KESJULY18

2019-02-22 22:05:15
Άρχισε στην Πάφο  το 8ο Παγκύπριο Συνέδριο Μαθητών Καθηγητών για τις Θετικές Επιστήμες

Άρχισε στην Πάφο το 8ο Παγκύπριο Συνέδριο Μαθητών Καθηγητών για τις Θετικές Επιστήμες


 Συμμετέχουν 1500 μαθητές και 300 καθηγητές

Με τη συμμετοχή 1500 μαθητών και 300 καθηγητών άρχισε την Παρασκευή το απόγευμα στο ξενοδοχείο Coral Beach Hotel στην Πάφο, το 8ο Παγκύπριο Συνέδριο Μαθητών Καθηγητών για τις Θετικές Επιστήμες. Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από 15 σχολεία Mέσης Eκπαίδευσης από όλες τις επαρχίες και τους συνδέσμους καθηγητών Φυσικής, Μαθηματικών, Χημείας, Βιολογίας και Σχεδιασμού Τεχνολογίας. Τελεί δε υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη και θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Φεβρουαρίου.

Το συνέδριο αναπτύσσεται σε τέσσερεις θεματικές ενότητες με τις οποίες  διαφαίνεται η σημασία και το μέγεθος της προσφοράς του Συνεδρίου: Νέοι – Τεχνολογία και Θετικές Επιστήμες, Περιβαλλοντική Συνείδηση, Διδακτική των Θετικών Επιστημών, Επιχειρηματικότητα, Κοινωνική και Πειραματική Έρευνα.

Οι μαθητές από κάθε σχολείο με την καθοδήγηση των καθηγητών τους ετοίμασαν εντυπωσιακές κατασκευές και αφίσες τις οποίες και θα παρουσιάσουν στο συνέδριο.  

Η απογευματινή εναρκτήρια τελετή άρχισε με ένα εντυπωσιακό μουσικοχορευτικό δρώμενο από μαθητές και μαθήτριες του περιφερειακού Λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου και του Λυκείου Αγίου Ιωάννη Λεμεσού.

«Στόχος του Συνεδρίου είναι η ενίσχυση του ενδιαφέροντος προς τις θετικές επιστήμες, με την πρόκληση προβληματισμού, συζήτησης και δραστηριοποίησης των μαθητών και μαθητριών στην επίλυση σύγχρονων, καθημερινών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων» ανέφερε στο χαιρετισμό του ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού δρ. Κώστας Χαμπιαούρης.

Στον χαιρετισμό που ανέγνωσε ο κ. Ανδρέας Φιλίππου, ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι «η δημιουργικότητα  και η καινοτομία οι οποίες προωθούνται από το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, καλλιεργούν και αναπτύσσουν την κριτική σκέψη, καθώς και το ερευνητικό πνεύμα και αποτελούν αξίες και δεξιότητες τις οποίες θέλουμε να έχουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μας» Ως εκ τούτου πρόσθεσε ο δρ. Χαμπιαούρης «το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και εγώ προσωπικά στηρίζουμε, με κάθε δυνατό τρόπο, τέτοιες αξιέπαινες προσπάθειες και δραστηριότητες, και ενθαρρύνουμε τους καθηγητές και μαθητές μας να συμμετέχουν σε συνέδρια, διότι αυτό αυξάνει τόσο το ενδιαφέρον τους όσο και τις επιδόσεις τους στις Θετικές Επιστήμες».

Οι Θετικές Επιστήμες επεσήμανε ο υπουργός Παιδείας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Καλλιεργούν το πνεύμα και βοηθούν στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας του ανθρώπου οξύνουν τις γνωστικές λειτουργίες, όπως είναι η αντίληψη, η μνήμη και η φαντασία και αναπτύσσουν την καινοτομία και την κριτική και δημιουργική σκέψη.

