KESJULY18

2018-12-27 13:15:28
Πρύτανης Τάσος Χριστοφίδης: Πρέπει να τεθεί ένα ελάχιστο επίπεδο εισδοχής στο Πανεπιστήμιο

Πρύτανης Τάσος Χριστοφίδης: Πρέπει να τεθεί ένα ελάχιστο επίπεδο εισδοχής στο Πανεπιστήμιο


*Το Β΄ μέρος της συνέντευξης στο Paideia-News

*Αποτελεί κοινή διαπίστωση ανάμεσα στους συναδέλφους ότι το επίπεδο των εισερχόμενων φοιτητών έχει υποχωρήσει.

*Κάποια προγράμματα σπουδών ίσως να τροποποιηθούν σε μεγάλο βαθμό, άλλα ίσως κριθεί ότι πρέπει να καταργηθούν ή και να εισαχθούν νέα

*Η Πολιτεία θα πρέπει να επανεξετάσει το ύψος της χορηγίας διότι πριν από την κρίση ήταν πολύ αυξημένη σε σύγκριση με την υφιστάμενη

«Στο Πανεπιστήμιο πρέπει να μπαίνουν παιδιά που έχουν καλές πιθανότητες να ολοκληρώσουν επιτυχώς τις σπουδές τους, διαφορετικά δημιουργούνται προβλήματα. Αν εξασφαλίσει ένας υποψήφιος χαμηλή βαθμολογία σημαίνει ότι δεν έχει καλό υπόβαθρο. Του παιδιού που μπαίνει με χαμηλή βαθμολογία δεν του κάνουμε χάρη. Αντίθετα πιστεύω ότι το καταδικάζουμε, του κάνουμε τη ζωή πιο δύσκολη και εννοείται ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην καταφέρει να αποπερατώσει τις σπουδές του».

Αυτά τονίζει στο Β΄ μέρος της συνέντευξή του στο Paideia-News, ο νέος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Τάσος Χριστοφίδης απαντώντας στο ερώτημά μας, αν θα πρέπει να καταλαμβάνονται όλες οι θέσεις του Ανώτατου εκπαιδευτικού μας ιδρύματος ανεξαρτήτως βαθμολογίας.

Επίσης μιλά για το όραμα του την ανάγκη αύξησης της χορηγίας από κράτος,  την ανάγκη πλήρωσης των θέσεων που πάγωσαν λόγω της οικονομικής κρίσης και το φαινόμενο των καταγγελιών για σκάνδαλα στο Πανεπιστήμιο.

ΕΡ: Με την επιστροφή σας στην Κύπρο εκτιμάτε ότι εκπληρώθηκαν οι προσδοκίες σας;

ΑΠ: Πάντα υπήρχε ο στόχος της επιστροφής. Ήμουν καθηγητής σε πανεπιστήμιο στην Αμερική και άφησα την έδρα για να επιστρέψω το 1991, σε μια ευνοϊκή περίοδο θα έλεγα. Η ίδρυση του Πανεπιστημίου Κύπρου ήταν πρόκληση, κάτι καινούργιο. Ήμουν νεαρός, 31 ετών, και πίστευα ότι θα μπορούσα να δώσω το δικό μου στίγμα, να συνεισφέρω να κτιστεί κάτι νέο και σωστό. Πιστεύω ότι οι προσδοκίες μου έχουν εκπληρωθεί. Παρόλα τα προβλήματα του Πανεπιστημίου νομίζω ότι αυτό έχει τεθεί σε σωστές βάσεις και λειτουργεί σχετικά καλά.

ΕΡ: Όταν επιστρέφατε σκεφτήκατε ότι ίσως, να βρεθείτε στην κορυφή της ιεραρχίας του Πανεπιστημίου;

ΑΠ: Όχι δεν είχα τέτοιες προσδοκίες. Όταν επέστρεψα ήμασταν λίγοι και νεαροί καθηγητές και εξ’ ανάγκης έπρεπε όλοι οι συνάδελφοι να εμπλακούμε στη διοίκηση του Πανεπιστημίου, στις σχολές και στα τμήματα. Έτσι ενεπλάκηκα στη διοίκηση για χρόνια. Μετά όμως, ήθελα να επικεντρωθώ περισσότερο στο ακαδημαϊκό έργο, στην έρευνα και στη διδασκαλία. Τα τελευταία χρόνια σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να προσφέρω από τη θέση του πρύτανη και να δρομολογήσω πράγματα που πιστεύω ότι είναι σημαντικά.

