KESJULY18

2019-04-17 13:49:32
Εκδήλωση «Η Αναθεώρηση του Κυπριακού και Ελληνικού Συντάγματος» από το Πανεπιστήμιο Frederick

Εκδήλωση «Η Αναθεώρηση του Κυπριακού και Ελληνικού Συντάγματος» από το Πανεπιστήμιο Frederick


Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η δημόσια συζήτηση με θέμα Η Αναθεώρηση του Κυπριακού και Ελληνικού Συντάγματος, που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Frederick και εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων του Τμήματος Νομικής.

Βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο κ. Αλέκος Μαρκίδης, Πρώην Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Καθηγητής Ευάγγελος Βενιζέλος, Πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Την εκδήλωση συντόνισε ο Δρ Χρίστος Κληρίδης, Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ευάγγελου Βενιζέλου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας», από τον Πρέσβη Δρα Ανδρέα Μαυρογιάννη, Διαπραγματευτή για το Κυπριακό και Συνεργάτη Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Frederick.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, η Διευθύντρια του Τομέα Δικαιοσύνης του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κα Μαριάννα Σανταμά- Πατσαλίδου, εκ μέρους του Υπουργού κ. Ιωνά Νικολάου και η Κοσμήτορας της Σχολής Νομικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων Καθηγήτρια Ελένη Χατζηκωνσταντίνου. 

Οι δύο κεντρικοί ομιλητές στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου, επικεντρώθηκαν σε θέματα που άπτονται της αναθεώρησης του Συντάγματος, αναλύοντας τις προεκτάσεις του θέματος σε Κύπρο και Ελλάδα. Ο κ. Μαρκίδης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην αναθεωρητική λειτουργία του κυπριακού Συντάγματος και υπογράμμισε τη σημασία της για την εσωτερική έννομη τάξη, μέσα από ιστορική αναδρομή.  Κατά τον κ. Μαρκίδη, το δίκαιο της ανάγκης που εισήχθη στην Κύπρο κατά τα έτη 1963/1964, ουσιαστικά διέσωσε τη λειτουργία του κυπριακού κράτους, οδηγώντας υποχρεωτικά σε συνταγματικές αναθεωρήσεις σε μείζονα θέματα, όπως ο αριθμός των βουλευτών, η εισαγωγή πολιτικού γάμου και η  αλλαγή ορίου ηλικίας για το δικαίωμα  ψήφου.     

Ο Καθηγητής Βενιζέλος στην παρέμβασή του εξέθεσε τις ομοιότητες, αλλά και τις διαφορές των  Συνταγμάτων των δύο χωρών, όπως προέκυψαν μέσα από τις ιστορικές καταβολές τους. Επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το Σύνταγμα της Ελλάδας προέκυψε από τη λαϊκή κυριαρχία ως πηγή κάθε εξουσίας, ενώ το Κυπριακό Σύνταγμα δημιουργήθηκε κατόπιν διεθνών διαβουλεύσεων και συμφωνιών. Στη συνέχεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε στις αναθεωρήσεις  του Ελληνικού Συντάγματος, δίνοντας έμφαση στον ρόλο του υπό συνθήκες μνημονίων και του γενικότερου περιβάλλοντος δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφερόμενος σε φλέγοντα ζητήματα, όπως στην αλλαγή της απαιτούμενης πλειοψηφίας για την εκλογή προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας από την πρώτη ψηφοφορία, την ανάγκη συμπερίληψης διαδικασίας δημοσιονομικής επίγνωσης εκ μέρους των θεσμικών οργάνων και του αναθεωρητικού νομοθέτη στα σύγχρονα ευρωπαϊκά συντάγματα, αλλά και τις σχέσεις της οικονομικής κρίσης με τη νομική επιστήμη, τόνισε ότι η δημοσιονομική κρίση συνιστά πλέον δικανική πρόκληση.

Στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Καθηγητή Ευάγγελου Βενιζέλου, ο Δρ Μαυρογιάννης εξήρε τη συγγραφή και δημοσίευσή του τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ως πολιτική και επιστημονική παρέμβαση. Συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος “ως πολιτικός αντιλαμβάνεται πλήρως την σημασία της συγκυρίας, αλλά και την ανάγκη αξιακής προσέγγισης του Συντάγματος, ενώ ως πανεπιστημιακός νιώθει την ευθύνη της διαφύλαξης της ιστορίας και της τελεολογικής διάστασής του. Προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή και το ακριβές σημείο όπου πρέπει να τίθεται ο πήχης, πώς να διαφυλάξει την ιστορία όταν της επιτίθεται η συγκυρία, να οριοθετήσει τον χώρο της πολιτικής αρένας και να προστατεύσει τη διαχρονικότητα από τον καιροσκοπισμό”.

Στο βιβλίο του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο αναγνώστης μπορεί ταυτόχρονα να παρακολουθήσει τον νομικό προβληματισμό του συγγραφέα μέσα από τις 9 θεματικές ενότητες, αλλά και να γίνει κοινωνός της ευρύτερης προσέγγισης του Καθηγητή σε σχέση με τα πολιτικά δρώμενα και τον τρόπο, με τον οποίο επιζητεί να συμβάλει στη διαμόρφωση των εξελίξεων και μελλοντικής διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης.

Στους ομιλητές απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα από την Πρόεδρο του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, κα Νατάσσα Φρειδερίκου. Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, το οποίο έδειξε αμείωτο ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.

Ανάμεσα στους εκλεκτούς προσκεκλημένους ήταν ο Πρέσβης της Ελλάδας, εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων, πρώην Υπουργοί, Βουλευτές, Ευρωβουλευτές, ο Κύπριος Δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, ο Βοηθός Αρχηγός της Αστυνομικής Δύναμης, Πρέσβεις, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Δικαστές κ.α.

 

Εκδήλωση «Η Αναθεώρηση του Κυπριακού και Ελληνικού Συντάγματος» από το Πανεπιστήμιο Frederick

Εκδήλωση «Η Αναθεώρηση του Κυπριακού και Ελληνικού Συντάγματος» από το Πανεπιστήμιο Frederick


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016