KESJULY18

2019-04-09 10:09:16
Συζήτηση στο Παν. Κύπρου: Η κατάσταση των προσφύγων και αιτητών ασύλου στην Κύπρο

Συζήτηση στο Παν. Κύπρου: Η κατάσταση των προσφύγων και αιτητών ασύλου στην Κύπρο


Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Υπάτη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) συνδιοργανώνουν ανοιχτό διάλογο πολιτών με θέμα: «Η κατάσταση των προσφύγων και αιτητών ασύλου στην Κύπρο». Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019, στις 6:30μ.μ. στο Αμφιθέατρο Β108 , στο Κτήριο Συμβουλίου -Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης», στην Πανεπιστημιούπολη, θα τοποθετηθούν με δεκάλεπτες παρουσιάσεις τους, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Χρίστος Μαλεκκίδης, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ασύλου του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Σταύρος Χριστοφή και η Αντιπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Κύπρο, κα Katja Saha Savarimuthu. 

Η Katja Saha Savarimuthu είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Νομική από το Πανεπιστήμιο Lapland της Φινλανδίας, καθώς και μεταπτυχιακών διπλωμάτων στη διαχείριση των ΜΚΟ και διεθνή συνεργασία από τη Βαλένθια της Ισπανίας, όπου παράλληλα συνέχισε τις σπουδές της στο διεθνές δίκαιο. Εργάστηκε στη UNICEF στην Ισπανία (1998-2003). Το 2003, διορίστηκε στο γραφείο της UNHCR στη Συρία. Διετέλεσε στη συνέχεια σε διάφορες θέσεις και επιχειρησιακά προγράμματα της UNHCR στη Μέση Ανατολή, Αφρική, Λατινική Αμερική και Ευρώπη, καθώς και στα Κεντρικά Γραφεία του Οργανισμού από το 2011-2015.  Ανέλαβε καθήκοντα στο Γραφείο της UNHCR στην Κύπρο τον Ιούλιο του 2018.

Την έναρξη του ανοιχτού διαλόγου θα χαιρετίσει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης. Στην εκδήλωση, την οποία θα συντονίσει ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ψυχολογίας και Πρόεδρος του Πανεπιστημιακού Κέντρου Ερευνών Πεδίου, Χάρης Ψάλτης, θα παραστούν επίσης δυο φοιτητές-πρόσφυγες που φοιτούν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και οι οποίοι θα αφηγηθούν τις προσωπικές τους εμπειρίες και βιώματα στο νησί.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα.

Η ΄Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α) ιδρύθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1950 προκειμένου να συνδράμει εκατομμύρια προσφύγων στον απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Έκτοτε, και με το προσφυγικό να έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την υφήλιο, έχει συμβάλει στην επίλυση προσφυγικών προβλημάτων ανά το παγκόσμιο, ενώ δύο φορές, το 1954 και το 1981, τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για την προσφορά της. Στην Κύπρο, η Υ.Α. ιδρύθηκε το 1974 κατόπιν έκκλησης της Κυπριακής Κυβέρνησης και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για να συντονίσει την διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Κύπριους εκτοπισμένους και στις δύο κοινότητες. Πρωταρχική λειτουργία της Υ.Α. είναι να στηρίξει την Κυβέρνηση στην περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση του νομοθετικού της πλαισίου, καθώς και των διαδικασιών και εξουσιών που θα διέπουν ένα σύστημα προστασίας προσφύγων, πλήρως εναρμονισμένο με τα διεθνή πρότυπα. Στόχος είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των προσφύγων και αιτητών ασύλου, ιδιαίτερα αναφορικά με την πρόσβαση σε διαδικασίες ασύλου, συνθήκες υποδοχής και ελευθερία διακίνησης.

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016