KESJULY18

2019-01-09 12:56:33
Καιρός για Βαθμολόγηση

Καιρός για Βαθμολόγηση


ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΑΣΟΥ* 

Ήρθε και πάλι ο καιρός για την κατάθεση της βαθμολογίας. Η βαθμολόγηση μπορεί να θεωρηθεί ως το τελικό στάδιο της αξιολόγησης όπου θα αποτυπωθεί ποσοτικά ο βαθμός στον οποίο ο κάθε μαθητής κατέκτησε τους δείκτες επιτυχίας σε κάθε αντικείμενο. Βασικός σκοπός της βαθμολόγησης είναι η παροχή αυτής της πληροφόρησης στον κάθε ενδιαφερόμενο (μαθητή, γονιό, καθηγητή, εκπαιδευτικό σύστημα, πανεπιστήμιο, κ.α.). Ως εκ τούτου, πρέπει να γίνεται με ακρίβεια, αξιοπιστία και αντικειμενικότητα.

Η βαθμολογία που καταγράφεται στο ενδεικτικό συγκρίνει την επίδοση του μαθητή ως προς τον μέγιστο βαθμό κατάκτησης των δεικτών επιτυχίας (το 20), αλλά ταυτόχρονα συγκρίνει τον ίδιο τον μαθητή ως προς τους συμμαθητές του. Μια βαθμολογία 10/20 δίνει την πληροφόρηση πως ο μαθητής κατέχει το 50% του αναλυτικού που διδάχτηκε (50% των δεικτών επιτυχίας). Ενώ όλοι οι μαθητές απολύονται από το γυμνάσιο με βαθμούς πάνω από 10/20, που σημαίνει πως κατέχουν τους δείκτες επάρκειας για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του λυκείου, στα διαγνωστικά δοκίμια του Σεπτέμβρη μεγάλος αριθμός μαθητών, της τάξης του 5%-10%, δεν καταφέρνει να πάρει βαθμό πάνω από 5/20. Για αυτούς τους μαθητές, ούτε η ενισχυτική διδασκαλία, ούτε και η διαφοροποίηση της διδασκαλίας μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Επομένως, για να έχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι την σωστή πληροφόρηση, ώστε να παίρνονται και οι σωστότερες αποφάσεις, οφείλουν οι διδάσκοντες να αξιολογούν σωστά και με ποικιλία κριτηρίων και να καταθέτουν την βαθμολογία που αντιπροσωπεύει επακριβώς το ποσοστό κατοχής των δεικτών επιτυχίας από τον μαθητή. Η βαθμολογία, όπως καταγράφεται και στο ενδεικτικό, είναι από το ένα  μέχρι το είκοσι (1-20) και οφείλουμε να έχουμε το θάρρος και την σιγουριά να βαθμολογούμε δίκαια και αντιπροσωπευτικά με όποιο βαθμό αξίζει στο μαθητή. Οι ψηλές βαθμολογίες, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ισοπεδώνουν την προσπάθεια των μαθητών, παραπλανούν ως προς τις δυνατότητες και την προσπάθεια που καταβάλλει ο μαθητής και  δίνουν λανθασμένη πληροφόρηση σε αυτούς που διαμορφώνουν την εκπαιδευτική πολιτική με αποτέλεσμα να μην διορθώνονται τα προβλήματα που ταλαιπωρούν πρώτα τους ίδιους τους μαθητές, τα σχολεία και το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

*Διευθυντής Λυκείου 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Πεγειώτης Χρίστος
Thu January 10, 2019, 10:26:16
Οταν θα σταματήσει η έμμεση και άμεση επέμβαση των διευθυντικών στελεχών στο έργο του εκπαιδευτικού καθως και η προσπάθεια κάποιων εκπαιδευτικών να εξασφαλίσουν ευνοιοκρατικά ωφελήματα από την ικανοποίηση των "παρακλήσεων" εκ' μέρους των ενδιαφερόμενων στελεχών, ενδυναμώνουν σε μεγάλο βαθμό το είδη καθιερωμένο σύστημα της μή αξιοκρατικής αξιολόγησης.

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΠΠΕΛΛΟΣ
Wed January 09, 2019, 22:14:53
Πέστα Χρυσόστομε!!! Δυστυχώς αυτή είναι η πικρή αλήθεια για την Κυπριακή Εκπαίδευση. Για να πάω και ένα βήμα παρακάτω αγαπητέ συνάδελφε, μια σημαντική μερίδα συναδέλφων (απαράδεκτοι) βαθμολογεί με 10/20 (προαγωγή του μαθητή στην επόμενη τάξη), για να γλιτώσει από τη μεγάλη αγγαρεία του γραπτού αν εξετάσεων!!!

Αστερω Χατζησαββα
Wed January 09, 2019, 17:35:51
H βαθμολογία είναι από το 1-20. Συμφωνώ και επαυξάνω πως οφείλουμε ως παιδαγωγοί να αξιολογούμε το αληθές και το δίκαιο μά βεβαίως με τη σχετική απόκλιση επιτρεπτή, ανάλογα περίπτωσης , ο΄τι δηλ . αν ένα παιδί καταβάλλει φοβερή προσπάθεια κι έχει αποτύχει στο διαγώνισμα θα το πριμοδοτήσουμε με κάτι παραπάνω, ενώ όταν ένα παιδί που μπορεί να πήγε καλύτερα στο γραπτό , αλλά απαξιώνει κατά κόρον ασφαλώς θα είμαστε φειδωλοί στη βαθμολογία. Πχ κάποιοι γράφουν ένα 16 ή 17 και μετά τα φορτώνουν στο κόκκορα ΑΠΑΙΤΏΝΤΑΣ και κάτι περισσότερο από το γραπτό ,ωσάν να μετρά Μονον αυτο! ( ΑΠΑΙΤΟΥΝ, ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΓΟΝΙΟ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΠΟΥ ΕΠΕΜΒΑΙΝΕΙ Η ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ,... αλήθεια στηριζόμενος κυριολεκτικά στον αέρα!!!)
Μην φοβαστε συνάδελφοι να βαθμολογείτε ως ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ: Εξάλλου το σίγουρο είναι πως ως παιδαγωγοί πρωτίστως, δεν θέλουμε να αναδείξουμε με κανένα τρόπο το ΕΥΚΟΛΟ ΚΕΡΔΟΣ!!!

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDACOLLEGE19
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016