KESJULY18

2018-12-28 12:06:15
Ακατάλληλο για τους μαθητές το Γυμνάσιο Παραλιμνίου, υποστηρίζει η ΟΕΛΜΕΚ Αμμοχώστου

Ακατάλληλο για τους μαθητές το Γυμνάσιο Παραλιμνίου, υποστηρίζει η ΟΕΛΜΕΚ Αμμοχώστου


ΚΥΠΕ- Ακατάλληλο θεωρείται από την ΟΕΛΜΕΚ το Γυμνάσιο Παραλιμνίου, το οποίο αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων, μεταξύ των οποίων και κτιριακών, ενώ φοιτούν άνω των 600 μαθητών.
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ευέλθων  Παπαευέλθοντος, Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Αμμοχώστου «ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γυμνάσιο Παραλιμνίου είναι ο μεγάλος αριθμός μαθητών, αφού φοιτούν 646 μαθητές και το σχολείο είναι κατασκευασμένο για λιγότερο αριθμό. Το σχολείο κτίστηκε το 1987, ωστόσο με την πάροδο των χρόνων οι μαθητές αυξήθηκαν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αρκετές αίθουσες διδασκαλίας, ενώ τίθεται και θέμα ασφάλειας και υγείας των παιδιών».
Πρόσθεσε ότι «προκειμένου να στεγαστεί ο μεγάλος αριθμός μαθητών δημιουργήθηκαν οκτώ μετακινούμενα τμήματα. Καθημερινά οι μαθητές αυτών των τμημάτων πρέπει να μετακινούνται από αίθουσα σε αίθουσα προκειμένου να κάνουν μάθημα. Στην αυλή του σχολείου έχουν τοποθετηθεί λυόμενες αίθουσες, δηλαδή εμπορευματοκιβώτια, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι να υπάρχει τρομερή ζέστη και το χειμώνα υπερβολικό κρύο».
Παρά το γεγονός, συνέχισε ότι «έχουν τοποθετηθεί συστήματα κλιματισμού πιστεύουμε ότι εν έτη 2019 τα εμπορευματοκιβώτια δεν είναι οι πλέον κατάλληλες αίθουσες διδασκαλίας για τα παιδιά μας».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Παπαευέλθοντος είπε ότι «η ανακαίνιση ή αναβάθμιση του Γυμνασίου Παραλιμνίου είναι μια πρόχειρη λύση δεδομένου ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, το σχολείο θα γίνει ένα εργοτάξιο. Η καλύτερη λύση για όλους και ειδικά τους μαθητές, είναι η ανέγερση νέου Γυμνασίου μεταξύ Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας, προκειμένου να φοιτήσει ο απαραίτητος αριθμός μαθητών, με τον απαιτούμενο αριθμό αιθουσών διδασκαλίας, εργαστηρίων αλλά και το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό».
Ανέφερε ακόμα ότι «στη περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου η οικοδομική ανάπτυξη συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς, όπως η μαρίνα Αγίας Νάπας και η ανέγερση νέων ξενοδοχείων και συγκροτημάτων, με αποτέλεσμα τα άτομα που θα εργάζονται στη περιοχή να φέρνουν την οικογένεια και τα παιδιά τους. Προβλέπουμε ότι λόγω ακριβώς, αυτής της ραγδαίας ανάπτυξης και των νέων εργαζομένων στη περιοχή, ο αριθμός των μαθητών θα αυξηθεί κατακόρυφα με αποτέλεσμα η ανέγερση νέου σχολείου να είναι απαραίτητη».
Σε άλλη ερώτηση ο κ. Παπαευέλθοντος απάντησε ότι στο Γυμνάσιο Παραλιμνίου «στεγάζονται αρκετά προγράμματα, όπως το Αθλητικό Γυμνάσιο και το πρόγραμμα για τους αλλόγλωσσους μαθητές. Η ανέγερση ενός νέου εκπαιδευτηρίου με τις σωστές προδιαγραφές του 21ου αιώνα, μπορεί να φιλοξενήσει όλους τους μαθητές και παράλληλα να γίνει καλύτερος διαχωρισμός και κατάλληλη στέγαση των συγκεκριμένων προγραμμάτων».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ Αμμοχώστου, μεταξύ των προβλημάτων που υπάρχουν στο Γυμνάσιο είναι «η έλλειψη βιβλιοθήκης, αφού η υφιστάμενη λειτουργεί ως αίθουσα συνεδριάσεων και αποθηκευτικός χώρος. Υπάρχει ακόμα έλλειψη διοικητικής στελέχωσης του σχολείου αφού η Γραμματεία στελεχώνεται μόνο με δύο άτομα ενώ για τον αριθμό των μαθητών, θα έπρεπε να εργάζονται  4-5 άτομα».
Οσον αφορά το διδακτικό προσωπικό, ο κ. Παπαευέλθοντος είπε πως «όσο πιο μεγάλο είναι ένα σχολείο τόσο πιο πολλοί πρέπει να είναι και οι καθηγητές. Ωστόσο εμείς λέμε πως όσο πιο λίγοι είναι οι μαθητές σε ένα σχολείο τόσο πιο εύκολο θα είναι για τον εκπαιδευτικό να γνωρίσει καλά τα παιδιά, να έρθει σε επαφή μαζί τους και ουσιαστικά να δουλέψει πιο σωστά μαζί τους». 

