KESJULY18

2019-03-19 21:11:03
Γυμνάσιο Έγκωμης “Κυριάκος Νεοκλέους”: Η ποιότητα του αέρα στην περιοχή μας (Κύπρος)

Γυμνάσιο Έγκωμης “Κυριάκος Νεοκλέους”: Η ποιότητα του αέρα στην περιοχή μας (Κύπρος)


*Η ατμοσφαιρική ρύπανση «σκοτώνει» την ποιότητα της υγείας μας και της ζωής μας … 
*Διαγωνισμός Νέων Δημοσιογράφων για το Περιβάλλον (Y.R.E.) 2019

*Συγγραφείς Δημοσιογράφοι : Επαμεινώνδα Λουκία, Νεοκλέους Μέλανη και Πηγασίου Συλβάνα

*Συντονιστής καθηγητής : Κυριακάκης Εμμανουήλ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί 7 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και 600.000 παιδιών. Αυτός ο αριθμός αποδεικνύει ότι οι θάνατοι από την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι περισσότεροι ετησίως από αυτούς που προκαλούνται από πολέμους, φόνους, τη φυματίωση, το AIDS και την ελονοσία!

 1.    Η ατμοσφαιρική σκόνη και η ρύπανση στην χώρα μας

Ανάμεσα στις πηγές πρόκλησης της ρύπανσης διακρίνουμε τις τεχνητές, που οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα και τις φυσικές, οι οποίες έχουν φυσικά αίτια. Για την Κύπρο οι φυσικές πηγές είναι η παρουσία της ερήμου στην Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, η οποία στέλνει σημαντικά ποσά σκόνης στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την ανασκόπηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την βελτίωση της ποιότητας του αέρα στην Κύπρο (1), τα επεισόδια σκόνης είναι μία πραγματικότητα για την καθημερινότητα των πολιτών της Λευκωσίας, κυρίως στο κέντρο της πόλης. Η υπέρβαση του ορίου των 50 mg/m3 για τα μικροσωματίδια PM10 και των 25 mg/m3 για τα μικροσωματίδια PM2.5 είναι μία πραγματικότητα σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, προϊστάμενο του τμήματος παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα της χώρας μας (10). Για το 2016 οι χημικές αναλύσεις στον Κυκλοφοριακό Σταθμό Λευκωσίας έδειξαν ότι η σκόνη από τις φυσικές πηγές είναι υπεύθυνη για 11 μg/m3 αέρα που αντιστοιχεί στο 26,9% της συνολικής μάζας της. Λαμβάνοντας υπόψη τη συμμετοχή της σκόνης και του θαλάσσιου άλατος, οι υπερβάσεις μειώνονται από 76 σε 12 υπερβάσεις, δηλαδή κάτω από τις 35 υπερβάσεις που επιτρέπονται σύμφωνα με τις πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2008/50/ΕΚ (1).

Μία ένδειξη από τις μετρήσεις (Διάγραμμα 1) που είναι διαθέσιμες από την ιστοσελίδα του υπεύθυνου τμήματος παρακολούθησης, για το τρίμηνο του χειμώνα (22/11/2018 – 20/2/2019), είναι ότι τα επεισόδια που υπερβαίνουν το όριο των 50 μg/m3 είναι 45 (9).

Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, βουλευτής και πρώην επίτροπος Περιβάλλοντος αναφέρει ότι : « ... οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία των συμπατριωτών μας είναι γεγονός, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν άνθρωποι λόγω της κακής ποιότητας αέρα … Οι κάτοικοι της Λευκωσίας χάνουν ένα χρόνο ζωής, λόγω της κακής ποιότητας του αέρα της πρωτεύουσας.» (3)

 2.    Η έρευνά μας στον μαθητικό πληθυσμό του Γυμνασίου μας

Η μελέτη μας από τη σχετική βιβλιογραφία ανέδειξε την συσχέτιση της ευτυχίας και της ποιότητας της ζωής των πολιτών με την ατμοσφαιρική ρύπανση και συγκεκριμένα με την παρουσία σκόνης στην ατμόσφαιρα. (7)

