KESJULY18

2019-01-11 06:17:02
Αυτές τις αλλαγές φέρνουν τα τετράμηνα

Αυτές τις αλλαγές φέρνουν τα τετράμηνα


Το Υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησε την Πέμπτη ενημερωτικές συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της εκπαίδευσης με θέμα τον θεσμό των εξετάσεων στο τέλος των τετραμήνων. Το Paideia-News παραθέτει τις αλλαγές στην εκπαίδευση που φέρνουν τα τετράμηνα σε σύγκριση με το υφιστάμενο  σύστημα.    

"Από τη σχολική χρονιά 2019-2020 οι μαθητές/τριες της Α’ και  Β΄ τάξης Λυκείου και Τεχνικών Σχολών θα συμμετέχουν σε προαγωγικές εξετάσεις στο τέλος του A΄ Τετραμήνου.

Από τη σχολική χρονιά 2020 -2021 γίνεται η εισαγωγή των απολυτήριων εξετάσεων για τη Γ΄ τάξη Λυκείου και Τεχνικών Σχολών.

 Ο συγκριτικός πίνακας του υφιστάμενου συστήματος και της συνεχούς αξιολογησης των τετραμήνων, στο έγγραφο στο τέλος του κειμένου.  

Η εισαγωγή των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων τετραμήνων στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου θα γίνει από τη σχολική χρονιά 2021-2022 με βάση τα πορίσματα και εισηγήσεις της αξιολόγησης της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Προετοιμασίας και Αξιολόγησης των διαδικασιών αξιολόγησης του μαθητή που συστήνεται δυνάμει του Κανονισμού 47 των περί Λειτουργίας των Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Κανονισμών.Μορφές αξιολόγησης της προφορικής επίδοσης (60%):

1)  Κατ’ οίκον εργασίες

2)  Γραπτές βαθμολογητέες ασκήσεις/δραστηριότητες στην τάξη βάσει των Δεικτών Επάρκειας/ Επιτυχίας (Γνώσεων, Δεξιοτήτων, Ικανοτήτων)

Οι ασκήσεις/δραστηριότητες πρέπει να είναι προειδοποιημένες και περιορισμένες στον αριθμό.

Λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε γνωστικού αντικειμένου.

3) Πρότζεκτ – Ατομική ή Συνεργατική Εργασία

4) Συμμετοχή του/της μαθητή/τριας στις καθημερινές εργασίες του μαθήματος

5) Παιγνίδι ερωτήσεων και απαντήσεων (quiz)

6) Δραστηριότητες αυτοαξιολόγησης και ετεροαξιολόγησης

Τα κριτήρια αξιολόγησης καθορίζονται μέσα από συζήτηση με τους/τις μαθητές/τριες ως ένα σημαντικό βήμα για να μαθαίνουν πώς να εργάζονται και πώς να μαθαίνουν.

7) Δραστηριότητες εκτός της αίθουσας διδασκαλίας όπως ιδιαίτερες επιδόσεις και δραστηριοποίηση των μαθητών/τριών σε σχολικές δραστηριότητες, σε ενδοσχολικούς ή/και εξωσχολικούς διαγωνισμούς και εκδηλώσεις, ατομικές δημιουργικές εργασίες.

8) Η όλη συμπεριφορά και επίδοση του /της μαθητή/τριας στα εργαστηριακά μαθήματα και στις ειδικές αίθουσες.

Τα συγκεκριμένα κριτήρια για τα εργαστηριακά μαθήματα καθορίζονται ανά ειδικότητα και βαθμίδα εκπαίδευσης, και αφορούν αξιολόγηση της διαδικασίας, τον βαθμό ανταπόκρισης στις οδηγίες, η ακρίβεια των μετρήσεων, η ανάπτυξη διερευνητικής «επιστημονικής» στάσης, οι προϋποθέσεις ασφάλειας στην εργασία, η συνεργατική στάση και οι δεξιότητες συνεργασίας και επικοινωνίας, η παρουσίαση του αποτελέσματος.

9) Ιδιαίτερη πρέπει να είναι και η αντιμετώπιση της Παραγωγής Γραπτού Λόγου ( Έκθεσης) στα φιλολογικά μαθήματα.

Υποχρεωτικά, η Έκθεση, με βάση τον σχετικό Κανονισμό στη Μέση Εκπαίδευση, συμπεριλαμβάνεται στις μορφές προφορικής εξέτασης στο μάθημα των Νέων Ελληνικών.

Από τις προτεινόμενες πιο πάνω μορφές προφορικής αξιολόγησης προτείνεται  ο/η  εκπαιδευτικός να χρησιμοποιεί τρεις τουλάχιστον, ανάλογα με την ιδιαιτερότητα και τις απαιτήσεις του μαθήματος.

Αξιολόγηση Μαθητή/τριας στα Εξεταζόμενα Μαθήματα (40%)

Γραπτή εξέταση (40%)

  • Προαγωγικό Δοκίμιο τύπου κοινού διαγωνίσματος, διάρκειας 90 λεπτών με δυνατότητα παράτασης για μαθητές που τυγχάνουν διευκολύνσεων. Εξαιρείται το μάθημα των Νέων Ελληνικών όπου η διάρκεια της εξέτασης θα είναι 135 λεπτά.
  • Η εξεταστέα ύλη για κάθε εξεταζόμενο μάθημα, για τη σχολική χρονιά 2019-2020, θα αποτελεί το 50% της διδαχθείσας ύλης του Τετραμήνου και θα καθοριστεί μετά από συνεννόηση μεταξύ των διδασκόντων/ουσών της κάθε σχολικής μονάδας.

Αξιολόγηση Μαθητή/τριας σε Μη Εξεταζόμενα Μαθήματα

Σημειώνεται ότι στο κάθε μη εξεταζόμενο μάθημα θα γίνεται μόνον ένα διαγώνισμα ανά Τετράμηνο και αυτό πρέπει να είναι προειδοποιημένο

(ο βαθμός του διαγωνίσματος θα αποτελεί το 40% του βαθμού κάθε Τετραμήνου και το υπόλοιπο 60% θα στηρίζεται στις μορφές αξιολόγησης της προφορικής επίδοσης του/της μαθητή/τριας».Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Αλεκος Βιδρας
Sat January 12, 2019, 10:02:32
Θα υπάρξει επιμήκυνση του σχολικού έτους?
Το θέμα είναι σοβαρό. Ήδη ο καθαρός διδακτικός χρόνος για ολόκληρο το σχολικό έτος είναι 25 εβδομάδες περίπου!!! Μικρότερο και από το ακαδημαϊκό πανεπιστημιακό έτος. Αν στην διαδικασία των Εξετάσεων Τετράμηνου μπει και ο χρόνος προετοιμασίας γι'
αυτές τι θα μείνει για να καλύπτεται η ύλη χωρίς
τρεχάματα (όταν μειώνεται το όλον, μειώνεται και το μισό!)? Δεν νομίζω οι εξετάσεις στο "τίποτα"
να βοηθούν. Το προτεινόμενο σύστημα μπορεί να έχει πιθανότητα επιτυχίας μόνο αν καθαρός διδακτικός χρόνος πάει στις 30-32 εβδομάδες. Αθροιστικά και στις 3 τάξεις του Λυκείου αυτό θα προσθέσει αρκετό χρόνο για δουλεύει κανείς την ύλη ουσιαστικά.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016