Καλωσορίζοντας τους συνέδρους η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και διευθύντρια του Γυμνασίου Ομόδους κ. Μυρτώ Πουαγκαρέ, εκ μέρους των σχολείων που οργανώνουν το συνέδριο τόνισε ότι αυτό που η επιστήμη πρέπει να μας διδάσκει είναι να ψάχνουμε την αλήθεια, να αναθεωρούμε και να δημιουργούμε. «Το να κατανοεί κανείς τον κόσμο τον κάνει πιο προετοιμασμένο και πιο ενεργό. Η κατανόηση αυτή μας ενδυναμώνει απλώνοντας ένα λαμπερό φως  στις σκοτεινές γωνιές. Από τη μοναχική γωνιά μας στον κόσμο καταφέραμε με την δύναμη της σκέψη να ρίξουμε μια σύντονη ματιά στο παρελθόν και να ελπίζουμε για ένα καλύτερο μέλλον. Και υπάρχει μέλλον!» Πρόσθεσε ότι μέσα από τις ερευνητικές εργασίες των μαθητών, μέσα από την αγάπη τους για την επιστήμη και μέσα από την σκληρή δουλειά τους, με τη βοήθεια των καθηγητών τους, ερευνούν δημιουργούν, κατασκευάζουν και παρουσιάζουν τις εργασίες τους. «Σε αυτούς τους μαθητές αξίζει ένα μεγάλο Μπράβο! και στους καθηγητές τους ένα μεγάλο Ευχαριστώ! Είναι μέσα από τέτοιες συνεργασίες που ο καθηγητής γίνεται εμπνευστής, μέντορας, συνεργάτης και φίλος!  Και ο μαθητής ερευνητής, κριτικός, δημιουργικός και καινοτόμος. Και είναι μέσα από αυτή την πορεία που τα παιδιά μας δείχνουν ότι το μέλλον τους ανήκει και ότι είναι άξια να κατακτήσουν την κορυφή.

Η κ. Πουαγκαρέ ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές και ιδιαίτερα τους συνεργάτες της στην οργανωτική επιτροπή, για την ενεργό συμμετοχή τους ώστε να πραγματοποιηθεί το συνέδριο αυτό γιατί όπως τόνισε με έμφαση, «χωρίς αυτούς τα συνέδριο δεν θα είχε τη μορφή και το επίπεδο που έχει». Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε προς τον γραμματέα  του συνεδρίου Νικόλα Νικολάου για την ακούραστη προσφορά του.

Ο κ. Νικόλας  Νικολάου, καθηγητής Φυσικής και γραμματέας της οργανωτικής επιτροπής  τόνισε ανάμεσα σε άλλα ότι οι εργασίες  στο συνέδριο παρουσιάζονται από  12 σχολεία της επαρχίας Λεμεσού, 8 σχολεία της επαρχίας Λευκωσίας, 6 της επαρχίας Λάρνακας, 4 της επαρχίας Αμμοχώστου και 4 από την επαρχία Πάφου. Στο συνέδριο παρευρίσκονται μαθητές και καθηγητές από την Κρήτη, από ακαδημαϊκά ιδρύματα Ελλάδας και Κύπρου όπως επίσης και από αρκετούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε Ελλάδα και Κύπρο.

«Καταφέραμε να κάνουμε το όραμά μας πράξη και να φέρουμε τους μαθητές σε επαφή με ακαδημαϊκούς, ιδιώτες, επαγγελματίες των θετικών επιστημών, με άλλους μαθητές αλλά και το ευρύ κοινό. Με αυτό τον τρόπο θα συνεχίσουμε διότι το συνέδριο αγκαλιάζεται από όλους τους φορείς που θα θέλαμε να αγκαλιαστεί».

Ο κ. Νικολάου  τόνισε επίσης ότι πίσω από κάθε παρουσίαση  κρύβονται αρκετές ώρες δουλειάς και από τους μαθητές αλλά και από τους συντονιστές καθηγητές. Ευχαρίστησε μαθητές και καθηγητές για την παρουσία τους στην έκθεση των αφισών και των κατασκευών που θα βρίσκονται για τρείς μέρες στον εκθεσιακό χώρο του συνεδρίου εμπλουτίζοντας έτσι τις γνώσεις όλων όσων παρακολουθούν τις εργασίες του συνεδρίου.

Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισαν επίσης εκ μέρους των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης  Γιώργος Ιωσηφίδης, ο επίτιμος πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Κυριάκος Μπαρρής, και εκ μέρους των συνδέσμων καθηγητών Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας και Μαθηματικών ο κ. Θεόδωρος Ασλανίδης.

ΜΗΛΙΤΣΑ ΠΟΛΕΜΙΤΟΥ

Άρχισε στην Πάφο  το 8ο Παγκύπριο Συνέδριο Μαθητών Καθηγητών για τις Θετικές Επιστήμες

Άρχισε στην Πάφο  το 8ο Παγκύπριο Συνέδριο Μαθητών Καθηγητών για τις Θετικές Επιστήμες


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016