KESJULY18

2019-03-18 11:52:43
Κ. Φελλάς: Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στηρίζει τα προγράμματα ενάντια στον εκφοβισμό στα σχολεία

Κ. Φελλάς: Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στηρίζει τα προγράμματα ενάντια στον εκφοβισμό στα σχολεία


 Ομιλία του με την ευκαιρία της υπογραφής του Συμφώνου Συνεργασίας και Διακήρυξης Αρχών του Ευρωπαϊκού Προγράμματος HOMBAT

Η εκπαίδευση και ιδιαίτερα ο χώρος του σχολείου πρέπει να στηρίζουν το δικαίωμα του ατόμου (μαθητή και εκπαιδευτικού) στην εκπαίδευση και στη διαφορετικότητα, μέσα από την καλλιέργεια γνώσεων, συμπεριφορών και σεβασμού.

Αυτά και πολλά άλλα επισημάνθηκαν στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε στις εγκαταστάσεις του ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, εκ μέρους του Δικτύου Πρόληψης και Καταπολέμησης του Ομοφοβικού και Τρανσφοβικού Εκφοβισμού στα σχολεία, με την ευκαιρία της υπογραφής του Συμφώνου Συνεργασίας και Διακήρυξης Αρχών που προέκυψε από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα HOMBAT.

«Ο ομοφοβικός και τρανσφοβικός εκφοβισμός είναι δυστυχώς γνώριμες μορφές εκφοβισμού και στην κυπριακή εκπαίδευση. Οι εκφοβιστικές συμπεριφορές στη βάση της ταυτότητας ή έκφρασης φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού, φαίνεται σύμφωνα με τοπικές αλλά και ευρωπαϊκές εκθέσεις, να βρίσκονται σε ένα ανησυχητικό επίπεδο», υπέδειξε ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Ακαδημαϊκού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς. Τόνισε πως ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης και διαφορετικότητας δεν αναφέρονται συχνά στο σχολικό πλαίσιο. Ωστόσο, αυτά ακριβώς τα ζητήματα – είτε αφορούν στο φύλο, είτε στον σεξουαλικό προσανατολισμό – δημιουργούν προβλήματα και σημαδεύουν τα παιδιά, αρχικά στο σχολείο και αργότερα στην κοινωνία.

«Το σχολείο προσφέρει τον ιδεώδη χώρο για συζητήσεις σε θέματα διαφορετικότητας, εφόσον αποτελεί το πρώτο κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο τα παιδιά τη συναντούν, καθώς αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους», επισήμανε, προσθέτοντας πως σκοπός του προγράμματος HOMBAT, είναι εν μέρει ερευνητικός, αλλά κυρίως επιμορφωτικός και ενημερωτικός, στοχεύοντας σε ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών και σε πραγματοποίηση πολλαπλών δράσεων. «Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στηρίζει θερμά προγράμματα που αφορούν στην εκπαίδευση και ιδιαίτερα τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην καταπολέμηση οποιασδήποτε μορφής εκφοβισμού και μισαλλοδοξίας. Η Διακήρυξη Αρχών του προγράμματος HOMBAT, που βρίσκονται σε συμφωνία με το όραμα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για ένα σχολείο ασφαλές, δημοκρατικό και φιλικό προς όλα τα παιδιά, μακριά από στιγματισμό, περιφρόνηση και δυστυχία, βρίσκει απόλυτα σύμφωνο το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας», κατέληξε.

Ο Καθηγητής Φελλάς υπέγραψε εκ μέρους του Πανεπιστημίου το Σύμφωνο Συνεργασίας των φορέων του Δικτύου που στηρίζουν το πρόγραμμα, τονίζοντας ότι «Οι στόχοι του προγράμματος HOMBAT στηρίζονται ένθερμα από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και έμπρακτα μέσα από τη συνεργασία που θα προσφέρει στις δράσεις του προγράμματος. Ελπίζουμε ότι το πρόγραμμα αυτό θα ανοίξει νέους ορίζοντες για τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά αντίστοιχα, με απώτερο σκοπό τη κατανόηση της αξίας που έχει η διαφορετικότητα στη ζωή μας και την αλλαγή του τρόπου συμπεριφοράς και αντιμετώπισης της νέας πραγματικότητας στην κυπριακή κοινωνία σήμερα».

Εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στο Δίκτυο HOMBAT είναι η υποψήφια διδάκτωρ, Γεωργία Χαραλάμπους, που αποτελεί επίσης μέλος της ομάδας εκπαιδευτών του προγράμματος.

Το Δίκτυο του προγράμματος Hombat αποτελείται από τους πιο κάτω φορείς:

· Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

· Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

· Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού

· Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου

· Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

· Πανεπιστήμιο Frederick

· Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού

· Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου

· CARDET

 

Κ. Φελλάς: Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στηρίζει τα προγράμματα ενάντια στον εκφοβισμό στα σχολεία


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016