KESJULY18

2019-04-20 10:38:04
Δημοτικό Σχολείο Δάσους Άχνας «Φώτης Πίττας»:  Ιστορίες Ανθρώπων: Ιστορία Πατρίδος-Φωνή Πατρίδος

Δημοτικό Σχολείο Δάσους Άχνας «Φώτης Πίττας»: Ιστορίες Ανθρώπων: Ιστορία Πατρίδος-Φωνή Πατρίδος


Στις 15 Απριλίου 2019, πραγματοποιήθηκε, στο Δημοτικό Σχολείο Δάσους Άχνας – «Φώτης Πίττας», Εκδήλωση με τίτλο: «Ιστορίες Ανθρώπων: Ιστορία Πατρίδος-Φωνή Πατρίδος».

 Η Εκδήλωση οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (το Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας Λάρνακας- Αμμοχώστου) και την τίμησε ιδιαιτέρως με την  παρουσία του ο Πρέσβυς της Ελλάδος στην Κύπρο, κ. Ηλίας Φωτόπουλος, καθώς ήταν  αφιερωμένη στην κοινή ιστορική πορεία Κύπρου  - Ελλάδος.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν η Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης Δρ Ειρήνη Χατζηλουκά -Μαυρή, ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Χρίστος Χατζηαθανασίου και ο Πρέσβυς της Ελλάδoς και παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, Βουλευτές, Επιθεωρητές και Επιθεωρήτριες, Διευθυντές και Διευθύντριες Σχολείων της Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και άλλων φορέων και οργανώσεων όπως και γονείς των παιδιών των Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων,  που συμμετείχαν.

Ανθρώπινες ιστορίες ξετυλίχθηκαν μέσα από βαλίτσες που άνοιξαν και παρουσίασαν τρεις πραγματικές ιστορίες, από τις οποίες διαφάνηκαν  ο ανθρώπινος πόνος και η άσβεστη φλόγα του πόθου  για Λευτεριά. Παρουσιάστηκε, πρώτα, η ιστορία του καταγόμενου από την Κρήτη Δημήτρη Λόγιου, η ζωή και η δράση του οποίου τοποθετείται στον 19ο αιώνα.  Η ιστορία αυτή περιγράφει τα γεγονότα από την παιδική του ηλικία μέχρι και τον θάνατό του, αναδεικνύοντας τον  πόθο του ελληνισμού για απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό. Η δεύτερη ιστορία ταξίδεψε στην Κύπρο, στα χρόνια του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα του 1955-59. Μέσα από αυτήν ξετυλίχθηκε η ζωή του Ηρώα Δασκάλου Φώτη Πίττα, ο οποίος άφησε την έδρα, στο Δημοτικό Σχολείο Άχνας, για να αγωνιστεί εναντίον των Άγγλων. Η εν λόγω ιστορία μίλησε για την ευαισθησία και την αγνότητα των ηρώων της εποχής και τον πόθο τους για Ένωση με την Ελλάδα. Η τρίτη ιστορία αφηγήθηκε τα τραγικά γεγονότα στην Κύπρο του 1974. Συγκεκριμένα, παρουσίασε την ιστορία μιας κοπέλας, της οποίας ο γάμος δεν έγινε, καθώς ο αρραβωνιαστικός της ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της πατρίδας. Ο αρραβωνιαστικός επέστρεψε και ο γάμος τελέσθηκε  αργότερα, στο Δάσος Άχνας, όπου και η κοπέλα φόρεσε το νυφικό που έφερε μαζί της, σε μια βαλίτσα, φεύγοντας από το χωριό. Μέσα από την αναπαράσταση αυτών των γεγονότων «ζωγραφίστηκε» ο πόνος του ξεριζωμού και η ακατανίκητη επιθυμία των προσφύγων για επιστροφή στον τόπο τους.

Η Εκδήλωση έκλεισε με μηνύματα ελπίδας. Οι άνθρωποι αγωνίζονται,  λυγίζουν και ξανασηκώνονται, γράφουν τις δικές τους ιστορίες και συνεχίζουν να πορεύονται, να ζουν, να δημιουργούν!

Στον χώρο της Εκδήλωσης λειτούργησε διαδραστική έκθεση ως αποτέλεσμα Προγράμματος Μουσειακής Αγωγής με θέμα: «Από το τώρα στο χθες πίσω γυρνώ, απαντήσεις στη βαλίτσα της προσφυγιάς αναζητώ…»

Τόσο η Εκδήλωση όσο και η Έκθεση συγκίνησαν όλους/ες τους/τις παρευρισκομένους/ες και πρωτίστως τους κατοίκους της Άχνας που έζησαν την προσφυγιά. Ευχαρίστησαν το Σχολείο που με τη δράση του αυτή τους έδωσε την ευκαιρία να μοιραστούν τις μνήμες τους με τα παιδιά και συνεχίζει δυναμικά την προσπάθεια για διατήρηση της μνήμης και του πόθου για επιστροφή.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
IDEP19
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016