KESJULY18

2019-04-04 14:37:20
Εκδήλωση Αδελφοποίησης του Παγκυπρίου Γυμνασίου με το Παγκύπριον 1ον Γυμνάσιον Βόλου

Εκδήλωση Αδελφοποίησης του Παγκυπρίου Γυμνασίου με το Παγκύπριον 1ον Γυμνάσιον Βόλου


Πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαρτίου στον χώρο των Μουσείων του Παγκυπρίου Γυμνασίου στη Λευκωσία η Εκδήλωση Αδελφοποίησης του σχολείου με το Παγκύπριον 1ον Γυμνάσιον Βόλου. Στην Εκδήλωση παρέστησαν εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου κ. Χρυσοστόμου ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Ιωάννου, ο οποίος ανέπεμψε δέηση, εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Ελλάδας, εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, του δημάρχου Λευκωσίας, της Σχολικής Εφορείας, καθώς και δεκαμελής αντιπροσωπεία από τον Βόλο, αποτελούμενη από δύο καθηγητές και οκτώ μαθητές.  

Το Παγκύπριον 1ον Γυμνάσιον Βόλου ιδρύθηκε μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τους Τούρκους το 1882, στη σημερινή μορφή του όμως ανοικοδομήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο Γ΄, ως αποτέλεσμα παγκύπριου εράνου που διενεργήθηκε μετά τους καταστρεπτικούς για τον Βόλο σεισμούς του 1954-55. Σήμερα αποτελεί ένα σύγχρονο και δραστήριο σχολείο, που, πέρα από το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα, έχει πλούσια πολιτιστική δράση στην τοπική κοινωνία και ασχολείται με προγράμματα περιβαλλοντικά, εθελοντισμού, ρομποτικής κ.ά.

Στον χαιρετισμό της η διευθύντρια του Παγκυπρίου Γυμνασίου κ. Σοφία Ιωάννου καλωσόρισε την αντιπροσωπεία του Βόλου και αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς της παιδείας της Κύπρου με αυτήν της ευρύτερης Μαγνησίας. Οι δεσμοί είναι αμφίδρομοι, καθώς σε χαλεπούς καιρούς, και συγκεκριμένα μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε το Παγκύπριον Γυμνάσιον το 1920, μια πτέρυγα του σχολείου, η Βεργοπούλειος πτέρυγα, οικοδομήθηκε με εισφορά του Ιωάννη Βεργόπουλου από τη Θεσσαλία. Οι πράξεις αυτές συνιστούν διαρκή υπόμνηση των ακατάλυτων δεσμών που συνέχουν τον απανταχού ελληνισμό και του δίνουν δύναμη κι ελπίδα για την υπερπήδηση όποιων δυσκολιών προκύπτουν στην ιστορική μας πορεία. Στον δικό του χαιρετισμό ο διευθυντής του σχολείου του Βόλου κ. Ιωάννης Καραφέρης τόνισε τη μεγάλη σημασία της αδελφοποίησης των δύο σχολείων για την ανταλλαγή εμπειριών, την ενίσχυση του διαλόγου, αλλά και την προώθηση της ευρωπαϊκής διάστασης στην εκπαίδευση. Τέλος, στον χαιρετισμό του ο Επαρχιακός Επιθεωρητής Λευκωσίας κ. Ανδρέας Παπαστυλιανού εξέφρασε τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σε τέτοιες ενέργειες, που συμβάλλουν στη συνεργασία των σχολείων και στους ευρύτερους εκπαιδευτικούς μας στόχους.  

Στη συνέχεια αναγνώστηκε το Σκεπτικό Αδελφοποίησης των δύο σχολείων, υπογράφηκε το Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης και επιδόθηκαν αναμνηστικά δώρα και από τις δύο πλευρές.

Συγκινητική ήταν, κατά τη διάρκεια του καλλιτεχνικού μέρους που ακολούθησε, η παρουσίαση ενός θεατρικού δρώμενου από ομάδα μαθητών του Παγκυπρίου 1ου Γυμνασίου Βόλου για τη θυσία του ήρωα μαθητή του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Στην εκδήλωση ακούστηκαν από μαθητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου ο Ύμνος του σχολείου, κυπριακά τραγούδια και τραγούδια από άλλες περιοχές του ελληνισμού, ενώ χορευτικό σύνολο μαθητών παρουσίασε ελληνικούς χορούς.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό μας Ύμνο.  

Δανάη Γεωργιάδου

Β.Δ. Φιλόλογος

Εκδήλωση Αδελφοποίησης του Παγκυπρίου Γυμνασίου με το Παγκύπριον 1ον Γυμνάσιον Βόλου


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016