KESJULY18

2019-03-15 09:30:48
ΑΚΙΔΑ: ΜΕΠΕΥ …  Στελέχωση Σχολείων … Πού βρισκόμαστε;

ΑΚΙΔΑ: ΜΕΠΕΥ … Στελέχωση Σχολείων … Πού βρισκόμαστε;


Με ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών ΑΚΙΔΑ αναφέρει: 

Διαπίστωση από τα γεγονότα: Τα ζητήματα που το Υπουργικό Συμβούλιο με την απόφαση του στις 4 Ιουλίου 2018 ανέδειξε και αφορούν στον εργάσιμο χρόνο των εκπαιδευτικών δε συζητήθηκαν. Η Επίσημη Πλευρά δεν κατέθεσε μέχρι σήμερα, ως είχε υποχρέωση, καμιά πρόταση επί των θεμάτων. Άρα ο θεσμικός διάλογος, παρά το ότι η ΜΕΠΕΥ συνήλθε σε τρεις συνεδρίες της αυτό το διάστημα, δεν μπορεί να δώσει καμιά διέξοδο στο αδιέξοδο.

Χρονική συγκυρία: Με βάση τον νόμο περί μεταθέσεων στο διάστημα 15 Μαρτίου – 15 Απριλίου πρέπει να διενεργηθεί η πρώτη σειρά μεταθέσεων. Δηλαδή ξεκινά η στελέχωση των Δημόσιων Σχολείων για τη σχολική χρονιά 2019 – 2020.

Πρόβλημα: Η αβεβαιότητα, την οποία προκαλεί η Αρμόδια Αρχή με τη συντήρηση της εκκρεμότητας για το όλο ζήτημα, συνιστά κρίσιμη γενεσιουργό αιτία για προβληματική στελέχωση ή για μη επαρκή στελέχωση.

Ξεκάθαρη θέση 1: Η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών ξεκαθαρίζει πως μοναδική λύση στο πρόβλημα, η οποία θα προλάβει οποιαδήποτε αναστάτωση και η οποία είναι η μόνη, πλέον, που μπορεί να γίνει αποδεκτή, υπό τις περιστάσεις, έχει ως εξής: Η στελέχωση των σχολείων να γίνει, τουλάχιστον, με βάση το τι ίσχυε πριν από τις 4 Ιουλίου 2018. Ως εκ τούτου καλεί την ΠΟΕΔ αλλά και τις λοιπές Εκπαιδευτικές Οργανώσεις όπως διαμηνύσουν στο ΥΠΠ και την Κυβέρνηση πως μόνο αυτό το πλαίσιο μπορεί να γίνει αποδεκτό σε αυτό το στάδιο.

Σαφής θέση 2: Η πιο πάνω λύσηγίνεται αποδεκτή από την ΑΚίΔΑ ως προσωρινή εκ των περιστάσεων. Τα ζητήματα που αφορούν στον εργάσιμο χρόνο του εκπαιδευτικού για την ΑΚίΔΑ θα ξεκαθαρίσουν και θα πάψουν να αποτελούν σημείο τριβής και αιτία αναστάτωσης  όταν (α) η συμφωνία του 2010 για εφαρμογή του Υπεύθυνου Τμήματος στη Δημοτική Εκπαίδευση ολοκληρωθεί με την παραχώρηση και των 2 διδακτικών περιόδων στον κάθε Υπεύθυνο Τμήματος, (β) ο θεσμός του Υπεύθυνου Τμήματος επεκταθεί, ως έχει αναγνωριστεί η αναγκαιότητα του, σε όλα τα Τμήματα Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης, (γ) ο εργάσιμος χρόνος του εκπαιδευτικού της Δημοτικής Εκπαίδευσης της Κύπρου τύχει της δέουσας αναδιάρθρωσης, έτσι που να συγκλίνει με τον μέσο όρο των ευρωπαίων συναδέλφων και, ταυτόχρονα, να μπορούν ανταποκριθούν στα πολλαπλά μη διδακτικά τους καθήκοντα εντός του σχολείου, (δ) η επιβαλλόμενη και τεκμηριωμένη, πια, από τις εξελίξεις ενίσχυση του διοικητικού χρόνου αναγνωριστεί κι εφαρμοστεί στη Δημοτική Εκπαίδευση τόσο για τους Διευθυντές όσο και για τους Βοηθούς Διευθυντές των σχολείων. Αυτά θέτουμε επιτακτικά να αποτελέσουν ζητούμενα και διεκδικήσεις από την ΠΟΕΔ.

Ευρωεκλογές και νηνεμία: Το σκηνικό το έζησε ξανά ο εκπαιδευτικός κόσμος. Νηνεμία, άπνοια, για έξι μήνες… Καμιά πολιτική ενέργεια κατά το διάστημα πριν από τις Εκλογές… Ενόψει εκλογών όλα βαίνουν καλώς… Μετά Εκλογές… και ακολουθούσε τσουνάμι…! Η μνήμη μας είναι καθαρή… Βουλευτικές Μαΐου 2011… Συνεδρία της Βουλής 26 Αυγούστου 2011… Ευρωεκλογές 2014… Δεκέμβρης 2014 - 9 Ιουλίου 2015, Αύγουστος 2015… Βουλευτικές 2016… Πρώτες εξετάσεις για ΝΣΔΕ τον Νιόβρη του 2017… (Ακόμα καρτερούμε τα πορίσματα από τη διερεύνηση (έγινε;) του σκανδάλου)… Πριν από τις Προεδρικές Εκλογές του 2018 ο κόσμος της Κύπρου, για ένα ολόκληρο χρόνο, έζησε το success story!... Χρειάζεται να θυμίσουμε τι έζησε η Κυπριακή Κοινωνία το διάστημα που ακολούθησε τις Προεδρικές του 2018;

Καλούνται, ως εκ τούτων, όλοι οι συνάδελφοι να είναι σε ετοιμότητα, εγρήγορση αλλά και υποψιασμένοι. Επιβάλλεται οι αρμόδιοι να κατανοήσουν πως απαιτούμε ηρεμία, σεβασμό και θεσμικές διαδικασίες. Κυρίως, όμως, απαιτούμε λύσεις στα προβλήματα, έτσι ώστε τα σχολεία να λειτουργούν απρόσκοπτα προς όφελος των παιδιών.

Εδώ ακριβώς είναι που κρίνεται και η παρουσία και πραγματική βούληση παρέμβασης των οργανωμένων γονιών.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
HPJETPRO
TETRAMINA
THEOLOGIKISXOLI
CDACOLLEGE19
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016