KESJULY18

2019-02-09 17:40:20
Και μην έχοντας πιο κάτω άλλο σκαλί…

Και μην έχοντας πιο κάτω άλλο σκαλί…


ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Κ. ΠΕΡΣΙΑΝΗ*

Τα γεγονότα και οι δηλώσεις που έγιναν την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019 στο χώρο της εκπαίδευσης μαρτυρούν, πιστεύω, την αξιοθρήνητη κατάσταση στην οποία αυτή έχει περιέλθει. Όπως είναι γνωστό, τη μέρα εκείνη η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ) κάλεσε τους μαθητές των σχολείων μέσης εκπαίδευσης όλης της Κύπρου να απόσχουν από τα μαθήματα και να συγκεντρωθούν έξω από το Υπουργείο Παιδείας για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην εφαρμογή του νόμου που ψήφισε η Βουλή πριν δυο χρόνια για επαναφορά του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων στα Λύκεια πρώτα και στα Γυμνάσια ύστερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από το Paideia-News, για τις μαθητικές εκδηλώσεις, 6.556 μαθητές και μαθήτριες έφυγαν από τα σχολεία τους για να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία και 14.792 έμειναν στις τάξεις τους. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι συγκεντρωθέντες έξω από το Υπουργείο μαθητές και φοιτητές(στη διαμαρτυρία συμμετείχε και η ΠΟΦΕΝ  με τα δικά της αιτήματα) υπολογίστηκαν σε 1700-1800.

Στην ομιλία του στη συγκέντρωση ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ:

1.Εξέφρασε την αγανάκτησή του για το γεγονός ότι «το Υπουργείο δεν λαμβάνει σοβαρά τις απόψεις  των μαθητών ενάντια στις εξετάσεις ανά τετράμηνο, όπως αυτές εκφράστηκαν στο Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΣΕΜ σε δημοψήφισμα και σε συλλογή υπογραφών».

2. Κατηγόρησε το Υπουργείο για «ετσιθελισμό, αυταρχισμό και αδιαλλαξία».

3. Κάλεσε το Υπουργείο να ζητήσει την ανάκληση του Νόμου και να καθίσει σε διάλογο μαζί τους με βάση τις προτάσεις που καταθέτουν εκείνοι. Αξίζει εδώ να μπουν τα ίδια τα λόγια του Προέδρου της ΠΣΕΜ: «Καλούμε το Υπουργείο να πάψει να επικαλείται τη νομοθεσία, γιατί οι νόμοι είναι εκεί για να αλλάζουν, γι’ αυτό και καταθέτουμε τις προτάσεις μας στα πλαίσια του διαλόγου για να ανακληθεί η νομοθεσία».

4. Διευκρίνισε ότι αυτά τα κάνουν γιατί διεξάγουν αγώνα «για ένα ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο» και ενάντια «στη βαθμοθηρία και τον ατομικισμό».

5. Προειδοποίησε το ΥΠΠ ότι «ούτε οι απουσίες ούτε ο εκφοβισμός πρόκειται να τους σταματήσουν  από τον αγώνα. Δεν υποτασσόμαστε, δεν σταματάμε τον αγώνα. Παλεύουμε όλοι μαζί ενωμένοι σαν μια γροθιά».

6. Έκλεισε την ομιλία του με το μήνυμα «δεν θα τους περάσει», που ήταν και το σύνθημα που επαναλάμβαναν συχνά οι συγκεντρωθέντες.

Τα γεγονότα, όπως αναφέρθηκαν πιο πάνω, δείχνουν μια κατάσταση αναρχίας, σύγχυσης , διάλυσης και παρανομίας. Τα δυο τρίτα των μαθητών στα σχολεία, το ένα τρίτο φευγάτο και απ΄ αυτό, τα τρία τέταρτα στο σπίτι τους ή στα καφέ και τα μωλ.

