KESJULY18

2019-04-26 12:17:55
2η Μαθητική Λογοτεχνική Διημερίδα Περιφερειακού Γυμνασίου και Λυκειου Λευκάρων

2η Μαθητική Λογοτεχνική Διημερίδα Περιφερειακού Γυμνασίου και Λυκειου Λευκάρων


«Έχω ένα όνειρο: το όνειρο στη λογοτεχνία και στην παιδική / εφηβική ηλικία»

Το Περιφερειακό Γυμνάσιο και Λύκειο Λευκάρων και η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού διοργάνωσαν για δεύτερη συνεχή χρονιά τη Μαθητική Λογοτεχνική Διημερίδα με τίτλο: «Έχω ένα όνειρο: το όνειρο στη λογοτεχνία και στην παιδική / εφηβική ηλικία». Η Διημερίδα πραγματοποιήθηκε στα Λεύκαρα την Παρασκευή και το Σάββατο 12 και 13 Απριλίου 2019. Το πρόγραμμα περιλάμβανε φιλολογικές ανακοινώσεις από ομάδες μαθητών, ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, εργαστήρια δημιουργικής γραφής, κινηματογράφου, θεάτρου, αυτοσχεδιασμού και κίνησης, κυνήγι λογοτεχνικού θησαυρού, προβολή ταινιών μικρού μήκους κι άλλα.

Στη Διημερίδα συμμετείχαν 58 μαθητές και μαθήτριες και 24 καθηγητές και καθηγήτριες από 10 συνολικά σχολεία της Κύπρου. Με την παρουσία τους μας τίμησαν το Περιφερειακό Λύκειο Μ. Κουτσόφτα – Α. Παναγίδη Παλιομετόχου, η Αγγλική Σχολή Λευκωσίας, το Λύκειο Σολέας, το Γυμνάσιο Πόλεως Χρυσοχούς, το Grammar School, το Γυμνάσιο Αποστόλου Αντρέα Έμπας, το Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα, το Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας, το Λύκειο Παλουριώτισσας και φυσικά παιδιά κι εκπαιδευτικοί από το Περιφερειακό Γυμνάσιο και Λύκειο Λευκάρων.

Το πρωινό της Παρασκευής οι συμμετέχοντες/ουσες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις ομαδικές εργασίες των μαθητών/τριών, οι οποίες περιλάμβαναν ποικιλία θεμάτων και προσεγγίσεων με θέμα το όνειρο: τα παιδιά έδωσαν φωνή σε λογοτεχνικούς ήρωες που τα όνειρά τους διαψεύσθηκαν, μελέτησαν το όνειρο σε επιλεγμένα λογοτεχνικά κείμενα, εικονογράφησαν και μελοποίησαν τα όνειρα των λογοτεχνικών ηρώων, διάβασαν τα δικά τους ποιήματα, εκμυστηρεύτηκαν τα ερωτικά τους όνειρα, προβληματίστηκαν γύρω από τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και συγκίνησαν μιλώντας για παιδιά που τους αφαιρέθηκε το δικαίωμα στο όνειρο.  

Το πρόγραμμα της Παρασκευής περιλάμβανε επίσης Κυνήγι Λογοτεχνικού Θησαυρού στα Λεύκαρα, κατά τη διάρκεια του οποίου τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες ξεναγήθηκαν με τρόπο εναλλακτικό στο γραφικό χωριό, ανακαλύπτοντας τους θησαυρούς του, κάνοντας καινούργιους φίλους, αναζητώντας παράλληλα τα λογοτεχνικά μυστήρια του παιχνιδιού.

Ιδιαίτερη απήχηση είχε στα παιδιά και η προβολή ταινιών μικρού μήκους. Η σκηνοθέτιδα Βαγγελιώ Σουμέλη επέλεξε να προβάλει τις ταινίες “Schwarzfahrer” του Pepe Danquart, “Jerrycan” του Julius Avery και “The Door” της Juanita Wilson, εισάγοντας τα παιδιά στην τεχνική των ταινιών μικρού μήκους και συζητώντας μαζί τους τον τρόπο με τον οποίο ο κινηματογράφος προσεγγίζει την πραγματική ζωή.

Το Σάββατο οι μαθητές/τριες και οι καθηγητές καθηγήτριες εντάχθηκαν σε ομάδες και παρακολούθησαν ένα από τα πέντε παράλληλα εργαστήρια που είχαν προγραμματιστεί. Το Θεατρικό εργαστήρι είχε τίτλο «Θέατρο και Λογοτεχνία, μια σχέση πάθους και …μυστηρίου». Οι ηθοποιοί Μάριος Ιωάννου και Μαρίνα Μακρή προσκάλεσαν τους θεατές στη επιτραπέζια παράσταση «Η Περιπέτεια του Γαλάζιου Γρανάτη». Οι δυο ηθοποιοί καλυμμένοι με μαύρα και κρατώντας δύο κλεφτοφάναρα εισέβαλαν στο «θέατρο» και μετέφεραν τους θεατές στο παγωμένο Λονδίνο του 1889, ταξιδεύοντάς τους σε ένα «επιτραπέζιο σύμπαν», όπου ένα μπουκάλι ελαιόλαδο ή ένα κουτί σπίρτα απέκτησαν λόγο και χαρακτήρα.

