KESJULY18

2019-01-14 14:38:12
Πολιτιστικό Μεσημέρι στη Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας της Κύπρου  – Πρόσκληση σε διάλεξη

Πολιτιστικό Μεσημέρι στη Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας της Κύπρου – Πρόσκληση σε διάλεξη


 «Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και Κύπρος – Λόγιοι Κύπριοι Αγιοταφίτες και η Εκδοτική τους Δραστηριότητα»

Η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου, αναβαθμίζοντας τις δραστηριότητες και την προσφορά της, υιοθέτησε με επιτυχία, κατά το Χειμερινό Εξάμηνο 2018-19, τον καινοτόμο θεσμό «Πολιτιστικό Μεσημέρι» που περιλαμβάνει την προβολή ντοκυμαντέρ και κινηματογραφικών ταινιών, καθώς και τη διοργάνωση ομιλιών. Πραγματοποιήθηκαν τέσσερις προβολές, που συνοδεύονταν από αντίστοιχα «Εργαστήρια Λόγου» και αφορούσαν: πτυχές του Αθωνικού μοναχισμού, την Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Κύκκου, τον Μέγα Βασίλειο, τον Φώτη Κόντογλου. Tο «Πολιτιστικό Μεσημέρι» στοχεύει να εμπλουτίζει την εμπειρία των φοιτητών με πρόσθετες γνώσεις και δεξιότητες, που θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για μια συγκροτημένη και πολύπλευρη ανάπτυξη. Οι δραστηριότητες πραγματοποιούνται μεταξύ των ωρών 13:30 και 14:45 στην υπερσύγχρονη αίθουσα προβολών που διαθέτει η Σχολή, στο κτήριο επί της Οδού Πατριάρχου Γρηγορίου 23 (παλαιά Σχολή Παλλαρή).

Μέσα από τα ντοκυμαντέρ που προβάλλονται δίνονται τα ερεθίσματα για να διεξάγεται ένας γόνιμος και παραγωγικός διάλογος γύρω από θέματα πολιτισμού, γύρω από την ανθρώπινη αδυναμία αλλά και από το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής, την εγκατάλειψη και την ερήμωση, αλλά και την πίστη στη Θεία Πρόνοια. Δίνεται, επιπλέον, η ευκαιρία για αναστοχασμό πάνω σε θέματα που αφορούν τη θρησκευτική τέχνη και δημιουργία, την παράδοση και τον χριστιανικό πολιτισμό χθες, σήμερα, αύριο και πάντα.

Για το Εαρινό Εξάμηνο 2018-19 προγραμματίζονται αντίστοιχες δραστηριότητες που θα απευθύνονται τόσο στους φοιτητές της Σχολής όσο και στο ευρύτερο κοινό. Ο νέος κύκλος δραστηριοτήτων θα ανοίξει με ανακοίνωση από τον έγκριτο ερευνητή και συγγραφέα Κωστή Κοκκινόφτα με τίτλο: «Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και Κύπρος – Λόγιοι Κύπριοι Αγιοταφίτες και η Εκδοτική τους Δραστηριότητα». H διάλεξη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019, ώρα 13:30-14:45, στην Αίθουσα Προβολών Α´ της Σχολής και θα είναι ανοικτή στο ευρύ κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να δηλώσετε συμμετοχή μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 22443055 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση m.pavlou@theo.ac.cy .

Περίληψη ανακοίνωσης

Oι Άγιοι Tόποι, δηλαδή οι συγκεκριμένοι χώροι που συνδέονται με τα πρόσωπα και τα γεγονότα της Aγίας Γραφής, κατέλαβαν από τους πρώτους αιώνες του Xριστιανισμού σπουδαιότατη θέση στη ζωή των Kυπρίων. Άλλωστε, η γεωγραφική εγγύτητα του νησιού στην Παλαιστίνη συνέτεινε, ώστε η Kύπρος να αποτελέσει μία από τις πρώτες περιοχές, όπου οι Aπόστολοι δίδαξαν τον λόγο του Θεού. Aπό τότε χρονολογούνται και οι στενοί δεσμοί της Kύπρου με την Eκκλησία των Iεροσολύμων, που είχε ήδη ιδρυθεί μετά τη Σταύρωση και Aνάσταση του Xριστού. Ειδικότερα, σημαντική πτυχή των δεσμών αυτών είναι η συμβολή των Κυπρίων αγιοταφιτών κληρικών στην ενίσχυση του έργου του Πατριαρχείου από τα μέσα του 19ου αιώνα, οπότε λειτούργησε στα Ιεροσόλυμα Θεολογική Σχολή και Τυπογραφείο, με στόχο τη διάδοση των ελληνικών γραμμάτων.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα oμιλητή

O Kωστής Kοκκινόφτας είναι ερευνητής στο Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου. Έχει εκδώσει βιβλία ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου και δημοσίευσε μελέτες σε διάφορα έντυπα. Tα περισσότερα από τα βιβλία του έχουν επίκεντρό τους τη Mονή Kύκκου και την εθνική, πνευματική και κοινωνική της δράση, όπως το πεντάτομο «H Mονή Kύκκου στον κυπριακό τύπο (1878-1931)» και το τρίτομο «Η Μονή Κύκκου στο Αρχείο της Αρχιεπισκοπής Κύπρου (1634-1931)». Eπίσης, επιμελήθηκε διάφορα συλλογικά έργα, όπως τον τόμο «Ιερά Μητρόπολις Ταμασού και Ορεινής. Ιστορία - Μνημεία - Τέχνη». Το τελευταίο βιβλίο του έχει τίτλο «Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Μυριανθέας».


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016