KESJULY18

2019-04-10 19:06:38
Περί της Αποφάσεως του Διοικητικού Δικαστηρίου για τους μισθούς και τις συντάξεις των Δ.Υ.

Περί της Αποφάσεως του Διοικητικού Δικαστηρίου για τους μισθούς και τις συντάξεις των Δ.Υ.


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*

Σε μια ευνομούμενη, δημοκρατική και συντεταγμένη Πολιτεία αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη να προσφύγει στην Δικαιοσύνη όταν νομίζει ότι αδικείται. Γι’ αυτό προκαλεί κατάπληξη η αήθης επίθεση του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ κατά της απόφασης, όπως και οι απειλές του Υπουργείου Οικονομικών για νέα δημοσιονομικά μέτρα αν αυτή επικυρωθεί . Όταν ο οποιοσδήποτε πολίτης ακολουθεί τη νομιμότητα προσφεύγοντας ως ικέτης στη Θέμιδα για να βρει το  δίκαιο του, κανείς δεν νομιμοποιείται ηθικά να τον κατακρίνει αν η Θέμιδα τον δικαιώσει. Επί της ουσίας  της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου και της εφαρμογής της, έχω να πω τα ακόλουθα:

 1. Οι απειλές για δημοσιονομικά μέτρα, αν το Ανώτατο επικυρώσει την απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου, αποτελούν παραδοχή ότι η εκτελεστική εξουσία δεν είναι διατεθειμένη να εφαρμόσει την απόφαση, ότι και να αποφασίσει το Ανώτατο.
 2. Η άκαμπτη στάση της κυβέρνησης κατά της απόφασης υπονομεύει το κύρος της δικαστικής εξουσίας.
 3. Η εκτελεστικής εξουσία με τη διακήρυξη της πρόθεσης της για εξουδετέρωση της απόφασης, εξασκεί αθέμιτη ψυχολογική πίεση επί των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου.
 4. Η δικαιοσύνη δεν πρέπει μόνο να είναι έγκυρη, αλλά και έγκαιρη.
 5. Η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου είναι έγκυρη και δίκαιη αλλά όχι έγκαιρη. Η εξαετής καθυστέρηση εξέτασης της υπόθεσης καθιστά την εφαρμογή της εξαιρετικά δύσκολη.
 6. Η καθυστέρηση εκδίκασης της υπόθεσης, για την οποία δεν φταίνε όσοι προσέφυγαν, αύξησε το ποσό που η κυβέρνηση χρωστά στους υπαλλήλους σε δυσθεώρητα ύψη.
 7. Η κυβέρνηση έσωσε την Οικονομία φορτώνοντας το λογαριασμό για την κακοδιαχείριση των τραπεζών στους δημοσίους υπαλλήλους.
 8.  Δεν κουρεύτηκαν μόνο οι κάτοχοι αξιογράφων αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Το πόσο που χάσαμε την εξαετία 2012-2018 υπολογίζεται σε ένα έως δύο δις ευρώ. Κάθε δημόσιος υπάλληλος που ήταν στην υπηρεσία το 2011, κατά μέσο όρο, έχασε σαράντα ως εξήντα χιλιάδες ευρώ μέσα σε έξι χρόνια.
 9. Οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν η Ιφιγένεια που θυσιάστηκε, για να φυσήξει ο ούριος άνεμος της επανεκκίνησης της οικονομίας.
 10. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση θέλει να τροποποιήσει το Σύνταγμα, αποτελεί έμμεση παραδοχή της αντισυνταγματικότητας των Νόμων για τις αποκοπές και της ακλόνητης νομικής βάσης της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου.
 11. Η επίκληση του Δικαίου της ανάγκης, αποτελεί «Προφάσεις εν αμαρτίαις». Το Δίκαιο της ανάγκης τείνει να καταστεί « ο τάφος του Αγ. Νεοφύτου » , η νομιμοφανής πρόφαση για ακύρωση ενοχλητικών αποφάσεων.
 12. Ο τότε Γενικός Εισαγγελέας είχε προειδοποιήσει για την αντισυνταγματικότητα των Νόμων αλλά δεν εισακούστηκε.
 13. Ψήφισαν εν γνώσει τους αντισυνταγματικούς νόμους, και αντί να προσαρμοστούν στη νομιμότητα θέλουν να προσαρμόσουν το Σύνταγμα στις προειλημμένες αντισυνταγματικές αποφάσεις.

