KESJULY18

2019-03-14 09:52:15
Καλοκαίρι Επιμόρφωσης για το Δημοτικό   Σχολείο Αγίων Ομολογητών

Καλοκαίρι Επιμόρφωσης για το Δημοτικό Σχολείο Αγίων Ομολογητών


(Βασική Δράση 1 του ERASMUS+)

Το Δημοτικό Σχολείο Αγίων Ομολογητών (ΚΒ) συμμετέχει από τη σχολική χρονιά 2017 στη Βασική Δράση 1 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+. Η συγκεκριμένη δράση προάγει τη μαθησιακή κινητικότητα ατόμων και στοχεύει στην παροχή ατομικών ευκαιριών εκπαίδευσης, κατάρτισης, απόκτησης εργασιακής πείρας και εθελοντικής εργασίας στο εξωτερικό.

Εκπαιδευτικοί από το  συγκεκριμένο Δημοτικό Σχολείο μετέβηκαν στο εξωτερικό για παρακολούθηση σεμιναρίων και Job Shadowing.  

Η επιμόρφωση άρχισε με την εκπαιδευτικό, Νικολέττα Κυριακίδου, η οποία  διενήργησε Job Shadowing στο Ηνωμένο Βασίλειο στο σχολείο Langley Primary Academy (23-28 Απριλίου, 2018). Κατά την διάρκεια της παραμονής της εστίασε την προσοχή της  στην αξιολόγηση του μαθητή και πώς εφαρμοζέται στο συγκεκριμένο σχολείο.

Στη συνέχεια, η εκπαιδευτικός, Χριστίνα Πιερίδου-λογοθεραπεύτρια, επισκέφθηκε το Γ΄ Δημοτικό Σχολείο Χανίων για Job Shadowing. Η επίσκεψη έγινε μεταξύ 15-18  Μαΐου, 2018. Η εν λόγω εκπαιδευτικός παρακολούθησε την αξιολόγηση των παιδιών  Ειδικής Εκπαίδευσης και Λογοθεραπείας και συμμετείχε σε συνδιδασκαλίες με Κρητικούς συναδέλφους.

Με το τέλος της σχολικής χρονιάς, οι εκπαιδευτικοί Νικολέττα Κυριακίδου και Μαριάννα Ρωσσίδου παρακολούθησαν στην πρωτεύουσα του Βελγίου, τις Βρυξέλλες, το σεμινάριο, Science, Technology, Engineering and Mathematics in primary school classrooms  που πραγματοποιήθηκε στις 25-29 Ιουνίου, 2018.

Το σεμινάριο παρείχε σε εκπαιδευτικούς δημοτικής εκπαίδευσης, χωρίς συγκεκριμένο υπόβαθρο στα STEM, υλικά και ιδέες που θα τους βοηθούσαν να καταφέρουν μια πιο αποτελεσματική και ποιοτική διδασκαλία στον κλάδο των STEM. Σκοπός του σεμιναρίου ήταν να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν καινοτόμες διδακτικές προσεγγίσεις για τη βελτίωση των γνώσεων, των δεξιοτήτων και του ενδιαφέροντος των παιδιών στα STEM. Το μάθημα περιελάμβανε πρακτικά εργαστήρια (π.χ. coding) και ενεργή διερεύνηση διαδικτυακών πόρων όπως εικονικά εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα ή δραστηριότητες σχετικές με το διάστημα, μεταξύ άλλων έξυπνων εργαλείων. Οι  εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν πολλές γνώσεις και εμπειρίες. Το μάθημα συνδιοργανωνόταν  από  την Scientix (The community for science education in Europe).

