συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης και στην παράλληλη αδελφοποίηση του Γυμνασίου Ακροπόλεως Λευκωσίας με Γυμνάσιο του Παρισιού. Παράλληλα, εξήγγειλε την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για άμεση ανάρτηση εγκυκλίου για την Παναγία των Παρισίων και για καθιέρωση της 16ης Απριλίου ως ημέρας μνήμης για τον Ναό, που αποτελεί μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.    

Στη συνέχεια υπογράφηκε το Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης των δύο σχολείων, το οποίο περιλαμβάνει τους γενικούς στόχους και τις αρχές της συνεργασίας και τον τρόπο καθορισμού του σχεδίου δράσης, και επιδόθηκαν αναμνηστικά δώρα και από τις δύο πλευρές.

Το εθιμοτυπικό μέρος ακολούθησε προβολή οπτικογραφημένης συνέντευξης του καθηγητή Μαθηματικών κ. Τεύκρου Μιχαηλίδη, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie του Παρισιού και συγγραφέα βιβλίων Μαθηματικής Λογοτεχνίας, σε ομάδα μαθητών του Παγκυπρίου Γυμνασίου, με θέμα τη Μαθηματική Λογοτεχνία.

Τους φιλοξενούμενους του Παγκυπρίου Γυμνασίου ενθουσίασε το μουσικό μέρος που ακολούθησε, στο οποίο ακούστηκαν ο Ύμνος του σχολείου, το τραγούδι L’ oiseau et l’ enfant και ένα ποτ πουρί τραγουδιών, τελευταίο των οποίων ήταν ο Ζορμπάς του Μίκη Θεοδωράκη.  

Η εκδήλωση έκλεισε με τον ελληνικό και τον γαλλικό Εθνικό Ύμνο.

Δανάη Γεωργιάδου

Β.Δ. Φιλόλογος

Εκδήλωση Αδελφοποίησης του Παγκυπρίου Γυμνασίου με το Λύκειο Chaptal του Παρισιού


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016