KESJULY18

2019-03-11 15:12:51
«Ανιχνεύοντας το Επάγγελμα του Εκπαιδευτικού σ΄ έναν κόσμο που αλλάζει: Μύθοι και Αλήθειες»

«Ανιχνεύοντας το Επάγγελμα του Εκπαιδευτικού σ΄ έναν κόσμο που αλλάζει: Μύθοι και Αλήθειες»


Πραγματοποιήθηκε το Κ΄ Συνέδριο Εκπαιδευτικών Οργανώσεων ΠΟΕΔ-ΟΕΛΜΕΚ-ΟΛΤΕΚ Λευκωσίας 

Το πρωινό του Σαββάτου 23 Φεβρουαρίου 2019 τα βήματα πολλών εκπαιδευτικών οδηγήθηκαν στα σκαλιά του νέου οικήματος της ΠΟΕΔ, στη Λεωφ. Κυρηνείας 184, στην Αγλαντζιά, λόγω της ζωτικής σημασίας θέματος που επιλέγηκε ως απόσταγμα της συνεργασίας των τριών Εκπαιδευτικών Οργανώσεων για να απασχολήσει την Ετήσια Συνεδριακή τους Συνάντηση. Ένα θέμα γεμάτο συμβολισμούς και νοήματα που σηματοδοτούν εξ ορισμού τους στόχους και τον χαρακτήρα της Παιδείας του τόπου μας. Φιλοδοξία της Διοργάνωσης, όπως εισαγωγικά αναφέρθηκε, ήταν η ανάδειξη του πολυδιάστατου έργου του εκπαιδευτικού που τελευταία έχει αμφισβητηθεί έντονα και η κατάρριψη των μύθων που σχετίζονται μ΄αυτό.

Αρχή στη διαδρομή του Συνεδρίου έγινε μέσα από τον χαιρετισμό της προέδρου του Επαρχιακού Γραφείου ΠΟΕΔ Λ/σίας, κ. Μύριας Βασιλείου, εκ μέρους των διοργανωτών. Καλωσορίζοντας προσκεκλημένους και εισηγητές, υπογράμμισε την πολυπλοκότητα του εκπαιδευτικού έργου στη σύγχρονη πραγματικότητα των σχολείων της Κύπρου με απαιτήσεις που συνεχώς πολλαπλασιάζονται, γεμίζοντας ανασφάλεια κι άγχος τη συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών. Αναφέρθηκε ακόμη στον ρόλο του εκπαιδευτικού ως υποστηρικτή της δημόσιας παιδείας και της όποιας αλλαγής ή καινοτομίας αρκεί αυτό να γίνεται στο πλαίσιο ενός θεσμικού, δημοκρατικού διαλόγου. Τέλος, επεσήμανε το χρέος της  πολιτεία στην υποστήριξη του έργου των εκπαιδευτικών ώστε μέσα από μια αγαστή συνεργασία να βελτιωθεί στο μέγιστο το δημόσιο σχολείο. Ακολούθησε στο βήμα ο ΔΔΕ κ. Χρίστος Χ΄΄ Αθανασίου, ο οποίος χαιρέτισε το συνέδριο εκ μέρους του ΥΠΠ. 

Λίγο πριν το κυρίως μέρος του συνεδρίου, συγκίνηση προκάλεσε η προβολή σύντομων στιγμιοτύπων από τις κινητοποιήσεις του εκπαιδευτικού κόσμου, το περασμένο καλοκαίρι. Η προσπάθεια ξεκίνησε με πλοηγό τον Δρ. Δημήτρη Χαραλάμπους, Καθηγητή στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, που σκιαγράφησε το πολιτικο-ιδεολογικό πλαίσιο των τελευταίων χρόνων καθώς και τον ρόλο των εκπαιδευτικών, μέσα από μια εμπεριστατωμένη εισήγηση με επικαιροποιημένα στοιχεία. Με αφετηρία την περίοδο της αγγλοκρατίας, τη μετάβαση στην ανεξαρτησία, τον σταθμό του 1974 και την ανάδυση του νεοφιλελευθερισμού από το 1980 ως σήμερα, κατέληξε να εξηγήσει τον τρόπο που τα ιστορικά γεγονότα και ο απόηχος τους επηρέασαν τις εξελίξεις του καλοκαιριού. Στάθηκε στη λογιστική αντιμετώπιση της εκπαίδευσης και την οργανωμένη στοχοποίηση των εκπαιδευτικών που επιχειρήθηκε το καλοκαίρι. Αναφέρθηκε ακόμη στην επίκληση διεθνών Οργανισμών για τη νομιμοποίηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Παράλληλα ανέδειξε την αντίσταση των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων που διέψευσε πανηγυρικά την αντίληψη για τη μη χρησιμότητα των συλλογικών οργάνων κι ονόμασε τους εκπαιδευτικούς ως την «κοινωνική εμπροσθοφυλακή» που άρθρωσε ένα ποιοτικό δημόσιο λόγο.

