KESJULY18

2019-03-02 11:34:16
Voice4me: «αταξίδευτα» ταξίδια

Voice4me: «αταξίδευτα» ταξίδια


ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ*

Η Voice4me είναι μια μαθητική εταιρεία από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας  που ιδρύθηκε με σκοπό να λάβει μέρος στο διαγωνισμό της νεανικής επιχειρηματικότητας. Η αλήθεια είναι ότι μετά όλη αυτή την  εργασία που έκαναν τα παιδιά μέχρι τώρα, ο διαγωνισμός ίσως δεν είναι πια αυτοσκοπός.

Προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουν τους νέους αλλά σίγουρα και τους μεγαλύτερους, αποφασίσαν να γράψουν μια σειρά από 3 βιβλία που έχουν θέμα το προσφυγικό στον 21ο αιώνα και τους χιλιάδες πρόσφυγες που  αναγκάζονται καθημερινά να εγκαταλείψουν τις εστίες και τη χώρα τους. 

Αρχικά η ομάδα ξεκίνησε με τον υπεύθυνο της ‘εταιρείας’ μας Σαρκί Σιαταρεβιάν ο οποίος με τη συμπαράσταση των καθηγητών του κάλεσε συμμαθητές του να ενώσουν δυνάμεις μαζί του ώστε να ξεκινήσει δειλά αλλά δυναμικά η ομάδα.

Έστειλαν ηλεκτρονικά μηνύματα  σε μαθητές, φοιτητές και λογοτέχνες ζητώντας τους να διαβάσουν κάποιες ιστορίες προσφύγων που δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά, ή να μελετήσουν κάποιες φωτογραφίες ανθρώπων που αναζητούν πατρίδα, και να γράψουν μια μικρή ιστορία βασισμένη στα αληθινά τους συναισθήματα.

Όταν άρχισαν να φτάνουν ιστορίες γεμάτες τραγικές αλήθειες και συναισθήματα  γέμισαν οι νεανικές ψυχές με δέος και πάθος να προχωρήσουν γρήγορα στην έκδοση.

 Ο εκδοτικός οίκος Πορεία, στην Αθήνα ανέλαβε την έκδοση του βιβλίου. ‘ A country ashore’, 16 μικρές ιστορίες.

Ως εικονική εταιρεία χωρίστηκαν σε ομάδες και ανέλαβε ο καθένας ένα ρόλο. Κοινωνικά και ηλεκτρονικά μέσα, οικονομική διαχείρηση, διαφήμιση, και γενικά ότι χρειάζεται μια εταιρεία για να επιβιώσει.

Παράλληλα, άρχισε η έρευνα και η αναζήτησή ατόμων που έφυγαν από τη χώρα τους και κατέληξαν στο νησί μας. Επισκέπτονται προσφυγικά κέντρα, οικισμούς και στέγες και ως αποτέλεσμα προέκυψαν άλλα δύο βιβλία.

‘The song of a sparrow’ το δεύτερο βιβλίο αποτελείται από ποιήματα εμπνευσμένα σε τρεις γλώσσες, Ελληνικά, Τούρκικα, Αγγλικά, μαζί με σκίτσα που εμπνεύστηκε η ζωγράφος κ. Συρίμη καθώς και στίχους για ένα τραγούδι που έγραψε ο Σταύρος Σταύρου. Τη συλλογή αυτή ‘προλογίζει’ ο αγαπημένος μας ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπιδης με το ποίημα του ‘Το Χελωνοκυνήγι’. Τα υπόλοιπα ποιήματα είναι γραμμένα από άτομα ηλικίας 12-50 χρόνων, μαθητές, φοιτητές λογοτεχνίας,λογοτέχνες, πρόσφυγες, καθηγητές, και καθώς και άτομα που εργάζονται στην Ευρώπη σε θέματα προσφύγων.

Επισυνάπτω το ποίημα του αγαπημένου Ποιητή της Κύπρου και των παιδιών κ. Χαραλαμπίδη:

ΤΟ ΧΕΛΩΝΟΚΥΝΗΓΙ

Με πετονιά δεν πιάνεις τις χελώνες. Αυτές το βράδυ, κατά τις εννιά, στην άμμο βγαίνουν,

σέρνουν τα παραγάδια τους,

τη ρότα τους τραβάνε,

την παραλία φετιάζουν σε δυο μέρη — γραμμή τραίνου, π’ αγκομαχά

κι ύστερα σκάφτει

βαθιά ώσμε δυο πόδια ή και λιγότερο, και μέσα μπάζουνε τ’ αυγά τους.

