KESJULY18

2019-02-01 15:10:46
Προοδευτική Καθηγητών: Ανύπαρκτη η Πολιτεία απέναντι στο τεράστιο πρόβλημα των ναρκωτικών

Προοδευτική Καθηγητών: Ανύπαρκτη η Πολιτεία απέναντι στο τεράστιο πρόβλημα των ναρκωτικών


Με ανακοίνωσή της, η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών αναφέρει: 

"Και ξαφνικά όλοι ανακάλυψαν πρόβλημα χρήσης ναρκωτικών από μαθητές, ενώ εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα αδιαφορούσαν για τις συλλήψεις μαθητών, ωραιοποιούσαν αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών, υποβάθμιζαν συστηματικά τις πληροφορίες για χρήση και διακίνηση ουσιών εξάρτησης από μαθητές και εξωσχολικούς και, παράλληλα, κώφευαν ακόμη και στις επανειλημμένες καταγγελίες εκπαιδευτικών φορέων και οργανώσεων για το πρόβλημα (απόφαση ΠΣΓΑ ΟΛΜΕΚ, Σχολική Βία και Παραβατικότητα, 21/6/2018, https://www.oelmek.com.cy/ announcement.php?id=715&lng=GR ).

Χρειάστηκε μια αναφορά ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, για να δείξουν επιτέλους τα αρμόδια πολιτικά όργανα του κράτους ενδιαφέρον για το θέμα, γεγονός που ελπίζουμε να μην είναι όψιμο. Γιατί, ανεξαρτήτως του φορέα που προέβη στις χθεσινές σοβαρές καταγγελίες, για την παρουσία του οποίου στη Βουλή και για τη δράση του οποίου στα σχολεία προκύπτουν πολλά ερωτήματα, το πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών από μαθητές είναι υπαρκτό και σοβαρότατο και αγγίζει πλέον κάθε γειτονιά και σχεδόν κάθε οικογένεια.

Η ραγδαία εξάπλωση του προβλήματος της χρήσης ουσιών εξάρτησης από μαθητές μεγάλων αλλά και πολύ μικρών πλέον ηλικιών, για την οποία κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και καιρό, οφείλεται, εκτός από κοινωνικούς, οικονομικούς και οικογενειακούς λόγους, στην ανύπαρκτη βούληση του Υπουργείου Παιδείας να αναγνωρίσει τη σοβαρότητα του προβλήματος και να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπισή του. Πως αλλιώς θα μπορούσαν να ερμηνευτούν τα μειωμένα κονδύλια που διαθέτει το Υπουργείο Παιδεία για προγράμματα πρόληψης των ναρκωτικών, ο τερματισμός προληπτικών προγραμμάτων που εφαρμόζονταν παλαιότερα, οι δαιδαλώδεις και αναποτελεσματικές διαδικασίες και πρωτόκολλα που έχει εφαρμόσει και τα τεράστια νομικά κενά που συντηρεί για την παραπομπή μαθητών σε θεραπευτικές μονάδες. Αποτέλεσμα των πιο πάνω είναι η ανεπαρκέστατη στήριξη των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών, που έχουν αφεθεί μόνοι από την πολιτεία στην αντιμετώπιση του προβλήματος, χωρίς τα αναγκαία μέσα και με τα χέρια κυριολεκτικά δεμένα.