Τι πρέπει να γίνει                                                                                            

 1. Το μεγαλύτερο κόστος δεν προκύπτει από την αποκατάσταση των μισθών, αλλά από τα αναδρομικά που ανέρχονται σε ένα έως δύο δις ευρώ.
 2. Οι μισθοί πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα.
 3. Όσοι αφυπηρετούν τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια θα πρέπει να πάρουν τα αναδρομικά κατά την αφυπηρέτηση τους με τη μορφή αύξησης του εφάπαξ φιλοδωρήματος τους.
 4. Στους υπόλοιπους υπαλλήλους που δεν αφυπηρετούν την επόμενη δεκαπενταετία, να δοθεί μακροχρόνιο κυβερνητικό ομόλογο το οποίο θα αποπληρωθεί κατά 50% στη λήξη της πρώτης δεκαετίας από την έκδοση του.
 5. Το υπόλοιπο 50% του ομολόγου των υπαλλήλων που έχουν υπόλοιπο υπηρεσίας πέραν των δεκαπέντε ετών να τους πληρωθεί κατά την αφυπηρέτηση τους, ή με τη συμπλήρωση είκοσι ετών από την έκδοση του ομολόγου, ότι συμβεί νωρίτερα.
 6.   Με τη ρύθμιση που προτείνουμε και τα οφειλόμενα ποσά θα αποδοθούν και η οικονομία θα διαφυλαχθεί.

    *Μέλος ΔΣ ΑΚΙΔΑ 2017-2020


Αφήστε ένα σχόλιο

 • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
Wed April 10, 2019, 22:25:13
Για ακόμη μία φορά μεστή/ουσιώδης παρέμβαση από τον κ. Μ. Πόλη. Εξαιρετικές επισημάνσεις και λογικότατες οι εισηγήσεις. Πληροφοριακά, ήδη, από τις αρχές του 2018, το Υπουργείο Οικονομικών έχει δημιουργήσει ειδικό τμήμα για την εκπόνηση σεναρίων για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το οικονομικό ζήτημα της αποκατάστασης των μισθών, της επιστροφής των αποκοπών των μισθών και των προσαυξήσεων που είχαν "παγώσει" με το αντισυνταγματικό νομοθέτημα, που όλοι γνώριζαν πως έπασχε... Αυτό ήταν γνωστό και στα κόμματα, που αντί πλέον να αναφωνήσουν Mea Culpa, αντιδρούν με σπασμωδικές κινήσεις απειλών και διασποράς φόβου στην κοινωνία για επάνοδο στην οικονομική κρίση. Είναι φυσικά συνήθης τακτική των κομμάτων, όπως ήταν και η επιθετική πρακτική που ακολουθήθηκε πέρσι από την Κυβέρνηση στην εκπαιδευτική κρίση, την οποία χειρίστηκε με παταγώδη αποτυχία, ενώ τότε τα πλείστα κόμματα σφύριζαν αδιάφορα. Πάντως, το σημαντικότερο είναι η διαφύλαξη της Δημοκρατίας. Η διάκριση των εξουσιών είναι η σπονδυλική στήλη της Δημοκρατίας. Εάν, για κάθε λανθασμένη απόφαση των νομοθετών η λύση θα ήταν αναθεώρηση του Συντάγματος, τότε δεν θα είχε μείνει τίποτα όρθιο σε αυτό το κράτος. Η Δικαστική Εξουσία δεν τιμωρεί τη Νομοθετική, αλλά τη νουθετεί. Κάτι τελευταίο: Στην περίπτωση των Αξιογράφων η συμμετοχή των κατόχων τους ήταν αποκλειστικά δική τους απόφαση...

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
IDEP19
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016