Στη συνέχεια ο Δρ. Iωάννης Χριστοδούλου, Δ/ντής του Μsc “Eκπαίδευση, Ηγεσία και Διοίκηση” στο CIIM, αναμετρήθηκε με τους μύθους του εκπαιδευτικού έργου κι ανέδειξε τις αλήθειες του μέσα από μια φιλοσοφική θεώρηση, όπως αναμενόταν. Η εκπαιδευτική μυθολογία όπως εξήγησε, οφείλεται στη φύση του επαγγέλματος αφού οι εκπαιδευτικοί διαχειρίζονται κρίσιμα συναισθήματα παιδιών γι΄ αυτό τόσο η ευαισθησία όσο και οι απαιτήσεις είναι πολλαπλάσιες. Υπογραμμίζοντας ότι οι αλλεπάλληλες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων δυσχεραίνουν τη σχολική ζωή, παρουσίασε τον πρώτο μύθο που υπαγορεύει ότι η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών στο σχολείο εξαρτάται από τον κάθε εκπαιδευτικό. Ταυτόχρονα τον διέψευσε προβάλλοντας την αλήθεια ότι η εκπαιδευτική πραγματικότητα καθορίζεται άνωθεν και έξωθεν των σχολικών μονάδων. Όσον αφορά τον μύθο σχετικά με την ευθύνη που υποτίθεται ότι έχουν οι εκπαιδευτικοί για τα μαθησιακά αποτελέσματα, τον κατέρριψε αναφερόμενος στην ασυμβατότητα της επιρροής του δασκάλου στη διαμόρφωση των όρων της σχολικής ζωής. Κατέληξε δε, στην αναγκαιότητα διεκδίκησης ενός διαλόγου «ανοιχτού τέλους» για την παιδεία από τους εκπαιδευτικούς, με στόχο τον επαναπροσδιορισμό της καθημερινότητας στο σχολείο.

Η τρίτη εισήγηση από τον Δρ. Μάριο Βρυωνίδη, Καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ασχολήθηκε με τη θεματική της κοινωνικής διάστασης του έργου των εκπαιδευτικών και τον καθημερινό τους ρόλο στην ανάπτυξη κοινωνικού κεφαλαίου. Αρχικά έγινε ανάλυση των πρώτων σκέψεων του εισηγητή για το περασμένο καλοκαίρι, τις συζητήσεις και τη διαμάχη του ΥΠΠ με τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις. Ακολούθησε αναφορά στις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης μέσα από διεθνείς έρευνες, αναπτύχθηκε η έννοια του κοινωνικού κεφαλαίου καθώς και ο ρόλος των εκπαιδευτικών ως παραγωγών του κεφαλαίου αυτού μέσα από τις πρακτικές εφαρμογές του προγράμματος ΔΡΑΣΕ στα σχολεία.

Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των κεντρικών εισηγήσεων, το σκηνικό εμπλουτίστηκε από τις σύντομες παρεμβάσεις εκ μέρους των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων από τον Γ. Γραμματέα της ΠΟΕΔ κ. Χάρη Χαραλάμπους και τον πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ κ. Γιάννο Σωκράτους. Και οι δυο ασχολήθηκαν με την παρούσα εκπαιδευτική πραγματικότητα σε σχέση με την κρίση που ξέσπασε στην παιδεία το 2018 και σηματοδότησε τον έντονο αναστοχασμό του εκπαιδευτικού κόσμου για την ουσία του έργου που παράγουν οι εκπαιδευτικοί στο σχολείο. Επίσης ανέδειξαν τις σημαντικές παρακαταθήκες του αγώνα των εκπαιδευτικών για την ευρύτερη κοινωνία.

Φτάνοντας στο τέρμα του ταξιδιού, εκφράστηκαν οι οφειλόμενες ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της Διοργάνωσης. Ο αποχαιρετισμός των συνέδρων πραγματοποιήθηκε με όμορφες σκέψεις και θετικά συναισθήματα. Μ΄ ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το άρθρο της Αγγελικής Λυμπεροπούλου «Η μαγεία του να είσαι δάσκαλος», έριξε αυλαία ένα από τα πιο καρποφόρα, από κάθε άποψη κατά γενική ομολογία, συνέδρια της φετινής χρονιάς: « Αυτό που πολλοί δεν καταλαβαίνουν είναι πως  τα  χρόνια που εργάζομαι ως δασκάλα, έχω ήδη κερδίσει κάτι που θα διαρκέσει σε όλη μου τη ζωή. Ένα θησαυρό που λίγοι άνθρωποι θα μπορέσουν να αποκτήσουν. Δεν είναι υλικός, αλλά συναισθηματικός και είναι αγάπη των παιδιών».

 Επαρχιακή Επιτροπή ΠΟΕΔ Λευκωσίας

«Ανιχνεύοντας το Επάγγελμα του Εκπαιδευτικού σ΄ έναν κόσμο που αλλάζει: Μύθοι και Αλήθειες»

«Ανιχνεύοντας το Επάγγελμα του Εκπαιδευτικού σ΄ έναν κόσμο που αλλάζει: Μύθοι και Αλήθειες»


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
HPJETPRO
TETRAMINA
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016