KESJULY18

2019-01-06 17:17:03
ΑΚΙΔΑ: Ώδινεν όρος και έτεκεν … κάρταν

ΑΚΙΔΑ: Ώδινεν όρος και έτεκεν … κάρταν


Με ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών ΑΚΙΔΑ  αναφέρει:  

Και εγένετο … κάρτα! (Εισόδου κι εξόδου από το σχολείο).

Θα την επιδεικνύουν και όταν περνούν πάνω από τις ύψους 60cm περιφράξεις; Θα τις χρησιμοποιούν και όταν στις 7:15 δεν υπάρχει κανείς στο σχολείο; Κι όταν όλοι οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί είναι απασχολημένοι στις τάξεις τους, θα την κραδαίνουν και θα κατευθύνονται στην τάξη αναζητώντας κάποιον να την παρουσιάσουν;

Πόση εγκυρότητα έχει το συγκεκριμένο αντικείμενο; (ο καθένας μπορεί να το αναπαράγει) Γιατί δε ζητείται η αξιοποίηση της Πολιτικής Ταυτότητας; Αφού θέλουν να υποβαθμίσουν την ανθρώπινη διάσταση στις σχέσεις των γονέων με το σχολείο και να την πλαισιώσουν με τυπικότητα, γιατί δεν το κάνουν σωστά;

Με ποια χρήματα θα εκδοθεί; Αυτά που δεν υπάρχουν; Γνωρίζουν οι αρμόδιοι, αυτοί άλλωστε συνέταξαν τους προϋπολογισμούς, πως για την γραφική ύλη, έχουν εξαφανιστεί σημαντικά σε ποσότητα κονδύλια. Συνεπώς, από πού θα αγοραστεί όλο αυτό το υλικό;

Νέα καθήκοντα! Και στις Γραμματείς των Δημοτικών Σχολείων, που έχουν πνιγεί. Και στον Υπεύθυνο Τμήματος που τον απαξίωσαν. (Έγγραφο ΥΠΠ, ημερομηνίας 17/8/2018 καθώς και δημόσιες δηλώσεις, πέρα από την αφαίρεση χρόνου). Και στους Διευθυντές, στους οποίους συνεχίζουν να αναθέτουν όσες ευθύνες αναλογούν στον Εργοδότη αλλά δεν τις αναλαμβάνει. Και στις νηπιαγωγούς, που καμιά, το τονίζουμε, ΚΑΜΙΑ! διοικητική υποστήριξη δεν τους παρέχεται.

Άκρατη και άκριτη γραφειοκρατία! Ενώ όλοι γνωρίζουν και κατανοούν πως έπρεπε να προηγηθούν άλλα μέτρα για τα θέματα Ασφάλειας και Υγείας στα σχολεία. Σαφώς πρωθύστερο σχήμα! Απλά για εντυπώσεις, την ώρα που οι κακοτεχνίες και η ανυπαρξία ελέγχων για κίνδυνο στη ζωή των παιδιών, καθαρή ευθύνη του ΥΠΠ, είναι ως να μην υφίστανται ως κρίσιμα ζητήματα. Απλά για εντυπώσεις, την ώρα που καμιά περίφραξη δεν ξεκίνησε ακόμα να σχεδιάζεται, τα κονδύλια για αυτές δεν δόθηκαν στις Εφορείες, καμιά ενέργεια για τη φύλαξη δεν προωθήθηκε (σωστά, αφού πρέπει να λυθούν νομικά προβλήματα), κανένα θυροτηλέφωνο δεν εγκαταστάθηκε.

Κρίσιμο ερώτημα: Γιατί άραγε το ΥΠΠ νιώθει άνετα να προβαίνει, εδώ κι ένα σχεδόν χρόνο, σε ενέργειες, που από τη μια απαξιώνουν την ΠΟΕΔ κι επιβαρύνουν το έργο του σχολείου, της διοίκησης και του εκπαιδευτικού με μη ουσιώδη εκπαιδευτικά καθήκοντα και από την άλλη καταστρατηγούν τις θεσμικές διαδικασίες διαβούλευσης και διαπραγμάτευσης αλλά και παρακάμπτει εκείνες τις ενέργειες που αφορούν τη δική του ευθύνη ;

Η ΑΚίΔΑ θέτει τα πιο κάτω:

  1. Η Γραμματεία της ΠΟΕΔ άμεσα να εκδώσει ανακοίνωση τόσο δημόσια όσο και προς τα Μέλη της, με την οποία να τα καλεί να μην εφαρμόσουν την εγκύκλιο, μέχρι που το ζήτημα να εξαντληθεί σε πλαίσιο θεσμικής διαβούλευσης. Αυτό πρέπει να γίνει με την επανέναρξη της λειτουργίας των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.
  2. Η Γραμματεία της ΠΟΕΔ να καλέσει άμεσα σε συνάντηση την Ηγεσία των Οργανωμένων Γονιών τόσο της Δημοτικής όσο και της Προδημοτικής, να εξηγήσει, όχι απλά τη θέση της αλλά τη σύνολη προβληματική κατάσταση που επικρατεί και εντείνεται στα σχολεία εξαιτίας της στάσης του ΥΠΠ και να προχωρήσουν από κοινού σε μορφοποίηση ορθολογιστικών προτάσεων και ενεργειών πίεσης προς το ΥΠΠ για να τις εφαρμόσει.

