KESJULY18

2019-04-03 20:16:12
Εκδήλωση για τον μήνα Γαλλοφωνίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Εκδήλωση για τον μήνα Γαλλοφωνίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου


Ο Μάρτιος είναι γνωστός ως ο μήνας Γαλλοφωνίας. Πιο συγκεκριμένα, η 20ή Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το 1998 ως η Διεθνής μέρα Γαλλοφωνίας και γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο με διάφορες εκδηλώσεις.

Το φετινό σύνθημα του μήνα Γαλλοφωνίας 2019, «Enfrançais, silvousplaît» («Στα γαλλικά, παρακαλώ»), καλεί όλους τους γαλλόφωνους, τους γαλλόφιλους και όλους όσοι μαθαίνουν γαλλικά, να έρθουν πιο κοντά μεταξύ τους, συνομιλώντας στη γλώσσα του Μολιέρου. Στις 26 Μαρτίου 2019, ο Τομέας γαλλικής γλώσσας του Κέντρου Γλωσσών του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργάνωσε εκδήλωση στο πλαίσιο των εορτασμών αυτών. Μεγάλος αριθμός φοιτητών του Πανεπιστημίου που παρακολουθούν μαθήματα γαλλικών σε τέσσερα επίπεδα κατά το τρέχον εξάμηνο, έλαβαν μέρος στη βραδιά. Οι φοιτητές παρακολούθησαν εφτά γαλλόφωνες ταινίες μικρού μήκους και απάντησαν σε ερωτηματολόγιο (quiz) που αφορούσε στο περιεχόμενό τους. Οι ταινίες προέρχονταν από διάφορες γαλλόφωνες χώρες, όπως Γαλλία, Ελβετία, Καναδά, Λίβανο και Μπουρκίνα Φάσο, γύρω από θέματα, όπως, η καταπίεση των γυναικών, οι σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, ο γάμος, ο εγωισμός, η κακή χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η διαχείρηση και εξοικονόμηση του νερού κτλ. Στη συνέχεια, προσφέρθηκε κοκτέιλ με γαλλικά προϊόντα. Το κοκτέιλ συνόδευε γαλλική μουσική από γαλλόφωνες χώρες. Τη διοργάνωση του κοκτέιλ στήριξαν το Πανεπιστήμιο Κύπρου/Κέντρο Γλωσσών και το γαλλικό εστιατόριο-καφέ-ζαχαροπλαστείο-αρτοποιείο Paul που προσέφερε όλα τα viennoiseries. Στο τέλος της βραδιάς, και ύστερα από κλήρωση, πέντε τυχεροί που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση, μοιράστηκαν πλούσια δώρα που ευγενικά παραχώρησαν ειδικά για τη βραδιά, οι χορηγοί της εκδήλωσης, το Γαλλικό Ινστιτούτο (μαθήματα γαλλικών αξίας 620 ευρώ, στον πρώτο τυχερό), το γαλλικό βιβλιοπωλείο La Boîte à lire, η πρεσβεία της Ελβετίας και το προξενείο του Καναδά (βιβλία, ταξιδιωτικοί οδηγοί, κόμικς, DVD και διάφορα άλλα αναμνηστικά δώρα). Και όπως πάντα, ανανεώνουνε το ραντεβού μας για του χρόνου με μια νέα εκδήλωση.

Γιατί η γαλλική γλώσσα;

Η γαλλική γλώσσα συνδέει σήμερα πολλά εκατομμύρια ανθρώπους σε 106 χώρες και εδάφη και στις πέντε ηπείρους. Ως εκ τούτου, η εκμάθησή της είναι αναμφισβήτητα απαραίτητη και κρίνεται αναγκαία, αφού, είναι η μόνη γλώσσα, μαζί με την αγγλική, που διδάσκεται σε όλες τις χώρες του πλανήτη. Είναι πρώτη ή δεύτερη γλώσσα εργασίας στους περισσότερους ευρωπαϊκούς ή/και διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το ΝΑΤΟ, ο ΟΗΕ, οι Γιατροί χωρίς σύνορα, η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση, η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κτλ., ενώ τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν την έδρα τους σε γαλλόφωνες πόλεις (Στρασβούργο, Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο). Επίσης, πολλοί παγκόσμιοι οργανισμοί έχουν την έδρα τους στη Γαλλία (ΟΥΝΕΣΚΟ στο Παρίσι), στο Βέλγιο (ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες) και στη γαλλόφωνη Ελβετία (Ερυθρός Σταυρός, CERN -  Ευρωπαϊκό συμβούλιο πυρηνικής έρευνας, Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και η ευρωπαϊκή έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή στη Λωζάνη).

Η γαλλική γλώσσα είναι η πρώτη μη αγγλόφωνη επιλογή για σπουδές, προσφέροντας υψηλού επιπέδου τριτοβάθμια εκπαίδευση σε Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία, Καναδά, κτλ. Είναι επίσης η τρίτη γλώσσα στις επιχειρήσεις και η τέταρτη γλώσσα στο διαδίκτυο. Ενώ σήμερα η γαλλική είναι η πέμπτη γλώσσα με τους περισσότερους ομιλητές στον κόσμο (270-300 εκατομμύρια), αναμένεται ότι μέχρι το 2070 θα ξεπεράσει τα 700 εκατομμύρια ομιλητές.

Η γαλλική γλώσσα στην Κύπρο και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι συνδεδεμένο μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας από το 2006, με δέσμευσή της, την προώθηση της γαλλικής γλώσσας, τόσο στην εκπαίδευση, όσο και στην ευρύτερη κυπριακή κοινωνία. Επίσης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι μέλος της Ένωσης Γαλλόφωνων Πανεπιστημίων (Agence Universitaire de la Francophonie) από το 2010 και προσφέρει μαθήματα γαλλικής γλώσσας είτε μέσα από τα προγράμματα του τμήματος Γαλλικών και Ευρωπαϊκών σπουδών, είτε από το Κέντρο Γλωσσών. Ο Τομέας γαλλικής γλώσσας του Κέντρου Γλωσσών του Πανεπιστημίου Κύπρου αποτελείται από τέσσερις υψηλά καταρτισμένους διδάσκοντες με πολύχρονη πείρα στην διδασκαλία της γλώσσας αλλά και στον σχεδιασμό μαθημάτων γενικής και εξειδικευμένης διδασκαλίας και προσφέρει τέσσερα επίπεδα γενικής διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας και ένα εξειδικευμένο μάθημα. Όλα τα μαθήματα είναι εναρμονισμένα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τη γλώσσα (ΚΕΠΑ). Πέραν των 600 φοιτητών από όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου παρακολουθούν τα μαθήματα που προσφέρει το Κέντρο Γλωσσών κάθε ακαδημαϊκό έτος.

 

Οι διδάσκοντες του τομέα γαλλικής γλώσσας

Ηλίας Αργυρού

Χριστίνα Μάτση

Χριστίνα Χαραλαμπίδου

Françoise Jammet

 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
IDEP19
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016