ΕΡ: Με ποια συναισθήματα αναλαμβάνετε, ποιες οι προτεραιότητές σας;

ΑΠ: Με αίσθημα ευθύνης, διότι το να ηγείσαι ενός πολύπλοκου οργανισμού όπως το Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν είναι το ευκολότερο εγχείρημα. Πρόκειται για ένα οργανισμό πολλαπλής αποστολής στην οποία οι συμβαλλόμενοι έχουν ουσιαστικό ρόλο να διαδραματίσουν. Οι συμβαλλόμενοι είναι διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό, φοιτητές, ειδικοί επιστήμονες και ερευνητές. Άτομα με διαφορετικές νοοτροπίες και προσεγγίσεις, διαφορετικό υπόβαθρο και αντίληψη πραγμάτων. Το ζητούμενο είναι να κατανοήσεις τις προσεγγίσεις κάθε ομάδας και να συνθέτεις για να προχωρήσεις.

Όραμά μου να δω το Πανεπιστήμιο Κύπρου να κάνει βήματα μπροστά, να καταξιωθεί διεθνώς και να τυγχάνει αναγνώρισης. Αν οι συνάδελφοι στο εξωτερικό έχουν θετική εικόνα για το εκπαιδευτήριο μας, τότε πάμε καλά. Ξέρετε μόνο ικανοποίηση μπορεί να δημιουργούν τα θετικά σχόλια συναδέλφων ξένων πανεπιστημίων για δικούς μας φοιτητές. Όπως επίσης, σχόλια Κυπρίων φοιτητών οι οποίοι όταν επιστρέφουν αναγνωρίζουν ότι πήραν πολύ καλά εφόδια για να συνεχίσουν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές.

ΕΡ: Θα συνεχίσετε τα εξαγγελθέντα έργα και προγράμματα σπουδών ή θα προβείτε σε επαναξιολόγηση;

ΑΠ: Είναι σε εξέλιξη η ίδρυση της ιατρικής και της πολυτεχνικής σχολής. Στο πρόγραμμα είναι και η ανέγερση σχολής βιολογικών επιστημών όπως και του κέντρου έρευνας καρκίνου. Στόχος είναι επίσης, η στέγαση στην πανεπιστημιούπολη και των υπόλοιπων σχολών που είναι διασκορπισμένες στην πόλη. 

Όσον αφορά στα προγράμματα σπουδών αυτά δεν μένουν στατικά. Κάποια ίσως να τροποποιηθούν σε μεγάλο βαθμό, άλλα ίσως κριθεί ότι πρέπει να καταργηθούν ή και να εισαχθούν νέα. Το Πανεπιστήμιο είναι ζωντανός οργανισμός. Η επιστήμη και η τεχνολογία εξελίσσονται με ταχύτητα και τα προγράμματα θα πρέπει να συμβαδίζουν με τα νέα δεδομένα.

ΕΡ: Ποιες ελλείψεις αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο;

ΑΠ: Η οικονομική κρίση δεν άφησε αλώβητο το Πανεπιστήμιο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά στη στελέχωσή του. Υπάρχουν τμήματα που λόγω της πολιτικής του παγώματος θέσεων στο δημόσιο και παράλληλων αφυπηρετήσεων είναι υποστελεχωμένα. Αποτελεί σημαντική προτεραιότητα να εξασφαλίσουμε επαρκή στελέχωση ώστε τα τμήματα να λειτουργούν εύρυθμα. Έχει σημασία η αποτελεσματικότερη ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό των ερευνητικών κέντρων και μονάδων, που παράγουν έρευνα υψηλής στάθμης και ποιότητας, των οποίων τα αποτελέσματα τυγχάνουν διεθνούς αναγνώρισης.