 Ταυτόχρονα, η επιβεβαιωμένη συσχέτιση της υποβαθμισμένης ποιότητας της ανθρώπινης υγείας με τα αυξημένα επίπεδα σκόνης και ρύπανσης στην ατμόσφαιρα μας ώθησαν να διερευνήσουμε τις απόψεις των μαθητών του σχολείου μας μέσα από ένα δομημένο ψηφιακό ερωτηματολόγιο που δημιουργήσαμε με την βοήθεια του καθηγητή της Φυσικής του σχολείου μας. Το δείγμα των μαθητών επιλέχθηκε από συνολικά έξι τμήματα. Το αξιοσημείωτο στα αποτελέσματα της ανάλυσης των απαντήσεων των μαθητών είναι η συμφωνία τους στη συσχέτιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με τα ρυπογόνα αυτοκίνητα, της λειτουργίας των εργοστασίων / βαριάς βιομηχανίας και των κλιματολογικών συνθηκών, που στην περίπτωση της χώρας μας, είναι ευνοϊκές προς την παραμονή της σκόνης στην ατμόσφαιρα. Ένα δεύτερο στοιχείο αποτελεί η συντριπτική συμφωνία των μαθητών στο γεγονός ότι η ατμοσφαιρική σκόνη / ρύπανση επιβαρύνει την ποιότητα της ζωής και της υγείας των ανθρώπων.

3.    Η πληγή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ευρώπη

Βαριές συνέπειες στις ανθρώπινες ζωές προκαλεί στην Ευρώπη η ατμοσφαιρική ρύπανση. Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ Healthataglance : Europe 2018, εκτιμάται ότι η έκθεση στα αιωρούμενα σωματίδια PM 2,5 και το όζον επέφεραν το 2016 τον θάνατο σε 238.000 Ευρωπαίους πολίτες. Περισσότερο επιβαρυμένες λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται οι Σκανδιναβικές χώρες (8). Όμως και οι Μεσογειακές χώρες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στην ατμοσφαιρική ρύπανση (5), (6). Σύμφωνα με την έκθεση AirqualityinEurope – 2018 report  (4), τα αποτελέσματα είναι σχεδόν τα ίδια και για την προηγούμενη χρονιά 2015. Στις μεσογειακές χώρες η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα είναι επιβαρυμένη με αποτέλεσμα στην Κύπρο να αποδίδονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση 699 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

4.    Συμπεράσματα – Προτάσεις βελτίωσης

Για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη χώρα μας, οι μαθητές της έρευνας μας προτείνουν άμεσες λύσεις (11), (2), όπως :

-  η προώθηση χρήσης των Μ.Μ.Μ.

-  η χρήση ποδηλάτου για κοντινές διαδρομές

-  απαγόρευσης μετακίνησης με το αυτοκίνητο στο κέντρο της πόλης,

-  έλεγχος στις «βαριές» βιομηχανίες και η χρήση ειδικών φίλτρων

-  αποφυγή καύσης σκουπιδιών,

-  μετατροπή των υγρών καυσίμων που χρησιμοποιούν οι ηλεκτροπαραγωγοί σταθμοί σε καύσιμα πιο φιλικά για το περιβάλλον.

Βιβλιογραφία

 1. Ανασκόπηση εθνικού σχεδίου δράσης για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στην Κύπρο, Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, Λευκωσία, Κύπρος, Μάϊος 2018
 2. Η συμβολή του πολίτη στη βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, Λευκωσία, Κύπρος, Έκδοση 2018
 3. Ανοικτές περιβαλλοντικές πληγές στην Κύπρο, Συνέντευξη Χαράλαμπου Θεοπέμπτου στην Cyprus Times, 24/1/2019
 4. Air quality in Europe, 2018 report, European Environment Agency
 5. Πνιγόμαστε στη Λευκωσία – Αυτοκίνητο, ο μεγάλος ρυπαντής, άρθρο της Μιράντας Λυσάνδρου στην εφημερίδα «Ο Πολίτης», 15/8/2015
 6. Οι πόλεις της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση, Γνώμη Online, 19/11/2017
 7. H ατμοσφαιρική ρύπανση «σκοτώνει» την ευτυχία μας, Eurokerdos, 22/1/2019
 8. Η πληγή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, άρθρο της Πέννυς Μπουλούτζα στην ελλαδική εφημερίδα «Η Καθημερινή», 30/12/2018
 9. Ιστοσελίδα https://www.airquality.dli.mlsi.gov.cy/, Η ποιότητα του αέρα στην Κύπρο, Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
 10. Απομαγνητοφώνηση συνέντευξης με τον Δρ Χρύσανθο Σαββίδη 15/3/2019 στον χώρο του σχολείου μας.
 11. Απαντήσεις στο ψηφιακό ερωτηματολόγιο που απάντησε τυχαίο δείγμα μαθητών του σχολείου μας (διαθέσιμα δεδομένα αν ζητηθούν).

Αφήστε ένα σχόλιο

 • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
IDEP19
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016