ΠΡΟΣΘΕΤΑ: Η νέα αυτή ενέργεια από πλευράς ΥΠΠ προφανώς και είναι μέρος της ευρύτερης κυβερνητικής πολιτικής για άκριτη επιβάρυνση του έργου του δημόσιου σχολείου και των λειτουργών του, μη ορθολογιστικής διαχείρισης των καίριων προβλημάτων της καθημερινότητας και στοχευμένης αποσταθεροποίησης και απορρύθμισης της λειτουργίας του δημόσιου σχολείου. 

Για αντιμετώπιση της κατάστασης η ΑΚίΔΑ επαναλαμβάνει τη θέση της (α) για άμεση σύγκληση της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης των Γενικών Αντιπροσώπων της ΠΟΕΔ (που έπρεπε να έχει ήδη γίνει) για συζήτηση των εξελίξεων από την 1η Μαρτίου 2018 μέχρι σήμερα και σχεδιασμού πλαισίου δράσης, (β) Ενημερωτικές Επαρχιακές Συγκεντρώσεις Μελών της ΠΟΕΔ για να ενημερωθούν οι συνάδελφοι και να εκφράσουν τις απόψεις τους για το όλο σκηνικό, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά την 26η Σεπτεμβρίου 2018 μέχρι σήμερα και να παρουσιαστεί σε αυτούς από την Ηγεσία της ΠΟΕΔ η προετοιμασία της για συζήτηση των προαναφερθέντων κρίσιμων θεμάτων, τα οποία συνιστούν νέο περιβάλλον εργασίας για κάθε δάσκαλο, νηπιαγωγό και ειδικό εκπαιδευτικό».


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Μιχάλης Α. Πόλης
Sun January 06, 2019, 17:42:00
Υπάρχουν πενήντα χιλιάδες μαθητές Δημοτικής συν 10 000 μαθητές προδημοτικής. Το ΥΠΠ θέλει να εκδόσουμε τέσσερις πλαστικές κάρτες για κάθε μαθητή. Σύνολο διακόσιες σαράντα χιλιάδες κάρτες που πρέπει να εκδοθούν μέσα σε τρεις εργάσιμες εβδομάδες και ενώ παράλληλα θα πρέπει να γίνουν οι εγγραφές.
Για να κάνουμε μια σύγκριση το Υπουργείο Εσωτερικών βγάζει κατά μέσον όρο εφτά χιλιάδες νεα πιστοποιητικά γέννησης κάθε χρόνο και έχουν το ανάλογο γραμματειακό προσωπικό και έχουν απαίτηση από εμάς να βγάλουμε διακόσιες χιλιάδες κάρτες σε τρεις εβδομάδες ενώ δεν είμαστε γραμματείς αλλά δάσκαλοι.
Υπολογίστε ακόμα ότι αυτή η εργασία θα είναι κάθε χρόνο επαναλαμβανόμενη! ( 10-15 χιλιάδες νέοι μαθητές ετήσια, δηλαδή 40 έως 60 χιλιάδες κάρτες εκτός οι γονείς που θα χάνουν τις κάρτες τους και θα θέλουν αναπλήρωση καρτών κάθε λίγο.
Ας αποσπάσουν το άνάλογο γραμματειακό προσωπικό από το Υπουργείο Εσωτερικών Ένα επιπλέον Γραμματέα για κάθε σχολείο ( περίπου 500 άτομα ) Συν ένα φρουρό για κάθε σχολείο ( άλλα 500 άτομα ) για να κάνει τους ελέγχους.
Εμείς μακάρι να αντέξουμε το νέο σχέδιο αξιολόγησης δασκάλου, το νέο σχέδιο αξιολόγησης μαθητή, την ΕΠΕΜΕΛ και τα τόσα νέα προγράμματα που φυτρώνουν σαν μανιτάρια μετά από βροχή και έχουν κάνει την καθημερινότητα μας εφιάλτη...

FREDERICK-EXAPOSASEOS
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
KENITHESITEPAK
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDACOLLEGE19
PROGNOSIS9
FORUMMARCH
OLYMPION2017
CYIMASTER
Middlesex2016