Θέλω να ελπίζω ότι τώρα που έχει ξεπεραστεί κάπως η κρίση θα υπάρχει η δυνατότητα πλήρωσης των θέσεων. Κατανοητό ότι οι πόροι είναι συγκεκριμένοι.

Θεωρώ ότι η Πολιτεία θα πρέπει να επανεξετάσει το ύψος της χορηγίας διότι πριν την κρίση ήταν πολύ αυξημένη σε σύγκριση με την υφιστάμενη.

ΕΡ: Συμφωνείτε να καταλαμβάνονται όλες οι θέσεις στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, έστω και αν αυτό συνεπάγεται με είσοδο υποψηφίων με χαμηλή βαθμολογία;

ΑΠ: Δεν συμφωνώ να καταλαμβάνονται όλες οι θέσεις. Στο Πανεπιστήμιο πρέπει να μπαίνουν παιδιά που έχουν καλές πιθανότητες να ολοκληρώσουν επιτυχώς τις σπουδές τους, διαφορετικά δημιουργούνται προβλήματα. Αν εξασφαλίσει ένας υποψήφιος χαμηλή βαθμολογία σημαίνει ότι δεν έχει καλό υπόβαθρο. Του παιδιού που μπαίνει με χαμηλή βαθμολογία δεν του κάνουμε χάρη. Αντίθετα πιστεύω ότι το καταδικάζουμε, του κάνουμε τη ζωή πιο δύσκολη και εννοείται ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην καταφέρει να αποπερατώσει τις σπουδές του. Συνεπώς, θεωρώ ότι πρέπει να τεθεί ένα ελάχιστο επίπεδο εισδοχής στο Πανεπιστήμιο. Ναι, σίγουρα πρέπει να εισάξουμε κάποια ελάχιστα επίπεδα εισδοχής. Είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

ΕΡ: Τώρα δεν εισέρχονται μόνο οι καλύτεροι στο Πανεπιστήμιο;

ΑΠ: Αποτελεί κοινή διαπίστωση ανάμεσα στους συναδέλφους ότι το επίπεδο των εισερχόμενων φοιτητών έχει υποχωρήσει. Χρόνο με χρόνο παρατηρείται κάμψη και πρέπει να επιληφθούμε του θέματος άμεσα. Βεβαίως έχει να κάνει και με το γεγονός ότι παραχωρούνται περισσότερες θέσεις, άρα δεν θα πάρεις μόνο τους άριστους μαθητές. Ξεκαθαρίζω ότι δεν ευθύνονται οι εκπαιδευτικοί. Ίσως αυτοί φταίνε στο μικρότερο βαθμό, διότι δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κάτι περισσότερο από αυτό που τους ζητείται από το σύστημα. Δεν έχουν κάποια αυτοδυναμία και ελευθερία στην εκτέλεση του διδακτικού τους έργου.

ΕΡ: Οι φοιτητές σας διακρίνονται για την κριτική σκέψη τους;

ΑΠ: Δυστυχώς οι φοιτητές μας υστερούν σε αυτό το επίπεδο. Προσπαθούμε να την καλλιεργήσουμε, πώς να σκέφτονται, πώς να μαθαίνουν και πώς να παράγουν νέα γνώση, αυτό είναι το σημαντικό. Η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης πρέπει να καλλιεργείται από τις προηγούμενες βαθμίδες εκπαίδευσης. Όπως είπα και πριν είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι μαθητές να αποκτούν δεξιότητες και κριτική σκέψη. Αν το εκπαιδευτικό σύστημα σε όλες τις βαθμίδες καλλιεργήσει αυτά τα στοιχεία τότε σίγουρα θα έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

ΕΡ: Πώς αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Κύπρου τη μεγάλη έλλειψη φοιτητικών εστιών;