Οι δηλώσεις του Προέδρου της ΠΣΕΜ, από την άλλη, φανερώνουν πλήρη έλλειψη σεβασμού προς τους δημοκρατικούς θεσμούς, μεγάλη άγνοια ή περιφρόνηση των τρόπων λήψης αποφάσεων στην πολιτεία και βαθιές αντιφάσεις και λογικές συγκρούσεις. Υποστηρίζει  ότι «οι νόμοι είναι εκεί για να αλλάζουν», έτσι απλώς γιατί το ζητούν μια μερίδα μαθητών, δείχνοντας ασέβεια στο θεσμό της Βουλής και τη θέληση της δημοκρατικής πλειοψηφίας που ψήφισαν τον νόμο, μιλούν για διάλογο και την ίδια στιγμή προειδοποιούν ότι «δεν θα τους περάσει», δηλαδή προειδοποιούν αυτόν που καλούν σε διάλογο ότι ο διάλογος θα γίνει έτσι για πλάκα, κατηγορούν το Υπουργείο για ετσιθελισμό, αυταρχισμό και αδιαλλαξία και την ίδια στιγμή προβάλλουν μια συμπεριφορά χειρότερη απ’ αυτήν που κατηγορούν. Αλήθεια, διανοήθηκαν ποτέ αν έχουν την εξουσία να διατάζουν χιλιάδες μαθητές να φύγουν  από τα σχολεία και ποιος τους την έδωσε; Γιατί δεν τους προειδοποιεί η αστυνομία  ότι δεν έχουν τέτοιο δικαίωμα;

Το πιο αποκαρδιωτικό βέβαια είναι ότι χρησιμοποιούν την ιερή λέξη ‘αγώνα’ για να περιγράψουν την πράξη της φυγής τους από το σχολείο. Η λέξη αγώνας φέρει συνειρμικά στη μνήμη τις πατριωτικές και μαχητικές ενέργειες των μαθητών του 1955-59 για να εκδιώξουν τον κατακτητή από το νησί, θυμίζει νέους που κρεμάστηκαν και θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Είναι, τουλάχιστο, ασέβεια στην ιερή μνήμη τους να χρησιμοποιούν αυτή τη λέξη γι’ αυτό που κάνουν τώρα.

Οι κοινωνιολόγοι της εκπαίδευσης υποστήριξαν ότι η παραχώρηση κάποιας αυτονομίας στη μαθητική κοινότητα με λειτουργία μαθητικών συλλόγων και εκλογή μαθητικών συμβουλίων θα ήταν μια καλή ευκαιρία για τους μαθητές να αναλάβουν ευθύνες για το σύνολο και να ασκηθούν στη λήψη δημοκρατικών αποφάσεων. Δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται καθημερινά,  όπως και πολλοί άλλοι θεσμοί, έτσι και ο θεσμός της μαθητικής αυτοδιοίκησης απέτυχε παταγωδώς στην Κύπρο. Είναι πραγματικά  κρίμα αυτό που γίνεται όχι μόνο για τους θεσμούς, αλλά και για τους ίδιους τους νέους που αναλαμβάνουν αυτά τα αξιώματα. Πιστεύω πως είναι καθήκον αυτών που έχουν επιρροή πάνω τους να τους συμβουλεύσουν τα στοιχειώδη για να παύσουν να εκτίθενται και να μην προκαλούν και άλλη  ζημιά σ’ έναν τομέα που είναι ήδη πολύ βεβαρημένος. Πιστεύω πως ως εκπαίδευση και ως αγωγή  έχουμε φτάσει στο τελευταίο σκαλί.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Μιχάλης Α. Πόλης
Sun February 17, 2019, 11:49:46
Το γεγονός ότι ο αρθρογράφος απαξιώνει να απαντήσει στα ερωτήματα, τα οποία με κόσμιο τρόπο έθεσα τι άραγε φανερώνει; Αν η σιωπή του δεν οφείλεται σε έλλειψη επιχειρημάτων, επιτέλους ας μας πεί: Ποια είναι η θέση του για το εξετασιοκεντρικό σύστημα εκπαίδευσης που θέλει να επιβάλει το υπουργείο Παιδείας αγνοώντας τις αντιδράσεις γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών;

