KESJULY18

2019-02-14 12:44:05
Γιορτάστηκαν με μεγαλοπρέπεια τα 100ά γενέθλια του Γυμνασίου και Λυκείου Σολέας

Γιορτάστηκαν με μεγαλοπρέπεια τα 100ά γενέθλια του Γυμνασίου και Λυκείου Σολέας


  1919-2019: Ένας αιώνας προσφοράς  

Την Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019, γιορτάστηκαν με μεγαλοπρέπεια σε μια σεμνή τελετή, τα 100ά γενέθλια του Γυμνασίου και Λυκείου Σολέας. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην κλειστή αίθουσα του Σχολείου. Παρευρέθηκαν όλοι οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού,  εκπρόσωποι της Εκκλησίας, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, συγγενείς των Ιδρυτών του Σχολείου, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και του Στρατού, υπηρετήσαντες Επιθεωρητές, Διευθυντές και εκπαιδευτικοί στο Σχολείο, παλιοί απόφοιτοι και φίλοι του Σχολείου.
Η τελετή άρχισε με τη Σχολική Μπάντα και ακολούθησε Αγιασμός και Δέηση στη μνήμη των Ιδρυτών και Ευεργετών του Γυμνασίου και Λυκείου Σολέας, των  Εκπαιδευτικών, των Εφόρων και Συνδέσμων Γονέων και των μεγάλων ηρώων του Σχολείου που θυσιάστηκαν για την πατρίδα: Ανδρέα Ζάκου, Ανδρέα Αβρααμίδη, Χρύσανθου Μυλωνά, Κυριάκου Χαραλάμπους, Ανδρέα Γερούδη, Ιάκωβου Γερούδη, Γεώργιου Ζαχαρία, Μιχαλάκη Σκουφάρη, Πανίκου Αθανασίου, καθώς και όλων των επώνυμων και ανώνυμων εργατών που συνέβαλαν στο κτίσιμο  και τη λειτουργία του Σχολείου.

Ακολούθησε ο ύμνος του Σχολείου από τη χορωδία. Η εκδήλωση περιλάμβανε χαιρετισμό και καλωσόρισμα εκ μέρους των δύο Σχολείων (του Διευθυντή του Γυμνασίου κυρίου Λοΐζου Σέπου και της Διευθύντριας του Λυκείου  κυρίας Δέσποινας Παπαγιάννη) από τη Διευθύντρια του Λυκείου. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από την κυρία Ελένη Κάρνου, Γενική Επιθεωρήτρια Μέσης Εκπαίδευσης, εκ μέρους του Δρος Κυπριανού Λούη - Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης Υ.Π.Π, τον Πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας κ. Ξενάκη Ξενοφώντος, την Πρόεδρο του Συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου και Λυκείου Σολέας, κα Χάρια Νεοφύτου, τον Πρόεδρο του Κ.Μ.Σ. Ανδρέα Μιχαήλ καιτον Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου κ. Φώτιο Ιωακείμ.

Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην προσφορά του Σχολείου στην περιοχή και τον τόπο και τη μεγάλη ιστορία του, καθώς και στην ανάγκη στήριξής του από την Πολιτεία. Ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένος ήταν ο χαιρετισμός του Προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ κ. Γιάννου Σωκράτους, απόφοιτου του Λυκείου Σολέας.

 

Ακολούθησε το Ιστορικό της ίδρυσης των Σχολείων, διανθισμένο με πεζά και ποιητικά κείμενα, τραγούδια από τη χορωδία και χορούς από τη Χορευτική Ομάδα, με ταυτόχρονη προβολή διαφανειών. Στο καλλιτεχνικό μέρος συμμετείχε και ο αγαπητός τέως Διευθυντής του Γυμνασίου Σολέας κ. Ευαγόρας Καραγιώργης, μαζί με τη χορωδία και ορχήστρα του Σχολείου, στο τραγούδι «Της Φουκάσας», το οποίο έγραψε και μελοποίησε ο ίδιος.

Στην παρουσίαση του Ιστορικού του Σχολείου έγινε αναφορά στους Ιδρυτές της Ελληνικής Σχολής Σολέας, τον εμπνευστή Σωκράτη Γεωργιάδη και τον Μητροπολίτη Κηρυνείας Μακάριο τον Β΄. Η Ιδρυτική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 1919 στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου της Ευρύχου. Ακολούθησε η εκατοντάχρονη του πορεία, με τις δυσκολίες που αντιμετώπισε μέχρι σήμερα: τις κτηριακές αλλαγές, τις αίθουσες, τις ποικίλες εκδηλώσεις (πολιτιστικές, αθλητικές κ.ά) τους ευεργέτες, με πρωταγωνιστή τον μάστρε Φίλιππο Λοΐζου, μέλος της Σχολικής Εφορείας από το  1930 και  Πρόεδρο από το 1961 – 1988.  

Το 1936 το Σχολείο εγγράφηκε ως Σχολή Μέσης Παιδείας με αριθμό εγγραφής 11 και στις 28/6/1955 αναγνωρίστηκε με βασιλικό διάταγμα ως ισότιμο των Ελλαδικών Εξατάξιων Γυμνασίων.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη συμβολή, προσφορά και δράση του Σχολείου στους Αγώνες της πατρίδας μας, με έμφαση στους αγωνιστές, ήρωες και αγνοούμενους. Στους κυριότερους σταθμούς της σύγχρονης ιστορίας μας το Γυμνάσιο και Λύκειο Σολέας έδωσε δυναμικά το «παρών» του στην εξέγερση των Οκτωβριανών του 1931, στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 – 59, στην περίοδο της τούρκικης ανταρσίας  1963-64, και στην τούρκικη εισβολή του 1974.

Στο τέλος της εκδήλωσης το Γυμνάσιο και Λύκειο Σολέας επέδωσαν τιμητικές πλακέτες στις οικογένειες του αείμνηστου Ιδρυτή του Σχολείου Σωκράτη Γεωργιάδη και του Φίλιππου Λοΐζου για την τεράστια προσφορά τους στο Σχολείο, την περιοχή και τον τόπο.

Ακολούθησε δεξίωση.

«100 χρόνια τώρα από τις αίθουσες και τις αυλές του Γυμνασίου και Λυκείου Σολέας, ατενίζουμε τις καταπράσινες βουνοπλαγιές και στοχεύουμε ψηλά. Στοχεύουμε στις καρδιές, ώστε να πλάσουμε ανθρώπους με κουράγιο, με θέληση και δυναμική ν’ αδράξουν και να κερδίσουν τη ζωή, αλλά και με αποφασιστικότητα να ενταχθούν επιτυχώς στον κοινωνικό ιστό του τόπου και του κόσμου, μεταλαμπαδεύοντας μέσα στον χρόνο τα όσα κληρονόμησαν.

Η ευχή όλων μας, μαθητών και καθηγητών, είναι το Γυμνάσιο και Λύκειο Σολέας να συνεχίσουν να είναι ο φάρος που θα σκορπίζει το φως του στα βουνά της Σολιάς».

Αιμιλία Στυλιανού Μιχαήλ, Φιλόλογος

Γιορτάστηκαν με μεγαλοπρέπεια τα 100ά γενέθλια του Γυμνασίου και Λυκείου Σολέας

Γιορτάστηκαν με μεγαλοπρέπεια τα 100ά γενέθλια του Γυμνασίου και Λυκείου Σολέας

Γιορτάστηκαν με μεγαλοπρέπεια τα 100ά γενέθλια του Γυμνασίου και Λυκείου Σολέας


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016