KESJULY18

2019-01-26 22:58:42
«Η Κίκα Ολυμπίου, ανάμεσα στις λαμπρότερες γυναικείες παρουσίες στην πνευματική ζωή της Κύπρου»

«Η Κίκα Ολυμπίου, ανάμεσα στις λαμπρότερες γυναικείες παρουσίες στην πνευματική ζωή της Κύπρου»


Ομιλία του Δημήτρη Ταλιαδώρου, Προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων, για την Κίκα Ολυμπίου στην Τελετή απονομής ετήσιων Βραβείων  του Εκπαιδευτικού Ομίλου Κύπρου

«Υπήρξε ένας πραγματικός μέντορας και καθοδηγητής μιας σειράς συναδέλφων, που αναμίχθηκαν στα επόμενα χρόνια, στον εκπαιδευτικό συνδικαλισμό της Μέσης Εκπαίδευσης»

«Είναι εξαιρετικά τιμητικό για εμένα να καλούμαι να παρουσιάσω απόψε μια εκλεκτή φιλόλογο, έναν καταξιωμένο πνευματικό άνθρωπο, για τον οποίον η εκτίμηση και ο σεβασμός μου είναι απεριόριστος. Με τιμά ιδιαίτερα, η πρόταση-πρόσκληση του Εκπαιδευτικού Ομίλου Κύπρου, για να μιλήσω απόψε, για την Κίκα Ολυμπίου, σε μια εκδήλωση στην οποία, παράλληλα, τιμάται και ένας άλλος εξαίρετος φιλόλογος, ο φίλος Νίκος Ορφανίδης.

Η Κίκα Ολυμπίου με ό,τι ασχολήθηκε ως φιλόλογος, ως συγγραφέας, ως ενεργό στέλεχος του εκπαιδευτικού συνδικαλισμού, ως συνεργάτης σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές πολιτιστικές εκπομπές, ως πολιτιστικός συνεργάτης σε εφημερίδες και περιοδικά ξεχώρισε για τη δημιουργικότητά της, για την εργατικότητά της, για το ήθος της. Τη διακρίνει πάντοτε, μια απέραντη αγάπη για το γράψιμο και για το καλό βιβλίο.

Αγάπησε με πάθος για οκτώ δεκαετίες την ελληνική φιλολογία

Αγάπησε με πάθος για οκτώ δεκαετίες την ελληνική φιλολογία, τη νεοελληνική λογοτεχνία, την ελληνική γλώσσα, και τα υπηρέτησε όλα με μια αξιοζήλευτη τέχνη που την κατατάσσει, ανάμεσα στις λαμπρότερες γυναικείες παρουσίες στην πνευματική ζωή της Κύπρου. Πνεύμα ανήσυχο και πάντα δημιουργικό, γραφίδα ασταμάτητη και ακαταπόνητη, που με μαεστρία έχει παρουσιάσει εκατοντάδες βιβλία.

Γεννήθηκε στο κεφαλοχώρι της Μεσαορίας, τον Μαραθόβουνο, αλλά μεγάλωσε και ζει στη Λευκωσία. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1957 επί διευθυντίας Κωνσταντίνου Σπυριδάκι. Πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό από τα μαθητικά της χρόνια, αφού τα πρώτα της κείμενα δημοσιεύθηκαν στο ιστορικό περιοδικό του Παγκυπρίου Γυμνασίου «Μαθητική Εστία». Στη συνέχεια, φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου των Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1962.

Εργάστηκε ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση, καταλείποντας μνήμη αγαθή στους εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριές της. Αφυπηρέτησε από τη θέση της Διευθύντριας το 1999.