Στη συνέχεια, η Β.Δ.  Δήμητρα Γεωργίου και η  εκπαιδευτικός Γιόλα Ιωάννου μετέβηκαν στην πόλη Φλωρεντία της Ιταλίας, όπου παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: «Classroom Management Solutionsfor Teachers: new methodologies, effective motivation, cooperation and evaluation strategies». Το σεμινάριο προσφέρθηκε από τον οργανισμό Europass Teacher Academy, από τις 2 μέχρι και τις 7 Ιουλίου, 2018

Σκοπός του σεμιναρίου ήταν να βοηθήσει τους συμμετέχοντες γνωρίσουν στρατηγικές διαχείρισης μιας αποτελεσματικής τάξης, η οποία ενθαρρύνει τη συμμετοχή και ενεργητική μάθηση, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές και εργαλεία. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία, μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες, να μάθουν πώς να ενισχύουν τα κίνητρα των μαθητών, να θέτουν κανόνες, να παρέχουν ξεκάθαρες οδηγίες, να παρακολουθούν τη μάθηση, να προωθούν τη συνεργατική και ομαδική εργασία και να ενθαρρύνουν τους μαθητές να αναστοχάζονται τη μαθησιακή τους συμπεριφορά.

Επιπρόσθετα, στο πρόγραμμα έγινε αναφορά σε μια καινούρια μέθοδο διδασκαλίας που λέγεται Flipped Classroom και αναφέρεται στην προετοιμασία των παιδιών για ένα καινούριο θέμα από το σπίτι, μέσα από μια παρουσίαση που τους δίνεται, και τη μετέπειτα συζήτηση-μάθηση στην τάξη. Ακόμη, η αξιολόγηση και η ανατροφοδότηση στη διδασκαλία, με τη χρήση πορτφόλιων και ερωτηματολογίων, ήταν ένα σημαντικό κομμάτι του σεμιναρίου.

Τέλος, η διευθύντρια, Χριστίνα Παπαχριστοδούλου και οι εκπαιδευτικοί Άντρη Νικολάου και Μαρία Παντελή παρακολούθησαν το σεμινάριο Innovative Approaches to Teaching” 09-13 Ιουλίου, 2018, στην πρωτεύουσα της Τσεχίας,  Πράγα. Το σεμινάριο προσφέρθηκε από τον οργανισμό ITC TEFL Certificate  είχε ως θέμα τις καινοτόμες προσεγγίσεις στη διδασκαλία και  κινήθηκε γύρω από τις πιο κάτω ενότητες μαθημάτων,  δεξιότητες του 21ου αιώνα, κριτική και δημιουργική σκέψη, μάθηση βασισμένη στην έρευνα, Gamification, σύγχρονες τάσεις στην αξιολόγηση -διαμορφωτική και τελική αξιολόγηση, διαχείριση πολυπολιτισμικών τάξεων, μεταγνώση, ΤΠΕ ως εργαλείο για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της κριτικής σκέψης.

 Σε όλες τις κινητικότητες οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το εκπαιδευτικό σύστημα των εκπροσώπων της κάθε χώρας. Μοιράστηκαν ιδέες, σκέψεις και προβληματισμούς γύρω από τα θέματα που τους απασχόλησαν στα σεμινάρια, καθώς και άλλα θέματα εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος.

 

Τα εκπαιδευτικά ταξίδια ολοκληρώθηκαν με επιτυχία προσφέροντας στους συμμετέχοντες θετικές εντυπώσεις για τις πόλεις που επισκέφθηκαν, τους οργανωτικούς φορείς  και τους συναδέλφους που εκπροσώπησαν τις άλλες χώρες. Οι αποσκευές γέμισαν γνώσεις και όμορφες εμπειρίες μέσα από την αλληλεπίδραση τόσο με τους εκπαιδευτές όσο και με τους εκπαιδευόμενους. Τέλος, δόθηκε η υπόσχεση οι συμμετέχοντες να συνεργασθούν μελλοντικά και σε άλλα παρόμοια προγράμματα.

 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο ΙΔΕΠ για τις σημαντικές και ανεπανάληπτες ευκαιρίες που δίνει στους Κύπριους εκπαιδευτικούς.

 

Καλοκαίρι Επιμόρφωσης για το Δημοτικό   Σχολείο Αγίων Ομολογητών

Καλοκαίρι Επιμόρφωσης για το Δημοτικό   Σχολείο Αγίων Ομολογητών


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Μιχάλης Α. Πόλης
Thu March 14, 2019, 15:22:13
Καλή και η επιμόρφωση όμως το καλοκαίρι προσφέρεται κυρίως για ξεκούραση και "γέμισμα" των ψυχικών αποθεμάτων μας...

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016