KESJULY18

2019-01-19 11:51:54
Άρχισε το Σάββατο το 72ο Παγκόσμιο Συνέδριο IAESTE International στην Κύπρο

Άρχισε το Σάββατο το 72ο Παγκόσμιο Συνέδριο IAESTE International στην Κύπρο


Συμμετέχουν πέραν των 275 εθνικών αντιπροσώπων από 85 χώρες

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2019 στη Λεμεσό, η επίσημη έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου συνεδρίου του διεθνούς οργανισμού IAESTE International. Είναι η δεύτερη φορά που η Κύπρος επιλέχθηκε ως η διοργανώτρια χώρα του συνεδρίου και αποτελεί τεράστια επιτυχία, μιας και προωθεί περαιτέρω την Κύπρο σε διεθνές επίπεδο και επιπλέον προωθεί στην Κύπρο τον ρόλο και τις ευκαιρίες που προσφέρει το IAESTE.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης παρουσία πέραν των 275 εθνικών αντιπροσώπων από 85 χώρες από όλο τον κόσμο. Στην ομιλία του ο Υπουργός ανάφερε μεταξύ άλλων πως «είναι τιμή μου να βρίσκομαι σήμερα εδώ ανάμεσα σε κοινό από τόσες διαφορετικές χώρες. Η αλήθεια είναι πως έχω εντυπωσιαστεί από τη δράση και τους στόχους του οργανισμού IAESTE, επειδή από την ίδρυσή του το 1948, επενδύει στη νέα γενιά». Ολοκληρώνοντας, αναφέρθηκε στη σημασία της στρατηγικής θέσης της Κύπρου και τις οικονομικές προοπτικές που υπάρχουν σήμερα στο νησί, όπως τη ναυτιλία και το φυσικό αέριο.

Ο εθνικός γραμματέας του IAESTE Cyprus Δρ. Χαράλαμπος Χρυσοστόμου, καλωσορίζοντας τις εθνικές αντιπροσωπείες και αποστολές στην Κύπρο σημείωσε πως «αποτελεί ιδιαίτερη τιμή να επιλεχθεί η Κύπρος να φιλοξενήσει το συνέδριο από την Εθνική Επιτροπή IAESTE.  Η πραγματοποίηση του συνεδρίου στην Κύπρο θα ενισχύσει την υλοποίηση των στόχων του προγράμματος με την αύξηση τόσο των θέσεων επαγγελματικής κατάρτισης όσο και των αριθμό των φοιτητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό». Υπογράμμισε επίσης το ρόλο της Κύπρου λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και του επιπέδου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που παρέχεται ως γέφυρα συνεργασίας μεταξύ χωρών και φοιτητών από Ευρώπη, Ασία και Αφρική.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης και οι Γιώργος Χριστοδουλίδης και Νικόλας Καθητζιώτης εκ των ιδρυτών του IAESTE Cyprus, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ιστορία του ΙAESTE και στη συμμετοχή της Κύπρου στον θεσμό μέσω του Α.Τ.Ι το 1980. Επισήμαναν επίσης πως το IAESTE είναι καινοτόμο πρόγραμμα που παρέχει στους φοιτητές ευκαιρίες πρακτικής άσκησης σε φορείς του εξωτερικού, καλύπτοντας τα έξοδα διαβίωσης και επιπλέον παρέχοντας μηνιαίο επίδομα. Ολοκληρώνοντας την ομιλία τους εξέφρασαν τις ευχαριστίες του στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου για την άρτια διοργάνωση του συνεδρίου.

Χαιρετισμό επίσης απεύθυνε ο Prof. Bernard Baeyens, πρόεδρος του IAESTE International , αναφέροντας πως έχουν περάσει 28 χρόνια από την προηγούμενη διοργάνωση στην Κύπρο. «Το IAESTE δημιουργήθηκε για να προσφέρει ευκαιρίες στους φοιτητές αλλά επίσης για να φέρει κοντά τα ακαδημαϊκά ιδρύματα με τους εργοδότες και όλες τις χώρες μαζί.”. Επιπλέον, τόνισε πως αποτελεί μεγάλη τιμή η παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών και φαίνεται πως η Κύπρος στηρίζει έμπρακτα τον θεσμό του IAESTE.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση παρουσιάστηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακά τραγούδια της Κύπρου.

Ο Οργανισμός ΙΑΕSΤΕ (International Association for the Exchange of Students for Technical Experience) είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός (http://www.iaeste.org), ο οποίος ιδρύθηκε το 1948 για την προώθηση μιας διακρατικής ανταλλαγής φοιτητών και τοποθέτησης σε εργασιακούς χώρους. Είναι αξιοσημείωτο να αναφέρουμε πως σε διεθνές επίπεδο προσφέρονται ετησίως περισσότερες από 3.500 θέσεις εργασίας.

Η Κύπρος συμμετείχε στο πρόγραμμα μέσω του Α.Τ.Ι. από το 1980.  Το 2011, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, συστάθηκε το Σωματείο «IAESTE Cyprus» στο οποίο συμμετέχουν όλα τα κυπριακά πανεπιστήμια (Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Φρέντερικ, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και University of Central Lancashire UCLan). Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) είναι από το 2011 ο διαχειριστής του προγράμματος και σε συνεργασία με εργοδότες και φοιτητές αναλαμβάνει μέσω του σωματείου «IAESTE Cyprus» την εξερχόμενη κινητικότητα Κυπρίων φοιτητών σε φορείς του εξωτερικού και την εισερχόμενη απασχόληση φοιτητών του εξωτερικού σε παραγωγικούς φορείς της Κύπρου


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016