ΑΠ: Η φοιτητική στέγη αποτελεί προτεραιότητα για το Πανεπιστήμιο, διότι δεν είναι απλώς πρόβλημα στέγασης για τους φοιτητές, αλλά και μέσο για να μπορέσει το Πανεπιστήμιο να διεθνοποιηθεί ως προς την προσέλκυση ξένων φοιτητών. Ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα δεν μπορεί να μην έχει ξένους φοιτητές, τα πανεπιστήμια μεγαλουργούν όταν έχουν πολλούς ξένους φοιτητές. Ο ξένος φοιτητής δεν θα επιλέξει ένα ίδρυμα μόνο για τα προγράμματα σπουδών, θα αναζητήσει στέγη και δυστυχώς, στην Κύπρο είναι ακριβή, όπως και το κόστος ζωής. Διαθέτουμε δωμάτια μόνο για 200 φοιτητές, θα πρέπει να υπάρξει επαρκής αριθμός μονάδων που να καλύπτει μεγάλο αριθμό φοιτητών. Κάνουμε σκέψεις για λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων και μακροπρόθεσμα μελετούμε την ανέγερση φοιτητικών μονάδων.

Βέβαια δράττομαι να αναφέρω ότι για τους ξένους φοιτητές μεγάλο πρόβλημα δεν είναι μόνο η στέγη, αλλά και η δημόσια συγκοινωνία που είναι ανύπαρκτη.

ΕΡ: Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκαν κρούσματα εμπλοκής ακαδημαϊκών σε σκάνδαλα κατάχρησης χρήματος, φαίνεται οι μηχανισμοί ελέγχου δεν είναι επαρκείς;

ΑΠ: Το γεγονός ότι βγαίνουν στην επιφάνεια αυτό δηλώνει την ύπαρξη ασφαλιστικών δικλείδων. Όπως είπα και πριν, ο οργανισμός είναι μεγάλος και πολύπλοκος, δεν αποκλείονται τέτοιου είδους παρατυπίες. Βασική μου θέση, την οποία έθεσα και όταν ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου, είναι ότι η λειτουργία του Πανεπιστημίου πρέπει να εδράζεται σε τρεις βασικές αρχές, την αξιοκρατία, την χρηστή διοίκηση και τη διαφάνεια, για τις οποίες δεν θα ήθελα να κάνω έκπτωση. Όσο είμαι πρύτανης δεν θα ανεχθώ οποιαδήποτε ατασθαλία και όταν περιέλθει κάτι στην αντίληψή μου δεν θα κρυφτεί κάτω από το χαλί. Με αυτά δεν υπονοώ οτιδήποτε για προηγούμενες διοικήσεις.

ΕΡ: Παρατηρείται ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν παρεμβαίνει στα της δημόσιας ζωής. Πώς το ερμηνεύετε;    

ΑΠ: Το Πανεπιστήμιο θέλει να έχει παρέμβαση και προσφορά στην κοινωνία και κοινωνικό έργο. Παρέμβαση μπορεί να είναι η παροχή τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης σε ένα δημόσιο οργανισμό και υπάρχουν πολλές τέτοιες συνεργασίες με διάφορους οργανισμούς (Αστυνομία και Υπουργεία κ.λπ). Βεβαίως θα ήθελα να δω περισσότερες παρεμβάσεις σε καθοριστικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, εννοώ τα της υγείας και της παιδείας. Πιστεύω όμως, να δώσουμε χρόνο στην ιατρική σχολή να αναπτυχθεί και όταν φτάσει σε ικανοποιητικό στάδιο, τότε θα έχουμε και ανάλογες παρεμβάσεις από τους πανεπιστημιακούς γιατρούς. Θα ήθελα η παρέμβαση αυτή να πάρει τη μορφή της ίδρυσης πανεπιστημιακών κλινικών στα κρατικά νοσηλευτήρια.

Σε ζητήματα παιδείας, όπως είπα και πριν, έχουμε απόψεις και θα μπορούσε το Πανεπιστήμιο να προβαίνει σε παρεμβάσεις.

Αντιλαμβάνεστε ότι οι ακαδημαϊκοί έχουν το έργο τους και ίσως να είναι περιορισμένος ο χρόνος τους, όμως είμαι σίγουρος ότι αν τους ζητηθεί να παρέμβουν θα ανταποκριθούν.

 ΑΝΤΩΝΙΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ

 

 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
IDEP19
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016