Μιχάλης Α. Πόλης
Thu February 14, 2019, 06:00:44
1.Είναι άραγε τυχαίο ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πλην του Υπουργείου (γονείς, μαθητές, καθηγητές ) είναι εναντίον της εφαρμογής των τετραμήνων στη μέση εκπαίδευση;
2. Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή τετραμήνων θυμίζει την Ανώτατη Εκπαίδευση. Υπάρχει επαρκής λόγος να κάνουμε τη μέση εκπαίδευση πανεπιστήμιο; ( Και κατ' αναλογία τη Δημοτική Εκπαίδευση Μέση με την προτεινόμενη εφαρμογή των βαθμών στην Ε+Στ Δημοτικού; )
3. Θα υπάρχει η χαρά και το εσωτερικό κίνητρο για μάθηση στο άκρως εξετασιοκρατικό εκπαιδευτικό σύστημα που πάμε να δημιουργήσουμε;

Μιχάλης Α. Πόλης
Mon February 11, 2019, 06:06:18
Επί της ουσίας: Γιατί άραγε θα πρέπει οι μαθητές να εξετάζονται επίσημα ανά τετράμηνο και όχι μια φορά το χρόνο που συνέβαινε ως σήμερα; Γιατί πρέπει δηλαδή ο τρόπος λειτουργίας της Ανώτατης Εκπαίδευσης να επεκταθεί και στην μέση εκπαίδευση; [Στην ανώτατη εκπαίδευση όμως κάθε φοιτητής πέρνει 5-6 μαθήματα ανά τετράμηνο ενώ στη μέση 15 μαθήματα φορτωμένα με υπερβολική διδακτέα ύλη.] Σχολείο είναι αυτό ή φυλακή, πηγή άγχους και εκτροφείο όχι γνώσης αλλά "παπαγάλων" που προσπαθούν συνεχώς να πουν το ποίημα απέξω σωστά για να περάσουν; ( Από το δημοτικό μέχρι σχεδόν τα 40 που θα δίνει εξετάσεις για διορισμό)
( Όπως θα έλεγε το γνωστό αγγλικό τραγούδι το μόνο που δημιουργεί η εκπαίδευση είναι another brick in the wall )

Μαρία Γεωργίου
Sun February 10, 2019, 16:02:59
Αυτοί που έμειναν όπως λέτρε στα σχολεία είναι αυτοί που έχουν ήδη πολλές απουσίες και για αυτό φοβηθήκαν να φύγουν και οι μαθητές της Γ λυκείου που δεν τους αφορά και φυλάνε τις απουσίες τους για να απουσιάσουν τον Μαίο, πρις τες Παγκύπριες εξετάσεις.Τα σχολεία και η εκπαίδευση γενικότερα δεν θα γίνουν καλύτερα με ετσιθελικές αποφάσεις και χωρίς κανένα σχεδιασμό. Βαρεθήκαμε τα πειράματα και οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΡΣΙΑΝΗΣ
Sun February 10, 2019, 15:39:44
Δεν είμαι εναντίον της διεκδίκησης των δικαιωμάτων κανενός, είμαι όμως υπέρ της τήρησης των νόμων και του σεβασμού των δικαιωμάτων όσων μαθητών θέλουν να μάθουν. Είναι φανερό ότι έχουμε εντελώς αντίθετες απόψεις για το πώς θα προκύψει «καλύτερη» παιδεία στον τόπο.

Μαρία Χατζημιχαήλ
Sun February 10, 2019, 10:41:39
Η εποχή που το δημοκρατικό δικαίωμα κάθε κοινωνικής ομάδας να κινητοποείται για να υπερασπίσει τα συμφέροντά της αντιμετωπιζόταν με καταστολή,(αστυνομία...) έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Αφού τόσες δεκαετίες δεν καταφέραμε να φτιάξουμε ένα σχολείο που να το αγαπούν οι μαθητές,ας μην λοιδορούμε τους νέους που αν μη τι άλλο είναι ζωντανοί και αντιδρούν, κόντρα στην απάθεια της κοινωνίας, επειδή ξέρουν καλύτερα από τον καθένα τι κόλαση θα γίνει το σχολείο με την αύξηση των εξετάσεων. Όσοι υπηρέτησαν από υψηλούς θώκους μάλιστα την παιδεία, έχουν τεράστια ευθύνη για την υποβάθμιση και απαξίωσή της. Ας μην γίνονται και τιμητές των νεότερων, που διεκδικούν καλύτερη παιδεία για τους πολλούς.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
HPJETPRO
TETRAMINA
THEOLOGIKISXOLI
CDACOLLEGE19
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016