KESJULY18

2019-01-16 18:43:38
Κατάργηση των Παγκύπριων Εξετάσεων;

Κατάργηση των Παγκύπριων Εξετάσεων;


 ΤΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ*  

Οφειλόμενη απάντηση σχολιασμός στο άρθρο του κ. Χρίστου Ξενοφώντος, 15/01/2019, «Η κατάργηση των Παγκύπριων Εξετάσεων και οι επιπτώσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση»

Κύριε Ξενοφώντος συμφωνώ απόλυτα μαζί σας για το αχρείαστο των Παγκυπρίων Εξετάσεων και μάλιστα έχω αναφερθεί επί του θέματος σε άρθρο μου στο Παιδεία Νews «Εξ αφορμής: Μια άλλη άποψη για το εξορθολογισμό» – 21/09/2018. Οι Παγκύπριες Εξετάσεις δυστυχώς, έχουν οδηγήσει στην ανεξέλεγκτη και στοχευμένη παραπαιδεία έχουν καλλιεργήσει ή ενισχύσει την παπαγαλία και εξαφανίσει την προσπάθεια εμπέδωσης της κριτικής σκέψης για την οποίαν πολύ κοπτόμεθα. Τα Πανεπιστήμια που έχουν αυτοπεποίθηση και αυτοδυναμία και τα χαρακτηρίζει η ποιότητα και όχι το αχαλίνωτο μάρκετινγκ, δεν χρειάζεται να έχουν εξετάσεις εισδοχής. Αποδέχονται συνήθως τους υποψηφίους ανάλογα με το απολυτήριο τους και εκείνοι έχουν τους μηχανισμούς αξιολόγησης (ας μη το ονομάσουμε άλλες εξετάσεις τμήματος) με τους οποίους κατατάσσουν τους φοιτητές ή σε μαθήματα προετοιμασίας για κάλυψη τυχόν ελλείψεων ή απευθείας ή ακόμα ασκώντας τον συμβουλευτικό τους ρόλο τους βοηθούν να επιλέξουν και να ακολουθήσουν άλλο κλάδο που θα είναι πιο συναφής με το επίπεδο τους.

Ενημερωτικά, οι Εκπαιδευτικοί δεν τρέχουν να καλύψουν την ύλη των Παγκυπρίων Εξετάσεων όπως ισχυρίζεστε, αλλά κάτω από την καθοδήγηση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού προσπαθούν να καλύψουν την ύλη των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων που ετοιμάστηκαν σε συνεργασία με Πανεπιστημιακούς, στην πλειοψηφία τους προερχόμενοι από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Αυτοί που πωλούν προετοιμασία δήθεν για τις Παγκύπριες Εξετάσεις, είναι τα διάφορα φροντιστήρια που εμφανίζονται σαν μανιτάρια σ’ όλες τις πόλεις μας. Ναι, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με την ύλη κάποιων κλάδων, αλλά αυτό μπορεί να διορθωθεί αφού τα Αναλυτικά δεν πρέπει να είναι κλειστά βιβλία, αλλά ζωντανά καθοδηγητικά κείμενα – δείκτες που αξιολογούνται συνεχώς και τροποποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες της κοινωνίας για την οποίαν προετοιμάζουμε τα παιδιά μας.

 Όσον αφορά το σχόλιο σας για Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού μολυσμένο με χαλλουμο-δημόσιους υπαλλήλους που δεν θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα για δικούς τους λόγους δεν είναι άξιο σχολιασμού. Πληροφοριακά σας ενημερώνω ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού είναι το Υπουργείο με τους  λιγότερους Δημόσιους Υπαλλήλους γιατί τα τμήματα του είναι επανδρωμένα με μάχιμους εκπαιδευτικούς σε απόσπαση ή προαχθέντες. Επίσης, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού δεν διατάζει και τα σχολεία και οι Λειτουργοί του εκτελούν. Υπάρχουν θεσμοθετημένα σώματα στα οποία συζητούνται τα διάφορα θέματα μεταρρύθμισης και αλλαγών, συμφωνούνται και μετά με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα εφαρμόζονται.

