KESJULY18

2019-04-13 20:09:00
Πάφος η «παραμελημένη» πόλη και στα εκπαιδευτικά

Πάφος η «παραμελημένη» πόλη και στα εκπαιδευτικά


ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ*

Διανύοντας το μήνα των επιμορφωτικών συνεδρίων, διοργανωμένων από  τις Συνδικαλιστικές Κινήσεις, δεν μπορεί ένας εκπαιδευτικός, κάτοικος Πάφου να μην θυμηθεί πόσο παραμελημένος είναι στα θέματα στήριξης και επιμόρφωσής του επαγγελματικά. 

Αρχίζοντας  από τον κατεξοχήν φορέα επιμόρφωσης,  ονομαζόμενο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και επισκεπτόμενος τη σελίδα «Προαιρετικών Σεμιναρίων» (http://www.pi.ac.cy/pi/index.php?option=com_content&view=article&id=2238&Itemid=277&lang=el), οποιοσδήποτε θα πιστοποιήσει πως τα σεμινάρια τα οποία προσφέρονται στον εκπαιδευτικό κόσμο της Πάφου είναι  λιγοστά και περιορισμένης ή επαναλαμβανόμενης θεματολογίας.

Παρά τις προσπάθειες τόσο της ΠΟΕΔ Πάφου όσο και του Επαρχιακού Γραφείου Παιδείας δυστυχώς το θέμα παραμένει άλυτο. Επιχειρήματα του τύπου «οι εκπαιδευτικοί της Πάφου δεν επιμορφώνονται και δεν δημιουργείται ικανοποιητικός αριθμός ακροατηρίου» μπορούν να  καταρριφθούν αν περάσει κάποιος έξω από τις κατάμεστες αίθουσες διαλέξεων αυτό το μήνα. Μήπως ίσως χρειάζεται άλλη προσέγγιση; Μήπως πρέπει να αναθεωρηθούν/ αυξηθούν  τα θέματα, να προωθηθεί η εγγραφή των εκπαιδευτικών με άλλους τρόπους;

Προχωρώντας, έχει παρατηρηθεί πως πρωινές επιμορφώσεις είτε διευθυντικών στελεχών είτε εκπαιδευτικών γίνονται συνήθως σε Λευκωσία και Λεμεσό, αποτρέποντας τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν λόγω απόστασης (βλ. εγκυκλίους ΥΠΠ).  Αντιλαμβανόμενοι  πως το ποσοστό πληθυσμού εκπαιδευτικών είναι μεγαλύτερο σε αυτές τις πόλεις  και λαμβάνοντας υπόψην πως οι αρμόδιοι ενδιαφέρονται πραγματικά για την ΙΣΗ, ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ, ΠΟΙΟΤΙΚΗ επιμόρφωση και στήριξη προς όλα ανεξαίρετα τα μέλη του υπουργείου παιδείας , το λιγότερο που θα περίμενε ένας παφίτης εκπαιδευτικός είναι να διοργανώνονται εκ περιτροπής σε κάθε πόλη κάθε φορά.  Το δικαίωμα στην επιμόρφωση ανήκει σε όλους τους εκπαιδευτικούς ανεξαίρετα ανεξάρτητα πού μένουν.

Επίσης, η Πάφος , για τη Δημοτική Εκπαίδευση, έχει επίσημα συμβούλους μαθημάτων μόνο για τα γνωστικά αντικείμενα Μαθηματικών (μια μέρα) , Ελληνικών (μια μέρα) και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ( δύο μέρες) . Αν αναλογιστεί κανείς πόσες αλλαγές έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση με την εισαγωγή των νέων ΑΠ θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον ένα σύμβουλο για κάθε μάθημα να στηρίξει και να ενισχύσει το έργο του εκπαιδευτικού στην τάξη. ΌΧΙ μόνο για μια μέρα, αλλά για περισσότερες (ώστε να καλύπτονται ΟΛΑ  τα σχολεία)  εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον για την παροχή ποιότητας στην παιδεία.

Δεδομένου μάλιστα του γεγονότος πως οι οδηγοί εκπαιδευτικού είναι μέσω διαδικτύου, καταλαμβάνουν πολλές σελίδες που για να προετοιμαστεί κάποιος χρειάζεται ώρες και πρέπει αναγκαστικά να μελετήσει σε ΗΥ,  η ανάγκη γίνεται ακόμη μεγαλύτερη. Πολλές φορές οι έννοιες και τρόποι διδασκαλίας που προτείνονται είναι πολύ διαφορετικοί, πολύ πιο εξειδικευμένοι και πιο  πολύπλοκοι από παλιά,  που αν δεν είναι μάθημα ενδιαφέροντος κάποιου απλά «κολυμπά μόνος χωρίς σωσίβιο στον ωκεανό».

Τελειώνοντας, αξίζει να αναφερθεί πως ακόμη και στα θέματα μεταθέσεων και τοποθετήσεων ο παφίτης είναι πάντα σε μειονεκτική θέση καθώς οι πλείστες θέσεις  εντός της πόλης καλύπτονται από «εισαγόμενους» εκπαιδευτικούς άλλων πόλεων. Λόγω του τρόπου με τον οποίο κερδίζονται οι μονάδες τους , κυρίως με αυτές όπου παίρνουν λόγω της απόστασης Πάφου- Λεμεσού, και των πολλών χρόνων που χρειάζεται να πηγαινοέρχονται είναι σε πλεονεκτικότερη θέση έναντι των ντόπιων. Κατανοείται απόλυτα το γεγονός αυτό,  αλλά καλό θα είναι να αρχίσουν οι αρμόδιοι να αναθεωρούν τις μονάδες που δίνονται για την απόσταση λαμβάνοντας υπόψη τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην οδήγηση σε ένα δρόμο τετραπλής κατεύθυνσης  (highway) και ένα ήδη πεπαλαιωμένο δρόμο διπλής κατεύθυνσης όπως αυτό προς την Πόλη Χρυσοχούς την οποία βιώνουν οι παφίτες εκπαιδευτικοί διορισμένοι στην ύπαιθρο. Τα ποσοστά κινδύνου δεν είναι τα ίδια άρα ούτε και οι μονάδες απόστασης θα έπρεπε να είναι. Το ίδιο θα ήταν καλό να ισχύσει και για άλλες παρόμοιες περιπτώσεις σε άλλες πόλεις αν και όπου υπάρχουν.

Ευελπιστώντας σε καλύτερη αντιμετώπιση ευελπιστάται πως κάποια μέρα θα πάψει η Πάφος να αντιμετωπίζεται ως η ύπαιθρος της Κύπρου σε σχεδόν όλους τους τομείς.

*Εκπαιδευτικός

Αντιπρόεδρος ΠΟΕΔ Πάφου

MBA – Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού – Εργασιακές Σχέσεις


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICK-EXAPOSASEOS
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
KENITHESITEPAK
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
FORUMMARCH
OLYMPION2017
CYIMASTER
Middlesex2016