KESJULY18

2019-02-18 11:16:32
Διοργανώθηκε Ημερίδα: «Ο δοκιμιακός λόγος στη Μέση Εκπαίδευση»

Διοργανώθηκε Ημερίδα: «Ο δοκιμιακός λόγος στη Μέση Εκπαίδευση»


 Η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, διοργάνωσε Hμερίδα με θέμα: «Ο δοκιμιακός λόγος στη Μέση Εκπαίδευση». Η Hμερίδα πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Φεβρουαρίου 2019, στη Λευκωσία και  τη Λεμεσό αντίστοιχα. Απευθυνόταν σε φιλολόγους, οι οποίοι  κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά διδάσκουν Νέα Ελληνική Γλώσσα  σε Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξη Λυκείων και Τεχνικών Σχολών. Στόχος της αξιόλογης αυτής πρωτοβουλίας ήταν να αναδειχθούν οι σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας που εφαρμόζονται στο γλωσσικό μάθημα και επικεντρώνονται, ιδιαίτερα, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων κατανόησης και παραγωγής δοκιμιακού λόγου των μαθητών/τριών.

Τη διοργάνωση χαιρέτησαν ο  Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, Δρ Κυπριανός Δ. Λούης και εκ μέρους της Διευθύντριας του Π.Ι., Δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου- Ευριπίδου τον χαιρετισμό εκφώνησε ο κ. Παναγιώτης Πετρίδης, Λειτουργός του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Στον χαιρετισμό του, ο Δρ Κ. Δ. Λούης επεσήμανε την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του τρόπου που οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες προσεγγίζουν το κειμενικό είδος του Δοκιμίου, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του Αναδομημένου Αναλυτικού Προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Τόνισε,  επίσης, τη σπουδαιότητα της πραγματοποίησης τέτοιου είδους δράσεων, οι οποίες με  τη διεξαγωγή στοχευμένων βιωματικών εργαστηρίων, δίνουν τα απαραίτητα εφόδια στον/στη φιλόλογο, ώστε να ενημερωθεί κατάλληλα και να κινητοποιηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση, εντάσσοντας ουσιαστικότερα τον δοκιμιακό λόγο στη διδακτική πράξη. Στη Λεμεσό,  τον χαιρετισμό εκ μέρους  του Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης εκφώνησε η  κ. Ζωή Πολυδώρου, ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων.

Μέσα από τον χαιρετισμό της, η  Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου-Ευριπίδου επεσήμανε ότι το είδος του δοκιμιακού λόγου αποτελεί μια ιδιότυπη μορφή λόγου που απαιτεί υψηλές γλωσσικές γνώσεις τόσο για την παραγωγή όσο και για την κατανόησή του και το θέμα της Ημερίδας είναι δηλωτικό της προσπάθειας να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση των φιλολόγων ως προς τη διδασκαλία του δοκιμιακού λόγου, σύμφωνα με τις νέες διδακτικές  προσεγγίσεις. Η Δρ Α. Μιχαηλίδου τόνισε, επίσης, πως το Π.Ι. ως φορέας για την Επαγγελματική Μάθηση των εκπαιδευτικών και σε συνεργασία με τις άλλες αρμόδιες Διευθύνσεις  του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, υποστηρίζει ενεργά τέτοιες ημερίδες, οι οποίες στοχεύουν στην επαγγελματική ανάπτυξη και μάθηση των εκπαιδευτικών.

Το Πρόγραμμα της Ημερίδας εμπλούτισαν οι εμπεριστατωμένες παρουσιάσεις των δυο βασικών εισηγητών, κ. Γιάννη Β. Κωβαίου και  κ. Δημήτρη Χριστόπουλου, καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και συγγραφέων. Οι εισηγήσεις τους πρόσφεραν στους/στις εκπαιδευτικούς χρήσιμες πρακτικές, οι οποίες δύνανται να διευκολύνουν τον/την μαθητή/τρια να κατανοεί και να παράγει δοκιμιακό λόγο. Τον συντονισμό της συζήτησης του πρώτου μέρους της Ημερίδας στη Λευκωσία, είχε η κ. Γεωργία Κούμα, Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης και στη Λεμεσό, η Δρ Πόλα Χατζηνεοφύτου, Επιθεωρήτρια Μέσης Εκπαίδευσης Φιλολογικών Μαθημάτων και Θεατρολογίας. Οι συμμετέχοντες/ουσες είχαν την ευκαιρία στη συνέχεια, να λάβουν μέρος στα βιωματικά εργαστήρια των κ. Γιάννη Β. Κωβαίου και Δ. Χριστόπουλου. Στο πλαίσιο των εργαστηρίων,  οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν ενεργά και είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις σκέψεις τους και ως προς τη διδακτική διαδικασία.

Στο τέλος, εκπρόσωποι των φιλολόγων που συμμετείχαν στα εργαστήρια, σε συνεργασία με τους εισηγητές της Ημερίδας, παρουσίασαν τα πορίσματα των εργαστηρίων στην ολομέλεια, δίνοντας το έναυσμα για εκτενή συζήτηση. Στη Λευκωσία, τον συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε η Δρ Ειρήνη Ροδοσθένους, Επιθεωρήτρια Μέσης Εκπαίδευσης Φιλολογικών Μαθημάτων. Στη Λεμεσό, συντονίστρια της συζήτησης ήταν η Δρ Πόλα Χατζηνεοφύτου, Επιθεωρήτρια Μέσης Εκπαίδευσης Φιλολογικών Μαθημάτων και Θεατρολογίας.

Την οργανωτική επιτροπή της Ημερίδας αποτελούσαν οι: Δρ Έλενα Χατζηκακού, Πρώτη Λειτουργός Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Δρ Πολύμνια Χατζηνεοφύτου και Δρ Ειρήνη Ροδοσθένους, ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων, Έλενα Γεωργίου και Κλαίρη Κυριάκου, Σύμβουλοι Φιλολογικών Μαθημάτων και Παναγιώτης Πετρίδης, Λειτουργός Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

 

Διοργανώθηκε Ημερίδα: «Ο δοκιμιακός λόγος στη Μέση Εκπαίδευση»


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
IDEP19
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016