KESJULY18

2019-04-22 19:09:26
Λύκειο Ακροπόλεως: Συμμετοχή στο 7ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας στην Κωνσταντινούπολη

Λύκειο Ακροπόλεως: Συμμετοχή στο 7ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας στην Κωνσταντινούπολη


  Ομάδα μαθητών του Λυκείου Ακροπόλεως συμμετείχαν στο 7ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας «Αντώνης Σαμαράκης. Ο Αιώνιος Έφηβος» στην Κωνσταντινούπολη από τις 10- 14 Απριλίου 2019. Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και συμμετείχαν πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες, εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί, μουσικοί, κριτικοί, δημοσιογράφοι και, φυσικά, μαθητές από δεκαεννιά (δημόσια και ιδιωτικά) σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας. Πρόκειται για τη συνέχεια ανάλογων συνεδρίων που διοργανώθηκαν τα τελευταία οχτώ χρόνια και ήταν αφιερωμένα σε νεοέλληνες ποιητές και πεζογράφους που με το έργο τους έχουν κερδίσει δικαιωματικά μια περίοπτη θέση στον «κανόνα» της νεοελληνικής (και όχι μόνο) λογοτεχνίας –τα προηγούμενα συνέδρια ήταν αφιερωμένα στον Αλ. Παπαδιαμάντη, τον Γ. Βιζυηνό, τον Κ. Π. Καβάφη, τον Γ. Σεφέρη, τον Οδ. Ελύτη και τον Γ. Θεοτοκά, ενώ στο επόμενο (2020) τιμώμενος θα είναι «ο ποιητής της Ρωμιοσύνης», Γ. Ρίτσος.

Οι μαθητές Μαρία Τσαγγαρίδου, Αντώνης Κεντώνης, Μαρίνα Παγιάση, Άρτεμις Παπαβασιλείου της Γ΄ Λυκείου, Μιχάλης Τσαγγαρίδης και Ιωάννα Χρυσοβιτσιώτη της Β΄ Λυκείου, συμμετέχοντας σε ένα θεατρικό δρώμενο με θέμα «Τα διηγήματα του Α. Σαμαράκη και η ηρωοποίηση των αντί-ηρώων» αποπειράθηκαν να αναδείξουν τη διαχρονικότητα των κειμένων του συγγραφέα, όπου συχνά πρωταγωνιστούν οι ανώνυμοι, καθημερινοί, ενοχικοί και μοναχικοί άνθρωποι της σύγχρονης απρόσωπης πόλης, οι οποίοι ωστόσο με μια κρίσιμη, πραγματική ή συμβολική «χειρονομία» αντίστασης και απελευθέρωσης από κάθε είδους δεσμά (συμβατικά ή μη) αποτινάσσουν τα χαρακτηριστικά των «μέσων» και «ασήμαντων» ανθρώπων, αναγόμενοι σε σύμβολα του αέναου αγώνα του ανθρώπου για αυτοδιάθεση και αυτοπραγμάτωση.

Το θεατρικό δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα μιας σύνθεσης από επιλεγμένα αποσπάσματα των διηγημάτων «Ξανθός Ιππότης», «Τοίχος» και «Ζητείται Ελπίς» (από την ομώνυμη συλλογή), καθώς επίσης και από την «Τελευταία Συμμετοχή» (της συλλογής Κόντρα), που επιλέγηκαν από τον επιστημονικό σύμβουλο του σχολείου Δρ Αλέξανδρο Μπαζούκη και τη φιλόλογο κ. Μαρία Αμερικάνου, οι οποίοι ανέλαβαν και την προετοιμασία των μαθητών. Πολύτιμη υπήρξε, επίσης, η συνδρομή της συντονίστριας των φιλολόγων του σχολείου, Βοηθού Διευθύντριας κ. Εύας Γεωργίου, καθώς και η στήριξη του Διευθυντή κ. Σόλωνα Χαραλάμπους.

Εκτός, όμως, από τη συμμετοχή στις εργασίες του συνεδρίου, τις συζητήσεις με εξέχοντες εκπροσώπους της σύγχρονης τέχνης και διανόησης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα βυζαντινά μνημεία και στις εκκλησίες της Πόλης (Αγία Σοφία, Μονή της Χώρας, Παναγία των Βλαχερνών, Παναγία Μπαλουκλιώτισσα, Κοινότητα Μεγάλου Ρεύματος κ.α.), να γνωρίσουν από κοντά τους εναπομείναντες Ρωμιούς της Ομογένειας, να επισκεφθούν τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και, φυσικά, την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι –στον Ι. Ν. του Αγίου Γεωργίου παρακολούθησαν μάλιστα την ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, προεξάρχοντος του ιδίου του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. κ. Βαρθολομαίου.

Κατά κοινή ομολογία υπήρξε για όλους, μαθητές και εκπαιδευτικούς, μια ξεχωριστή εμπειρία.  


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICK-EXAPOSASEOS
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
KENITHESITEPAK
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDACOLLEGE19
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
FORUMMARCH
OLYMPION2017
CYIMASTER
Middlesex2016