KESJULY18

2019-01-10 18:58:01
Κυπριανός Λούης για τετράμηνα: Μειώνουμε τον αριθμό διαγωνισμάτων ανά γνωστικό αντικείμενο

Κυπριανός Λούης για τετράμηνα: Μειώνουμε τον αριθμό διαγωνισμάτων ανά γνωστικό αντικείμενο


«Η εξέταση είναι ένα μέρος του συστήματος που προωθείται και θα αφορά μόνο στο 40% της αξιολόγησης του μαθητή για το τετράμηνο».

Ο Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης Δρ Κυπριανός Λούης, μετά τις συναντήσεις που είχε σήμερα Πέμπτη για τις εξετάσεις τετραμήνων προέβη στην ακόλουθη γραπτή δήλωση:  

«Είχαμε σήμερα σειρά συναντήσεων για ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων φορέων (Διευθυντών και Διευθυντριών Σχολείων Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης, Οργανωμένων Γονέων, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, Παιδοβουλής και ΠΣΕΜ) σχετικά με την αξιολόγηση των τετραμήνων, που θα τεθεί σε εφαρμογή από τη σχολική χρονιά 2019-2020 για τους μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης Λυκείου και Τεχνικών Σχολών. Το μέτρο αυτό της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης αναμένεται να επεκταθεί και στη Γ΄ Λυκείου για το 2020-2021, όπως και σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου από τη σχολική χρονιά 2021-2022.

Θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη βοήθεια που μας παρέχουν σε αυτή την πολύ σημαντική μεταρρύθμιση.

Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο στοχεύει στην έγκαιρη διαπίστωση των αδυναμιών των μαθητών και στον προγραμματισμό αποτελεσματικών παρεμβάσεων για βελτίωση της επίδοσής τους. Η νέα αυτή γνώση θα κατανέμεται με τρόπο ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για εμπέδωση από τους μαθητές και τις μαθήτριές μας.

Αυτό που εφαρμόζεται με την εισαγωγή της αξιολόγησης τετραμήνου είναι ότι μειώνουμε τον μεγάλο αριθμό διαγωνισμάτων ανά γνωστικό αντικείμενο κατά τη διάρκεια κάθε τετραμήνου, καθώς και τον μεγάλο όγκο ύλης από τις υφιστάμενες γραπτές εξετάσεις στο τέλος του χρόνου.

Ουσιαστικά εισαγάγουμε ένα σύστημα αξιολόγησης όπου η ετήσια εξεταστέα ύλη θα μοιράζεται στις εξετάσεις των δυο τετραμήνων. Συγκεκριμένα, στο τέλος του πρώτου τετραμήνου οι μαθητές θα παρακάθονται σε εξέταση που θα έχει τη μορφή κοινού, σε κάθε σχολική μονάδα, διαγωνίσματος και θα αφορά σε μέρος της διδαχθείσας ύλης του τετραμήνου. Στο τέλος του σχολικού έτους οι μαθητές θα εξετάζονται μόνο πάνω σε μέρος της ύλης του δεύτερου τετραμήνου. Με αυτόν τον τρόπο θα δίνεται η δυνατότητα και στους μαθητές που ενδεχομένως να παρουσιάζουν κάποιες μαθησιακές δυσκολίες, για πιο εύκολη εμπέδωση και για καλύτερη μάθηση, αφού θα έχουν να διαχειριστούν λιγότερη ύλη.

Αυτή καθαυτή η εξέταση είναι ένα μέρος του συστήματος που προωθείται και θα αφορά μόνο στο 40% της αξιολόγησης του μαθητή για το τετράμηνο. Το υπόλοιπο 60% της αξιολόγησης θα απορρέει από την προφορική επίδοση του μαθητή, στην οποία θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, εργασίες ατομικές ή και συνεργατικές, δραστηριότητες αυτοαξιολόγησης και ετεροαξιολόγησης, δραστηριότητες εκτός αίθουσας διδασκαλίας, όπως ενδοσχολικοί και εξωσχολικοί διαγωνισμοί και εκδηλώσεις, ατομικές δημιουργικές εργασίες και γενικότερα η όλη συμπεριφορά και επίδοση του μαθητή/μαθήτριας στα εργαστηριακά μαθήματα και στις ειδικές αίθουσες, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε γνωστικού αντικειμένου. Με αυτόν τον τρόπο βοηθούμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας να αναπτύξουν ικανότητες και δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν στη μετέπειτα ζωή τους και που πόρρω απέχουν από τη μετάδοση και αποστήθιση στείρας γνώσης.

Τονίζεται, τέλος, ότι η αξιολόγηση αυτή καθαυτή δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσο ανάπτυξης που επιτυγχάνεται με τη διάγνωση των αδυναμιών και στοχευμένες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διδασκαλίας και της μάθησης.

Πρέπει να πω ότι είμαστε δίπλα στους εκπαιδευτικούς μας με τους οποίους προχωρήσαμε ήδη σε επιμορφώσεις, ώστε να μπορέσουν να εφαρμόσουν το νέο σύστημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επιμορφώσεις τις οποίες θα συνεχίσουμε και θα επεκτείνουμε, αν κριθεί ότι υπάρχει η οποιαδήποτε ανάγκη.

Είμαστε σίγουροι ότι η προσπάθεια εκσυγχρονισμού του συστήματος αξιολόγησης θα οδηγήσει στη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και την ενδυνάμωση της προσωπικότητας των μαθητών μας».


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Δημητρίου Γιαννάκης
Fri January 11, 2019, 05:57:49
"Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο στοχεύει στην έγκαιρη διαπίστωση των αδυναμιών των μαθητών και στον προγραμματισμό αποτελεσματικών παρεμβάσεων για βελτίωση της επίδοσής τους."

Νομίζετε ότι το πρόβλημα ως τώρα ήταν η μη έγκαιρη διαπίστωση των αδυναμιών;

Τα προβλήματα είναι τα απλά δυο:

1. οι μαθητές δεν διαβάζουν αλλά θέλουν επιβράβευση. Κι εμείς υποκύπτουμε.

2. επειδή ΔΕΝ διαβάζουν, ΔΕΝ γράφουν στις παγκύπριες. Κι εμείς τι κάνουμε; Την απαράδεκτη αναγωγή. Σταματήστε την αναγωγή. Και μετά μιλήστε για μεταρρύθμιση. Μεταρρυθμίστε με βάση τα δεδομένα τα πραγματικά. Όχι με τις ψευδαισθήσεις που δημιουργούμε σε μαθητές και γονείς. Είμαστε η μόνη χώρα που το κάνει αυτό.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDACOLLEGE19
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016