Κάμποσοι παν κι αναποδογυρίζουν

μ’ ένα κοντάρι το καβούκι της χελώνας κι αφού της κόψουν το κεφάλι,

μ’ έκπληξη μαθαίνουν

πως της χελώνας η καρδιά χτυπάει χρόνον πολύ, σε πείσμα του κορμιού της.

Κυριάκος Χαραλαμπίδης

Το τρίτο βιβλίο, που έχει εκδοθεί και θα το παραλάβουν σε λίγες μέρες αποτελείται από αληθινές μαρτυρίες, ιστορίες που δεν ειπώθηκαν ποτέ. Τις μαρτυρίες αυτές τις διηγήθηκαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες, εθελοντές και ψυχολόγοι.

Άλλαξαν τα ονόματα και απέφυγαν λεπτομέρειες που θα στόχευαν άτομα.

Το σημαντικό για την ομάδα είναι να καταγραφεί το δράμα των ανθρώπων αυτών και να ακουστεί η φωνή τους. Όλοι μας κάποια στιγμή μπορεί να βρεθούμε στη θέση τους, και ας μην ξεχνούμε ότι κάποιοι από μας εδώ στην Κύπρο ανήκουμε στην κατηγορία των ανθρώπων που έχασαν δικούς τους λόγω πολέμου και ξεριζώθηκαν λόγω αυτού.

Διοργάνωσαν  διαγωνισμό σκίτσου με βάση ένα απόσπασμα μιας τραγικής ιστορίας και τον προώθησαν σε διάφορα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο. Πήραν συμμετοχές από την Πενσυλβανία, και  την Αφρική. Εδώ στο νησί μας είχαν  συμμετοχές και  από Κύπριους αλλά και από Κινέζους. Νιώθουν ότι η φωνή τους ακούγεται και γίνεται τέχνη, ο στόχος  επιτυγχάνεται και η προσπάθεια  δεν πέφτει στο κενό. Παραθέτω το απόσπασμα που έστειλαν για έμπνευση.

Το σκίτσο που θα κέρδισε το διαγωνισμό θα συνοδεύει τη μαρτυρία/ιστορία.

Το γεγονός ότι δίνουν  την ευκαιρία στους νέους να γράψουν τις δικές τους σκέψεις και συναισθήματα καθώς και να δημιουργήσουν καλλιτεχνικά πιστεύουν  ότι γίνεται διπλό καλό. Ενισχύουν την αγάπη για το βιβλίο και την τέχνη και παράλληλα ‘πολεμούν’ την αδικία, το ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Σε μια από τις συναντήσεις τους  γνώρισαν τον κ. Muhmood Alsersawi,

δημοσιογράφο  και ποιητή που ζει ως πρόσφυγας στο νησί μας. Διάβασαν τη συλλογή του, ενθουσιάστηκαν και με την οικονομική ενίσχυση του UNCHP Κύπρου κατάφεραν να εκδώσουν τη συλλογή του, ‘the edge of passion’,  η οποία θα κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία σε λίγες μέρες.

 Διοργάνωσαν  βραδιές λογοτεχνίας, Σολώνειον Κέντρο Βιβλίου και στις Σπηλιές του Πάρκου της Ακρόπολης. Ο Ύπατος Αρμοστής της Σρι Λανκα μίλησε για τους μετανάστες και τον πόλεμο και η κα Μάρκου από τον οργανισμό Hope for Children μίλησε για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που φτάνουν στο νησί μας. Δυο βραδιές γεμάτες αισθήματα και αγάπη. Λογοτέχνες διάβασαν αποσπάσματα από τα διηγήματα τους.

Παρόμοιες βραδιές ακολουθούν μόλις παραλάβουν το δεύτερο και τρίτο βιβλίο.

Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες μπορείτε να τους ακολουθάτε στα social media.

https://www.facebook.com/voice4meCY/

https://www.instagram.com/voice4_me/

Με αφορμή ένα διαγωνισμό, προέκυψε μια δυναμική νεανική παρουσία της οποίας η ‘Φωνή' αξίζει να διαβαστεί.

Το επόμενο βήμα είναι η ‘φωνή’ των ηλικιωμένων μας. Το βιβλίο βρίσκεται ήδη στον εκδοτικό...

*Στιχουργός


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Μάρω Πολυδώρου
Mon March 04, 2019, 08:50:52
Εξαιρετική πρωτοβουλία, μεγάλη η χαρά να βλέπεις νέους να ασχολούνται με ανθρωπιστικά θέματα. Συγχαρητήρια. Αν τους στείλετε μήνυμα θα σας αποσταλούν τα βιβλία άμεσα.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
HPJETPRO
TETRAMINA
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016