Το εργαστήρι στιχουργικής με εκπαιδευτή τον στιχουργό και φιλόλογο Σταύρος Σταύρου έδωσε στα παιδιά την ευκαιρία να έχουν μια πρώτη επαφή με την τέχνη της στιχουργικής, γνωρίζοντας τις βασικές τεχνικές του στίχου, όπως είναι το μέτρο και η ομοιοκαταληξία. Στο τέλος του εργαστηρίου τα παιδιά έγραψαν και τους πρώτους τους στίχους.

Η συγγραφέας Μαρία Α. Ιωάννου παρέδωσε ένα εργαστήρι δημιουργικής γραφής που εστίασε στην τέχνη του μικροδιηγήματος (flash fiction). Το εργαστήρι έφερε τα παιδιά σε μια πρώτη επαφή με το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος, τους έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσουν σημαντικά δείγματα μικροδιηγημάτων και να γράψουν τις δικές τους (πολύ) μικρές ιστορίες με θέμα το Όνειρο.

Η χορογράφος Μάχη Δημητριάδου Lindahl οργάνωσε εργαστήρι αυτοσχεδιασμού και κίνησης με τίτλο «Το σώμα ονειρεύεται». Σε αυτό το εργαστήρι αυτοσχεδιασμού τα παιδιά διερεύνησαν τις δυνατότητες που έχει το σώμα μας να εκφράσει συναισθήματα, έννοιες, καταστάσεις και εικόνες, που γεννιούνται μέσα στα όνειρα μας. Μέσα από μια σειρά ασκήσεων, έμαθαν να επικοινωνούν μεταξύ τους με μη λεκτικούς τρόπους.

Τέλος, οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στο λογοτεχνικό εργαστήρι «O Καρυωτάκης έχει πλάκα: Η ποίηση στη σχολική αίθουσα», με τον Θοδωρή Ρακόπουλο, συγγραφέα και Αν. Καθηγητή Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Το εργαστήρι επιδίωξε να προσεγγίσει τον Καρυωτάκη ως χαρακτηριστική περίπτωση παρεξηγημένου ποιητή, και να προτείνει εναλλακτικούς τρόπους ανάγνωσης και σύνδεσης της επιρροής του στη γενιά του '70 και την σύγχρονη ποιητική γενιά. Οι συμμετέχοντες, επίσης, εστίασαν στον τρόπο που μπορούν να έρθουν οι μαθητές/τριες σε μια πιο ζωντανή σχέση με την μοντέρνα και σύγχρονη ποίηση.

Ευχαριστούμε όλους όσους παρευρέθηκαν στη Μαθητική Λογοτεχνική Διημερίδα και συνέβαλαν να πραγματοποιηθεί και φέτος το Όνειρό μας.  Η διοργάνωση της Διημερίδας, καθώς κι άλλων παρόμοιων λογοτεχνικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται στο σχολείο μας, επιδιώκουν  να προωθήσουν τη Φιλαναγνωσία στο σχολικό περιβάλλον και να καταστήσουν τη Λογοτεχνία, και το βιβλίο γενικότερα, ένα απαραίτητο εργαλείο για τους εφήβους, μέσα από το οποίο θα μπορούν να βλέπουν τον κόσμο με βλέμμα «λογοτεχνικό», ενισχύοντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.

Οργανωτική επιτροπή: Θεοδούλα Ερωτοκρίτου Σταύρου (Διευθύντρια Περιφερειακού Γυμνασίου Λυκείου Λευκάρων),  Λευτέρης Αριστείδου ΒΔ, Σωτηρία Παπαμαργαρίτη, Αρετή Λοΐζου, Άννα Βασιλείου, Κωνσταντία Παπαμάρκου, Ναταλία Κυριακίδη, Αναστασία Χατζηκυριάκου, Σαλώμη Αμβροσίου, Ελένη Χριστοφόρου

Θερμές ευχαριστίες στη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού: Δρ Κυπριανό Δ. Λούη (Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης), Δρ Λεωνίδα Γαλάζη (Ε.Μ.Ε. Φιλολογικών Μαθημάτων)

Σχεδιασμός εντύπων: Μαρίνα Ζερβού

2η Μαθητική Λογοτεχνική Διημερίδα Περιφερειακού Γυμνασίου και Λυκειου Λευκάρων


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
IDEP19
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016