KESJULY18

2019-03-18 19:30:12
Αναπαράγοντας το «Σύστημα»

Αναπαράγοντας το «Σύστημα»


ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΑΣΟΥ*

Συχνά,  οι εκπαιδευτικοί, κατηγορούμε το «Σύστημα» για τα κακώς έχοντα στη Δημόσια Εκπαίδευση. Λέμε, για παράδειγμα, πως σε κάποια τμήματα φοιτούν παιδιά που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν επειδή έχουν πολλές ελλείψεις από προηγούμενα χρόνια, πως κάποια παιδιά θα έπρεπε να φοιτούν στην επαγγελματική εκπαίδευση (αν υπήρχε) ή στην πρακτική κατεύθυνση σε Τεχνικές Σχολές. Λέμε, πως τα τμήματα έχουν πολλαπλά επίπεδα μαθητών με αποτέλεσμα η διαμορφωτική αξιολόγηση και η διαφοροποίηση διδασκαλίας να είναι πρακτικά αδύνατη και πως είναι αδύνατο να προλάβουμε το αναλυτικό. Όλα αυτά που λέμε, όπως και άλλα, ισχύουν. Είναι όσα κάνουν τη δουλειά του εκπαιδευτικού στην τάξη εξαιρετικά  δύσκολη. Από την άλλη, είναι δεδομένο πως η βελτίωση των αποτελεσμάτων θα προκύψει κυρίως από αλλαγές στην αίθουσα διδασκαλίας,  όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να συνεργαστούν  για  να πετύχουν κάτι καλύτερο. Εννοείται πως τα υπόλοιπα μέρη του συστήματος δεν απαλλάσσονται από την ευθύνη. Οφείλουν να στηρίζουν και να παρέχουν τα απαραίτητα.

Η αξιολόγηση του μαθητή είναι αποκλειστική ευθύνη του εκπαιδευτικού. Αν επομένως υπάρχουν παιδιά σε τμήματα που δεν έχουν τα προαπαιτούμενα, δεν φταίει το σύστημα, αλλά ο εκπαιδευτικός που έκανε τη «λάθος» αξιολόγηση.  Με σωστή αξιολόγηση ένα ποσοστό παιδιών της τάξης του 15% θα έπρεπε να επαναλαμβάνουν την τάξη. Ποιες δομές έχει αναπτύξει το Υπουργείο Παιδείας για να στηρίζει παιδιά που παραμένουν στάσιμα; Απολύτως καμιά. Εξ άλλου, ο αριθμός των παιδιών αυτών είναι αμελητέος, ιδιαίτερα μετά την μεταφορά των ανεξετάσεων στον Ιούνιο. Για τον ίδιο λόγο δεν αναγκάζεται να δημιουργήσει Επαγγελματικές Σχολές ή και άλλους εναλλακτικούς τρόπους εκπαίδευσης .

Παραπονούμαστε, επίσης, για την εσωτερική βία και παραβατικότητα, για συμπεριφορές που δε συνάδουν με τη μαθητική ιδιότητα, για την απαξίωση του σχολείου, για παρεμβάσεις διάφορες από διάφορους. Ενώ η Εκπαιδευτική Νομοθεσία και οι Κανονισμοί Λειτουργίας μας παρέχουν τα απαραίτητα μέσα, αδυνατούμε να την εφαρμόσουμε και περιμένουμε λύσεις από αλλού. 

Ένα Σύστημα, ενόσω δεν βγαίνει εκτός ελέγχου-χάνει την ισορροπία του,  συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς να χρειάζεται ουσιαστικές αλλαγές. Οι εκπαιδευτικοί, με τη συμπεριφορά μας, το αναπαράγουμε και φροντίζουμε να διαιωνίζεται η κακή του λειτουργία.

*Διευθυντής Λυκείου   


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Κοντογιαννάτος Ιωαννης
Thu March 21, 2019, 00:03:29
Αν αφήσουμε αυτό το 15% όπως το αναφέρατε , πιστεύετε ειλικρινά ότι θα βρεθεί ένας να στηρίξει τον εκπαιδευτικό που θα το κάνει; Εδώ για ένα διαγώνισμα που μπορεί να υπάρχει μια μη επιθυμητή βαθμολογία, γυρίζει η η Γη ανάποδα! Σίγουρα όμως θα έπρεπε και οι εκπαιδευτικοί να έχουμεανατρέψει αυτή την κατάσταση!!

Αστερω Χατζησαββα
Mon March 18, 2019, 20:55:43
Μακάρι να κάνω λάθος χίλιες φορές: Ως δέσμιοι που είμαστε ενός αναποτελεσματικού συστήματος, πιθανόν μελλοντικά να βγάζουμε γιατρούς που θα μας σφάζουν(!) με τις ευλογίες των ενυπόγραφων τύψεων μας!!!!!

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016