Κλείνοντας την παρέμβαση μου θα ήθελα να παρατηρήσω ότι το αγαπημένο μας Πανεπιστήμιο Κύπρου θα πρέπει να κάνει αυτοκριτική για το επίπεδο του, την εμπειρογνωμοσύνη και την επάρκεια των αποφοίτων του. Ναι, είναι ένα Πανεπιστήμιο με λίγα χρόνια εμπειρίας, αλλά παίρνει την αφρόκρεμα, τα πιο δυνατά μυαλά που διαθέτουμε. Στην Ελλάδα φαίνεται ότι πάνε όσοι δεν καταφέρουν να πάρουν τις επιλογές τους στο Π.Κ.. Δεν συμφωνώ καθόλου ότι το Π.Κ. παίρνει κάθε χρόνο και πιο αδύναμους υποψήφιους φοιτητές. Θεωρώ ότι παίρνει τους καλύτερους και εναπόκειται στο ίδιο το Π.Κ. να καλύψει τις όποιες ελλείψεις και αδυναμίες τους και ας μη ψάχνει άλλοθι για τους απόφοιτους του. Εξάλλου, τους έχει από τέσσερα μέχρι έξι χρόνια ή και περισσότερα, και έχει την ευθύνη να τους διαμορφώσει όπως θέλει, και εάν αξίζουν να τους τιμήσει με το πτυχίο ή πτυχία του Πανεπιστημίου Κύπρου. Οι παθογένειες της Δημόσιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν εντοπιστεί και διαβαθμιστεί, και έχουν πάρει τον δρόμο της μείωσης, διόρθωσης και ορθολογισμού παρά τις πολλές δυσκολίες, και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αποτελούν δικαιολογία για τις όποιες αδυναμίες του Πανεπιστημίου Κύπρου.

*Λυκειάρχης - Αντιπρόεδρος Σ.Ε.Δ.Μ.Ε.Κ.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Νεόφυτος Παπαϊωάννου
Fri January 18, 2019, 10:07:11
Αγαπητέ Κύριε Ξενοφώντος χαίρομαι για τους προβληματισμούς - διαπιστώσεις σας όμως επειδή είμαι μάχιμος εκπαιδευτικός - Διοικητικός, νομίζω ότι για τα τεκταινόμενα στην εκπαίδευση μας νομίζω ότι μεριμνώ να είμαι καλά ενημερωμένος και με σειρά εισηγήσεων μου να γίνομαι ωφέλιμος. Θεωρώ ότι δεν είναι όλα μαύρα και άραχνα, και ότι μπορούμε να εκσυγχρονίσουμε, εμπλουτίσουμε και αναμορφώσουμε την Παιδεία μας. Σταθερά, συνετά, και πάντα λαμβάνοντας υπόψη μας τις ανάγκες της κοινωνίας μας αλλά και της ευρύτερης γειτονιάς μας που δεν είναι άλλη από την Ευρωπαϊκή Οικογένεια μας. Πιστέψετε με δεν είναι εύκολο εγχείρημα γιατί έχω ζήσει πολλούς πειραματισμούς - μεταρρυθμίσεις. Συμφωνώ ότι πρέπει να συνεχίσουμε να σπουδάζουμε και εκτός Κύπρου, και να μελετούμε τις πρακτικές άλλων χωρών με τεράστια ακαδημαϊκή κουλτούρα και Ιστορία, και όχι με τον πιο εύκολο τρόπο να έχει γεμίσει η Κύπρος με Πανεπιστήμια και πτυχία χωρίς φοίτηση. Εκτιμώ τις ευαισθησίες σου για τα εκπαιδευτικά δρώμενα μας και πολύ θα ήθελα να σας συναντήσω για να συζητήσουμε. Απαντώ επιμελώς σε όλους τους προβληματισμούς σας νομίζω, σε προηγούμενα άρθρα μου στο Παιδεία News και σας παραπέμπω για να τα διαβάσετε. Αυτά θα τα βρείτε: Μέση - Εξ αφορμής:
1. Μια άλλη άποψη για τον εξορθολογισμό - 21/09/2018
2.Η σπουδή του Γενικού Ελεγκτή για τον εξορθολογισμό - 25/09/2018
3.Μια άλλη άποψη για τις Εξετάσεις Τετραμήνων - 15/10/2018
4.Άμεση ανάγκη δημιουργίας Εναλλακτικού Πρακτικού Επαγγελματικού Τύπου Σχολείου ή Κλάδου - 23/10 2018.