Σε μια χρονική στιγμή όπου τα τραγικά αποτελέσματα της χρήσης των ουσιών εξάρτησης από νέους, ως αποτέλεσμα της όξυνσης των κοινωνικών προβλημάτων, βρίσκεται καθημερινά στα δελτία ειδήσεων, δυστυχώς η αντιναρκωτική πρόληψη και παρέμβαση στα σχολεία βρίσκεται σε επίπεδο προηγούμενων δεκαετιών. Όποιος δεν αξιολογεί σωστά και αντικειμενικά τα υφιστάμενα δεδομένα, κάνει πολύ σοβαρή ζημιά στη διαχείριση και αντιμετώπιση τόσο της χρήσης ουσιών αλλά και της βίας και παραβατικότητας που αποτελούν αναπόφευκτα αποτελέσματα. Η χρήση ουσιών εξάρτησης και σε προέκταση η παραβατικότητα έχει γίνει πλέον τόσο επιβλαβής ώστε να αποτελούν, ανάμεσα στα άλλα, κύρια αίτια χαμηλών ακαδημαϊκών επιδόσεων των μαθητών,  του μειωμένου κινήτρου, της αποτυχίας και της αύξησης του κινδύνου κοινωνικού αποκλεισμού μεγάλου ποσοστού των νέων μας.  Όσο περισσότερο αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα επιφανειακά και επικοινωνιακά τόσο περισσότερο αυξάνουμε το ενδεχόμενο απόλυτης αποτυχίας της αντιμετώπισης του προβλήματος, οδηγώντας τους νέους και την κοινωνία σε μεγάλα αδιέξοδα και κινδύνους.

Τα τεράστια κενά που έχει αφήσει η πολιτεία, φαίνεται ότι αξιοποιούνται από ποικίλους φορείς, αρκετοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με τη δέουσα σοβαρότητα, ενώ άλλοι είναι πιθανό να κρύβουν πίσω από τη δραστηριότητά τους αλλότρια κίνητρα, όπως ενδέχεται να συμβαίνει με την οργάνωση που προέβη στις καταγγελίες στη Βουλή, η λειτουργία της οποίας, με βάση και σχετικά δημοσιεύματα στην εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ», συνδέεται με την εκκλησία της Σαϊεντολογίας. 

Όπως προκύπτει από τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, η εν λόγω οργάνωση και το αμφίβολο πρόγραμμα που προωθεί, τυγχάνουν της στήριξης του Βουλευτή του ΔΗΣΥ και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη, χωρίς να είναι εγκεκριμένο, ως όφειλε, από την Αρχή κατά τον Εξαρτήσεων. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί άμεσα αν το συγκεκριμένο μη εγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόζεται σε σχολεία, ποιος έδωσε την άδεια για την εφαρμογή του και γιατί ο κ. Χατζηγιάννης, ως πρόεδρος ενός ανώτατου θεσμικού σώματος, στέλνει λανθασμένα μηνύματα προς την κοινωνία μη τηρώντας πρώτος τις νομοθεσίες που το νομοθετικό σώμα έχει ψηφίσει. Ο τελευταίος, αντί να αναλάβει τη σοβαρή του ευθύνη και να απολογηθεί για τη διαφαινόμενη προώθηση ενός μη εγκεκριμένου προγράμματος στα σχολεία και με προφανή στόχο να μεταθέσει τις ευθύνες της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού αλλού, δεν έχασε για πολλοστή φορά την ευκαιρία να καταφερθεί κατά των εκπαιδευτικών, στοχοποιώντας αυτή τη φορά με απαράδεκτο τρόπο τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων.  

Καλούμε την ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την άμεση αναβάθμιση αλλά και εισαγωγή νέων εγκεκριμένων και στοιχειοθετημένα αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών από το Υπουργείο Παιδείας. Τέλος καλούμε την ΟΕΛΜΕΚ όπως καταδικάσει τις απαράδεκτες δηλώσεις του Βουλευτή του ΔΗΣΥ και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη και να ζητήσει την πλήρη διερεύνηση του θέματος που αποκαλύφθηκε για τα τουλάχιστον ύποπτα «προγράμματα» που εφαρμόζονται στα σχολεία, χωρίς να έχουν την έγκριση της Αρχής κατά των Εξαρτήσεων.

Κλείνοντας καλούμε το ΥΠΠ αλλά και όλους τους αρμόδιους φορείς όπως ανασύρουν από τα συρτάρια τους και μελετήσουν την τελευταία απόφαση της ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ για το θέμα της Σχολικής Βίας και Παραβατικότητας, η οποία αναλύει τα ζητήματα προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα και ενέργειες που είναι πλέον απαραίτητα".


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDACOLLEGE19
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016