KESJULY18

2019-02-03 11:14:48
Τσουνάμι γραφειοκρατίας απειλεί τη Δημοτική Εκπαίδευση

Τσουνάμι γραφειοκρατίας απειλεί τη Δημοτική Εκπαίδευση


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*

Οι προϊστάμενοι μας δεν κουράζονται να εξαγγέλλουν ένα βουνό γραφειοκρατικές εργασίες χωρίς να τους απασχολεί ποτέ το ακόλουθο θεμελιώδες ερώτημα: Πότε ποιος και για ποιο λόγο θα τις εκτελέσει;

Τα πιο τρανταχτά παραδείγματα αυτών των νέων εργασιών που είναι επί θύρας είναι τα ακόλουθα:

  1. Το Νέο Σχέδιο Αξιολόγησης των εκπαιδευτικών που φορτώνει τους συναδέλφους με ένα σωρό γραφειοκρατικές δουλειές για να αποδείξουν την εργασία τους, μετατρέπει τους διευθυντές σε ενδοσχολικούς επιθεωρητές και τους βοηθούς διευθυντές σε σχολικούς συμβούλους με παρακολούθηση μαθημάτων στις τάξεις και παράλληλα πλήρη διδακτικά καθήκοντα.
  2. Το νέο Σχέδιο Αξιολόγησης του μαθητή που μεταμορφώνει τις Ε΄+Στ΄ τάξεις σε γυμνάσιο, θα φορτώσει τα παιδιά με άγχος και τους δασκάλους με την τήρηση φακέλων για τα παιδιά, παράδοση αξιολογικών εκθέσεων και βαθμών ανά τετράμηνο και μύρια άλλα μετατρέποντας το σχολείο σε εργοστάσιο παραγωγής άγχους.
  3. Το Νέο Σχέδιο Επαγγελματικής Μάθησης Εκπαιδευτικών Λειτουργών (ΕΠΕΜΕΛ) που μεταμορφώνει την επιμόρφωση από προαιρετική σε μια υποχρεωτική αγγαρεία που θα καταγράφεται στην τελευταία της λεπτομέρεια και δεσμεύει σημαντικό από τον ελεύθερο χρόνο του εκπαιδευτικού.
  4. Την έκδοση καρτών πρόσβασης στα σχολεία για το μισό πληθυσμό της Κύπρου, αφού για τους εξήντα χιλιάδες μαθητές των νηπιαγωγείων και των δημοτικών θα πρέπει να εκδοθούν συνολικά 240 000 κάρτες. [ Ναι καλά διαβάσετε: ΔΙΑΚΟΣΙΕΣ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΡΤΕΣ !! ]. Μια εργασία που θα γίνεται κάθε χρόνο αφού θα μπαίνουν στα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία 15 000 – 20 000 χιλιάδες νέοι μαθητές κάθε χρόνο . [ ΕΞΗΝΤΑ ΕΩΣ ΟΓΔΟΝΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ, ΧΩΡΙΑ ΟΙ ΑΜΕΛΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ  ΤΙΣ ΧΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΛΙΓΑΚΙ !! ] Οι κάρτες αυτές είναι άχρηστες γιατί δεν έχουν πάνω τους στοιχεία ασφαλείας και φωτογραφίες. Ο καθένας μπορεί να τις αναπαράγει για ιδία χρήση. Μήπως πρέπει άραγε να βγάλουμε και συνθηματικά αναγνώρισης που να αλλάζουν κάθε ορισμένο χρονικό διάστημα όπως τα στρατόπεδα;
  5. Ο Ορυμαγδός των εγκυκλίων και των νέων οδηγιών που έρχονται βροχηδόν από το διαδίκτυο πέραν της βασικής εγκυκλίου που κάθε χρόνο γίνεται ογκωδέστερη.

Εισηγήσεις:

  1. Αν οι προϊστάμενοι μας θέλουν να μετατρέψουν τα δημοτικά σε γυμνάσια για σκοπούς αξιολόγησης μαθητή, ας δώσουν στους εκπαιδευτικούς το διδακτικό χρόνο των καθηγητών για να κάνουν τις επιπρόσθετες δουλειές.
  2. Αν, ελέω Νέου Σχεδίου Αξιολόγησης, η διευθυντική ομάδα του σχολείου μετατραπεί στον κύριο διεκπεραιωτή της συγκριτικής και της διαμορφωτικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, τότε ο διδακτικός χρόνος των διευθυντών πρέπει να μηδενιστεί, ενώ των Βοηθών Διευθυντών να εξισωθεί με το διδακτικό χρόνο των Βοηθών Διευθυντών της Μέσης Εκπαίδευσης.

Επίμετρο

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι κάποιοι έχουν χάσει το μέτρο. Το πανεπιστημιακό κατεστημένο που ως ο βασικός σύμβουλος του ΥΠΠ εισηγείται όλη αυτή τη γραφειοκρατική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση κρίνει εξ’ ιδίων τα αλλότρια. Νομίζουν ότι τα Δημοτικά είναι πανεπιστήμια. Όμως ούτε με προ πτυχιακούς φοιτητές έχουμε να κάνουμε, ούτε το διδακτικό χρόνο των καθηγητών πανεπιστημίων έχουμε για να ενσωματώσουμε τις μεταρρυθμίσεις που θέλουν να επιβάλουν, ούτε το διοικητικό μηχανισμό σε γραμματειακό και διοικητικό προσωπικό που έχει ένα πανεπιστήμιο έχουμε. Βασικά όλα πρέπει να τα κάνουμε μόνοι μας χωρίς  λογιστική υποστήριξη.  Είμαστε ταυτόχρονα και δάσκαλοι και λειτουργοί ασφαλείας και διοικητικοί λειτουργοί και γραφείο ευημερίας και τα πάντα. Η πίεση εργασίας κάθε χρόνο μεγαλώνει. Πολλοί από εμάς θα πεθάνουν πρόωρα από εγκεφαλικά και καρδιοπάθειες.

Το Υπουργείο πρέπει να ακούει περισσότερο όλους εμάς τους μάχιμους εκπαιδευτικούς που έχουμε φάει τη ζωή μας στα σχολεία με το κουτάλι  και να αφήνει κατά μέρος αυτούς που ζουν στο παράλληλο σύμπαν της εκπαιδευτικής θεωρίας, ένα θαυμαστό πλην ανύπαρκτο κόσμο, που έχουν δημιουργήσει κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση της δικής τους εκπαιδευτικής εμπειρίας στην Ανώτατη Εκπαίδευση….

*Μέλος ΔΣ ΑΚΙΔΑ 2017-2020


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Πρόδρομος Κυριάκου
Sun February 03, 2019, 13:12:05
Πολύ ωραίο άρθρο!
Είναι φανερό ότι εδώ και πολλά χρόνια, στο όνομα του καθήκοντος και του συνθήματος "Μα αυτή είναι η δουλειά μας, τι να κάνουμε; (!)", επιβάλλονται σιγά σιγά αχρείαστες και περιττές σχολαστικές, τυπολατρικές και γραφειοκρατικές προσεγγίσεις!
"Ού το πολλώ το εύ" όμως! Όλοι όσοι πιστεύουμε πραγματικά σε ένα ανθρώπινο σχολείο, πρέπει να είμαστε εγρήγορση! Αν αφεθούν τα πράγματα στην πορεία αυτή, η Εκπαίδευσή μας θα πάει απότ ο ακό στο χειρότερο! Τόσο απλό!

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016