Σε χαιρετώ,
Νεόφυτος

Χρίστος Ξενοφώντος
Thu January 17, 2019, 20:32:01
Κύριε Παπαϊωάννου,

Καταρχήν χαίρομαι που συμφωνείτε ότι οι Παγκύπριες Εξετάσεις θα έπρεπε να καταργηθούν εδώ και καιρό. Σημειώστε ότι κανένας δεν διαφώνησε με την εισήγηση αυτή, μέχρι τώρα τουλάχιστον …

Δεν συμφωνώ όμως με κάποιες από τις ‘υποδείξεις’ σας: οι εκπαιδευτικοί ‘τρέχουν να καλύψουν ύλη’. Τελεία. Αν αυτή η ύλη είναι για τις ΠΕ ή από τα Αναλυτικά Προγράμματα, δεν έχει σημασία, μια και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: οι πλείστοι νεοεισερχόμενοι φοιτητές είναι γενικώς απροετοίμαστοι. Τα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα, που αναφέρατε είναι και αυτά σχεδιασμένα με λανθασμένο τρόπο για πολλά αντικείμενα (βλ. Ιστορία, Μαθηματικά, Θρησκευτικά, Νέα Ελληνικά κ.α.).

Επίσης, δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι “Οι παθογένειες της Δημόσιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν εντοπιστεί και διαβαθμιστεί” … τα πραγματικά προβλήματα παραμένουν και θα παραμείνουν ενόσω: (1) η εκκλησία είναι μέσα στην εκπαίδευση, (2) το ΥΠΠ ή κάποια σχολική εφορεία (αλήθεια, σε τι χρειάζεται αυτή?) αποφασίζει τα ‘πάντα’ για το κάθε σχολείο, (3) οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν αυτονομία στη τάξη, (4) οι συντεχνίες καθορίζουν τα στην εκπαίδευση, και πολλά άλλα που θα μπορούσα να γράψω άρθρο, αλλά νομίζω το έχετε κάνει εσείς ήδη (και με πολύ καλό τρόπο).

Θέλω επίσης να διευκρινίσω ότι οι ‘δημόσιοι υπάλληλοι’ για τους οποίους μίλησα είναι ακριβώς οι ‘μάχιμοι’ εκπαιδευτικοί που αναφέρατε. Διόρθωση: πρώην μάχιμοι. Για παράδειγμα, που βρίσκεται το νομοσχέδιο που ψήφισε η βουλή για εισδοχή φοιτητών στο ΠΚ με διεθνείς εξετάσεις? Ποιος/οι άραγε το καθυστερούν? Με οδηγίες ποιων?

Τέλος, σας πληροφορώ ότι η ‘αφρόκρεμα’ των μαθητών πάει στο εξωτερικό και πολύ καλά κάνει κατά την άποψή μου. Όχι γιατί το ΠΚ δεν είναι αξιόλογο ίδρυμα, αλλά γιατί οι νέοι χρειάζονται τις εμπειρίες του εξωτερικού (ακόμα και αν αυτό λέγεται Ελλάδα) – μόνο τότε θα πάμε μπροστά σαν κοινωνία. Όταν, δηλαδή, οι νέες γενιές έχουν ανοικτά μυαλά. Και αυτό μόνο εκτός Κύπρου επιτυγχάνεται …

Ευστάθιος Μιχαήλ
Thu January 17, 2019, 11:44:44
Η Υπηρεσία Εξετάσεων και το Πανεπιστήμιο Κύπρου διερεύνησαν στο παρελθόν τη συσχέτιση του βαθμού των Παγκύπριων Εξετάσεων και του βαθμού του Απλυτηρίου με την ακαδημαϊκή επίδοση των φοιτητών στο ΠΚ. Από τη διερεύνηση προέκυψε ότι οβαθμός των Παγκύπριων Εξετάσεων ήταν σχετικός με την επίδοση στο πανεπιστήμιο, αντίθετα με το βαθμό απολυτηρίου που φαίνεται να υφίσταται εξψθεσμικές επιδράσεις και να μην είναι απόλυτα αντικειμενικός. Πρέπει επομένως το θέμα της κατάργησης των Παγκύπριων να τύχει σοβαρότερης μελέτης προτού ληφθούν αποφάσεις.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
IDEP19
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016