Εν τω μεταξύ οι καθηγητές του Γυμνασίου Παραλιμνίου απέστειλαν πρόσφατα στην Επιτροπή Ασφάλειας και Υγείας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, επιστολή για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο.

Τα προβλήματα αφορούν μεταξύ άλλων έλλειψη αιθουσών διδασκαλίας, ακατάλληλες αίθουσες, ελλείψεις σε διοικητικούς, κοινόχρηστους και αποθηκευτικούς χώρου, ακατάλληλες αίθουσες, προβλήματα στην αυλή με την έλλειψη περίφραξης και έλλειψη σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό.
Στην επιστολή αναφέρεται συγκεκριμένα ότι μία αίθουσα Γλωσσών δεν επαρκεί για τις ανάγκες των 28 τμημάτων, τα εργαστήρια Τεχνολογίας χρειάζονται ανακαίνιση, τα εργαστήρια Πληροφορικής και η αίθουσα Βιολογίας χρειάζονται έξοδο κινδύνου, δεν υπάρχει χώρος για το αρχείο του σχολείου, το οποίο είναι στοιβαγμένο σε ένα δωμάτιο-αποθήκη και υπάρχει έλλειψη αποθηκευτικών χώρων.
Επίσης το Γυμνάσιο έχει πεπαλαιωμένη περίφραξη, τα γήπεδα του σχολείου χρειάζονται επιδιόρθωση, οι εξωτερικοί χώροι στους οποίους συχνάζουν οι μαθητές είναι ανισόπεδοι και σε πολλά σημεία επικίνδυνοι, στην αυλή υπάρχει ένα μεγάλο ανοικτό αυλάκι, στο οποίο διοχετεύονται τα όμβρια ύδατα, ενώ στη δυτική πλευρά του σχολείου δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου για ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα. 
 
Στην επιστολή αναφέρεται ότι «το Γυμνάσιο χρήζει άμεσης φροντίδας από την Πολιτεία για να γίνει ένα σύγχρονο, ασφαλές, λειτουργικό και αισθητικά ωραίο οικοδόμημα, όπως είναι όλα τα υπόλοιπα δημόσια σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου. Για τους λόγους αυτούς» οι καθηγητές ζητούν «μια ολοκληρωμένη αναδόμηση του σχολείου και όχι πρόχειρα και σποραδικά ημίμετρα».


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
IDEP19
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016