Στο συνδικαλιστικό κίνημα

Αναμίχθηκε στο συνδικαλιστικό κίνημα των Καθηγητών. Βασικό στέλεχος της Κίνησης Καθηγητών «ΑΛΛΑΓΗ», της οποία κόσμησε το ψηφοδέλτιο σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις της ΟΕΛΜΕΚ από το 1983 μέχρι το 1996. Διετέλεσε Πρόεδρος της «ΑΛΛΑΓΗΣ» την περίοδο 1996-1999 και μετά την αφυπηρέτησή τηςη Κίνηση τιμώντας την όλη προσφορά και δράση της, την ανακήρυξε Επίτιμη Πρόεδρό της. Η κ. Ολυμπίου μέχρι σήμερα, παραμένει τακτική συνεργάτης του περιοδικού «Εκπαιδευτική Αλλαγή», εκφραστικού οργάνου της Κίνησης, με συνεργασίες της σε θέματα βιβλιοπαρουσίασης. Την περίοδο 1993-1996 εξελέγη στη σημαντική θέση της Γενικού Γραμματέως της ΟΕΛΜΕΚ. Η συμμετοχή της Κίκας Ολυμπίου στον εκπαιδευτικό συνδικαλισμό, διακρίνεται για το ήθος της, για τις νηφάλιες και σοβαρές τοποθετήσεις της και την άοκνη προσπάθειά της για επίτευξη συναίνεσης και αποφυγή των τριβών και συγκρούσεων. Υπήρξε ένας πραγματικός μέντορας και καθοδηγητής μιας σειράς συναδέλφων, που αναμίχθηκαν στα επόμενα χρόνια, στον εκπαιδευτικό συνδικαλισμό της Μέσης Εκπαίδευσης.

Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων

Διετέλεσε αρχικά μέλος, και την περίοδο 1992-1993 εξελέγη Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων της ΟΕΛΜΕΚ. Μια περίοδος γόνιμη στην προώθηση φιλολογικών εκδόσεων, στην πραγματοποίηση επιστημονικών φιλολογικών συνεδρίων και στη διεξαγωγή του ετήσιου μαθητικού Διαγωνισμού Ελληνικών Γραμμάτων, ενός θεσμού που δυστυχώς, εδώ και χρόνια, δεν πραγματοποιείται από τον ΣΕΚΦ.

Στο πλαίσιο της δράσης του Συνδέσμου Φιλολόγων, συγκαταλέγεται και μια άλλη προσφορά της Κίκας Ολυμπίου. Για μια δεκαετία υπήρξε η ψυχή και η κινητήρια δύναμη της πραγματοποίησης της ετήσιας Εκδρομής των Φιλολόγων. Με πολύ μεράκι και αγάπη, η κ. Ολυμπίου ετοίμαζε το πρόγραμμα των εκδρομών αυτών και εξέδιδε το βιβλιαράκι -οδηγό τους, το οποίο δεν ήταν ένας απλός τουριστικός οδηγός αλλά αποτελείτο από λογοτεχνικά κείμενα, που προσθέτουν στο συγγραφικό έργο της.

Προσφορά της στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Μια άλλη πολυετής δημιουργική ενασχόληση της Κίκας Ολυμπίου ήταν η προσφορά της στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Για πολλά χρόνια συνεργάστηκε με το Ρ.Ι.Κ., τόσο στο ραδιόφωνο όσο και στην τηλεόραση, πάνω σε θέματα εκπαιδευτικά, λογοτεχνικά και άλλα, είτε γράφοντας μόνο τα κείμενα, είτε πραγματοποιώντας και την παρουσίασή τους.

Από τις σημαντικότερες συνεργασίες της με το Ραδιοφωνικό ίδρυμα Κύπρου είναι: Η ραδιοφωνική σειρά «Από το ημερολόγιο της Άννας» (1971-1973), η εβδομαδιαία παρουσίαση βιβλίου (1977-1981), τακείμενα και η παρουσίαση της τηλεοπτικής εκπομπής «Οικογένεια και σπίτι» (1972-1973), η παρουσίαση πολιτιστικών θεμάτων στο τηλεοπτικό πρόγραμμα «Ορίζοντες» (1975-1982) και η παρουσίαση νέων εκδόσεων στην εκπομπή «Από μέρα σε  μέρα».Από το 2002-2009 παρουσίαζε εβδομαδιαίως βιβλία στη ραδιοφωνική εκπομπή του ΡΙΚ «Περίπλους».

