KESJULY18

2019-03-12 16:01:37
Ο Υπουργός Παιδείας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Νότιο Αφρική

Ο Υπουργός Παιδείας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Νότιο Αφρική


Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Χαμπιαούρης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Νότιο Αφρική από τις 4 μέχρι τις 8 Μαρτίου 2019, μετά από πρόσκληση της Υπουργού Ανώτερης Εκπαίδευσης και Κατάρτισης κα Naledi Pandor, με στόχο την ανάπτυξη της συνεργασίας των δυο χωρών στον τομέα της Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Τον Υπουργό συνόδευαν ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νότιο Αφρική κ. Γιάννης Ιακώβου, η Προϊστάμενη του  Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων δρ Νίκη Παπαδοπούλου-Παπά και η Σύμβουλος στο Γραφείο του κα Αγγελική Ριαλά.

Μετά από ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για τη Ανώτερη Εκπαίδευση των χωρών τους, στο Κέιπ Τάουν, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Χαμπιαούρης και η Υπουργός Ανώτερης Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Νοτίου Αφρικής κα Naledi Pandor αποφάσισαν όπως προχωρήσουν στη συνομολόγηση Μνημονίου Συναντίληψης για Συνεργασία στους τομείς της Ανώτερης Εκπαίδευσης και Κατάρτισης μεταξύ Κύπρου και Νοτίου Αφρικής. Το Μνημόνιο αναμένεται να  ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων των δύο χωρών και να συμβάλει στον ευρύτερο στόχο που έχει θέσει η Κυβέρνηση στον τομέα της Ανώτερης Εκπαίδευσης, δηλαδή, να καταστήσει την Κύπρο διεθνές εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο. Προωθώντας την απόφαση αυτή, ο κ. Χαμπιαούρης προσκάλεσε τη Νοτιοαφρικανή ομόλογό του να επισκεφθεί την Κύπρο για να συνυπογράψουν το Μνημόνιο Συναντίληψης, αφού αυτό τύχει της σχετικής διαβούλευσης από τις υπηρεσίες των δύο Υπουργείων.

Ο κ. Χαμπιαούρης, στο πλαίσιο της διαμονής του στη Νότιο Αφρική, επισκέφθηκε, επίσης, το ιστορικό Πανεπιστήμιο Western Cape, το Πανεπιστήμιο Cape Town, το Cape Town Peninsula University of Technology και το Πανεπιστήμιο Stellenbosch, όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τους Προέδρους και Πρυτάνεις των εν λόγω Ιδρυμάτων, στους οποίους παρουσίασε τον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Κύπρου, καθώς και τη στρατηγική της χώρας μας για να καταστεί κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο κ. Χαμπιαούρης, επιπρόσθετα, υπογράμμισε στους Νοτιοαφρικανούς Πανεπιστημιακούς ότι όλα τα αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια της Κύπρου, δημόσια και ιδιωτικά, λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, διασφαλίζοντας πρώτιστα την ποιότητα στην εκπαίδευση και την αριστεία στη διδασκαλία.

Παράλληλα, συζήτησε μαζί τους συγκεκριμένους τρόπους προώθησης της συνεργασίας των Πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων της Κύπρου και της Νοτίου Αφρικής, και τους απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθούν την Κύπρο, ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος και να εντοπιστούν οι περιοχές κοινού ενδιαφέροντος για συνεργασία στον τομέα της Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Η προοπτική αυτή χαιρετίστηκε θερμά από τους Νοτιοαφρικανούς   Πανεπιστημιακούς, οι οποίοι προσβλέπουν στην ανάπτυξη της κινητικότητας φοιτητών, ακαδημαϊκών και ερευνητών και στη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο ευρωπαϊκών κι άλλων προγραμμάτων. 

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού συναντήθηκε, επιπρόσθετα, με τον Κύπριο Μητροπολίτη Καλής Ελπίδος κ. Σέργιο και τον Επίτιμο Πρόξενο της Κύπρου στο Κέιπ Τάουν κ. Χαράλαμπο Φιλίππου και συμμετείχε σε εκδήλωση που οργάνωσε η ελληνική και κυπριακή κοινότητα του Κέιπ Τάουν.

Στη συνέχεια, μετέβη στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου είχε συνάντηση με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετόριας κ. Δαμασκηνό και  εκπρόσωπους της Ελληνικής Ομοσπονδίας καθώς και της Κυπριακής Αδελφότητας του Γιοχάνεσμπουργκ, ενώ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να ανταλλάξει απόψεις με Κύπριους απόδημους.

Ο  Υπουργός παρέστη, τέλος, σε εκδήλωση αφιερωμένη στην Κύπρο, στο ελληνικό σχολείο του Γιοχάνεσμπουργκ (SAHETI). Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο κ. Χαμπιαούρης ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του σχολείου και συνομίλησε με τοπικούς φορείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, ενώ είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον κ. Γιώργο Μπίζο, έναν από τους ιδρυτές του σχολείου και δικηγόρο και φίλο του Νέλσον Μαντέλα.

Ο  Υπουργός επέστρεψε στην Κύπρο το Σάββατο, 9 Μαρτίου 2019.

Ο Υπουργός Παιδείας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Νότιο Αφρική


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Ευστάθιος Μιχαήλ
Wed March 13, 2019, 09:38:22
Από ότι αναφέρεται στην ανακοίνωση ο στόχος της επίσκεψης ήταν η ανάπτυξη της συνεργασίας των δυο χωρών στον τομέα της Ανώτερης Εκπαίδευσης και ό ίδιος ο Υπουργός παρουσίασε την στρατηγική της χώρας μας να καταστεί κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με λύπη παρατηρώ ότι στην αποστολή δεν υπήρχε τεχνοκράτης από τη Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης ο οποίος θα επωμισθεί στη συνέχεια την υλοποίηση των αποφάσεων. Επιπρόσθετα και ο σημερινός Υπουργός αποφεύγει στις διεθνείς επαφές του να αναφέρει ότι στην Κύπρο υπάρχουν και Κολλέγια τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο του ΥΠΠ και τα προγράμματά τους αξιολογούνται από τον ίδιο ΦΟΡΕΑ με τα πανεπιστήμια και τα οποία μπορούν να συνεισφέρουν στη συνεργασία των δύο χωρών.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016