Πλούσιο και σημαντικό το έργο της κ. Ολυμπίου και στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Σημαντικότερα, η εβδομαδιαία στήλη που διατηρούσε στην εφημερίδα «Σημερινή», με τίτλο «Κάθε Δευτέρα» (1990-1993), και στην ίδια εφημερίδα η επίσης εβδομαδιαία στήλη με τίτλο «Εκ-παιδευτικά» (1996-1997). Δεκάδες κείμενά της είναι δημοσιευμένα στο περιοδικό «Πνευματική Κύπρος», του οποίου διετέλεσε και μέλος της συντακτικής ομάδας. Συνεργάστηκε, επίσης, με τα περιοδικά «Πάντα Εμπρός» (προσκοπικό περιοδικό) και «Η Κύπρος μας» (περιοδικό για τους απόδημούς μας).

Η Κίκα Ολυμπίου το 2006 δεν δίστασε να εισέλθει και στον κόσμο του διαδικτύου, για να συνεχίσει να κάνει αυτό που αγαπά με πάθος, τις βιβλιοπαρουσιάσεις. Δημιούργησε τότε, την ιστοσελίδα (blog) “Anagnostria”, στην οποία εξακολουθεί να παρουσιάζει κατά κανόνα, ένα βιβλίο την εβδομάδα. Όπως σημειώνει και ο αγαπητός φιλόλογος Γεώργιος Χατζηκωστής, η ιστοσελίδα θα ήταν ορθότερο να ονομάζεται «Αναγνώστρια – Βιβλιοφάγος».

Το όλο συγγραφικό έργο της Κίκας Ολυμπίου μπορεί να διαιρεθεί σε τέσσερις κατηγορίες:

  1. Στην πρώτη κατηγορία μπορούν να ενταχθούν χρονογραφήματα, κείμενα δοκιμιακού λόγου, επικαιρικά, επετειακά, τα οποία καταπιάνονται με ποικιλία θεμάτων: λογοτεχνικών, φιλολογικών, εκπαιδευτικών κ.ά.
  2. Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται έργα με φιλολογικές μελέτες και λογοτεχνική κριτική.
  3. Στην τρίτη κατηγορία εντάσσονται τα σχολικά βοηθήματα.
  4. Στην τέταρτη κατηγορία είναι τα ταξιδιωτικά.  

Τα δέκα βιβλία

Ο χρόνος δεν μας επιτρέπει την αναλυτική παρουσίαση των δέκα βιβλίων της Κίκας Ολυμπίου. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσεται το πρώτο βιβλίο της «Από το ημερολόγιο της Άννας» (1973) , το «17 Κύπριοι Πεζογράφοι» (1983) και το «Μικρές τομές σε μεγάλα θέματα» (1994).

Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται τα έργα της: «Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Η Φόνισσα (σχέδιο ερμηνείας)», (με την Καίτη Χρίστη), Λευκωσία 1998, και το «Γιώργος ΣεφέρηςΕρμηνευτικές και διδακτικές προτάσεις» (με τον Γιώργο Χατζηκωστή), Λευκωσία 2002.

Στην κατηγορία «σχολικά βοηθήματα» εντάσσονται το «Λογοτεχνικά κείμενα με ασκήσεις για τις γυμνασιακές τάξεις» (μαζί με τέσσερις άλλους φιλολόγους), Λευκωσία 1978, και το «Κείμενα Λογοτεχνίας για την Τρίτη Λυκείου», Μέρος Α΄ και Β΄(με την Καίτη Χρίστη), Λευκωσία 1999 και 2003.

Στην τέταρτη κατηγορία, τα ταξιδιωτικά, έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα δύο βιβλία: «Στις γειτονιές του κόσμου-Ταξιδεύοντας», Λευκωσία 2003, και το «Ταξιδιωτικές περιπλανήσεις», Captainbook, Αθήνα 2012.

Το τελευταίο βιβλίο της εκδόθηκε πριν μερικούς μήνες και φέρει τον τίτλο «70 βιβλία και 9 ταξίδια», mediterrabooks, Αθήνα 2018. Όπως φαίνεται από τον τίτλο, περιλαμβάνονται κείμενα ταξιδιωτικά και βιβλιοπαρουσιάσεις.

Το συγγραφικό έργο της Κίκας Ολυμπίου αναδεικνύει τις αρετές της συγγραφέως: την αδιάκοπη δημιουργικότητάς της, τον σεβασμό και την αντικειμενικότητα στην κριτική ενασχόληση με τα πνευματικά δημιουργήματα άλλων, την αμεροληψία και την ευγένεια της ψυχής της, το πνεύμα της δημιουργικής συνεργασίας με άλλους συναδέλφους της και τέλος, το ήθος και την εντιμότητα, που άλλωστε, είναι χαρακτηριστικά του βίου της.

Μετά την αφυπηρέτησή της από την εκπαίδευση

Μετά την αφυπηρέτησή της από την εκπαίδευση, η Κίκα Ολυμπίου συνέχισε τη μεγάλη της προσφορά στα πνευματικά και πολιτιστικά δρώμενα της πατρίδας μας. Διορίστηκε και υπηρέτησε ως μέλος διαφόρων Επιτροπών:

  1. της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Κυπριακής Βιβλιοθήκης,
  2. της Συμβουλευτικής Επιτροπής Γραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού,
  3. Μέλος της Κριτικής Επιτροπής του Βραβείου Θεάτρου ΘΟΚ,
  4. Μέλος της Κριτικής Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού

Καθολική αναγνώριση

Στα χρονικά πλαίσια που μας παραχωρήθηκαν δώσαμε σε γενικές γραμμές, θα έλεγα καλύτερα σε τίτλους, την όλη εκπαιδευτική, φιλολογική, συνδικαλιστική, λογοτεχνική και πολιτιστική προσφορά της Κίκας Ολυμπίου. Μια γυναίκα, που, νομίζω, στην πορεία της ζωής της μόνο φίλους πρέπει να απέκτησε και ποτέ εχθρούς. Η Κίκα Ολυμπίου κατόρθωσε με την όλη παρουσία της να κερδίσει την καθολική αναγνώριση. Οφείλω να πω ότι ουδέποτε άκουσα έστω και ένα αρνητικό σχόλιο για την κ. Κίκα, ακόμα και από αυτούς που θα ονόμαζα σε εισαγωγικά «πολιτικούς συνδικαλιστικούς αντιπάλους». Δίκαιος, λοιπόν, ο έπαινος και η αποψινή βράβευσή της από τον Εκπαιδευτικό Όμιλο Κύπρου.

Αγαπητή κ. Κίκα, σε ευχαριστούμε για όσα πρόσφερες στην ελληνική παιδεία της Κύπρου μας, για όσα κατέθεσες στον πολιτισμό και στην πνευματική της ζωή. Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλω να πω και δημόσια, για όσα πρόσφερε σε μένα στη μακρά γνωριμία μας, από το 1996.

Σου ευχόμαστε να συνεχίσεις τη δημιουργική παρουσία σου, γιατί έχεις πολλά ακόμα να μας προσφέρεις».


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Ελένη Χαλλούμα
Sat February 02, 2019, 17:21:12
Αγαπημένη κυρία Ολυμπίου, σας ευχαριστούμε για το ύψιστο αγαθό που μας δώσατε. Σας ευχαριστούμε για το εύ ζην! Υπήρξατε για μας, τους μαθητές σας του 1998-1999, πνευματικός φάρος και έμπνευση με το γλυκό χαμόγελο, την πράα διδασκαλία, το ήθος και την ήρεμη δύναμη σας. Σας ευχαριστούμε που μας κάνατε να αγαπήσουμε μια νεκρή γλώσσα, τη μητέρα των περισσοτέρων Ευρωπαϊκών γλωσσών, τα Λατινικά. Τα Λατινικά αποφθέγματα που μας μαθαίνατε έχουν χαράξει για πάντα τις ψυχές μας. Να είστε πάντα καλά!

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDACOLLEGE19
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016