KESJULY18

2018-12-26 13:15:06
Πρύτανης Τάσος Χριστοφίδης: Να δημιουργηθεί ένας τρίτος κατάλογος διορισμών εκπαιδευτικών

Πρύτανης Τάσος Χριστοφίδης: Να δημιουργηθεί ένας τρίτος κατάλογος διορισμών εκπαιδευτικών


*Συνέντευξη στο Paideia-News

*Το υφιστάμενο μοντέλο εκπαίδευσης είναι ξεπερασμένο, εξυπηρέτησε τις ανάγκες άλλων εποχών. Γύρω μας συντελείται μια επανάσταση, η γνώση, η πληροφορία είναι άπειρη, δεν μπορούμε να μένουμε προσκολλημένοι στο γνωσιοκεντρικό μοντέλο εκπαίδευσης

*Η ευθύνη για το πώς θα αλλάξει το εκπαιδευτικό σύστημα είναι στα χέρια του Υπουργείου Παιδείας. Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε

«Να υπάρξει προσπάθεια να δημιουργηθεί και ένας τρίτος κατάλογος στον οποίο θα περιλαμβάνονται οι απόφοιτοι που είναι δάσκαλοι στα συγκεκριμένα αντικείμενα». Αυτό τονίζει σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο Paideia-News ο νεός Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Τάσος Χριστοφίδης. Ο κ. Χριστοφίδης μιλά επίσης για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και το δημόσιο σχολείο τονίζοντας ότι υφιστάμενο μοντέλο εκπαίδευσης είναι ξεπερασμένο αφού εξυπηρέτησε τις ανάγκες άλλων εποχών και το έκανε καλά.

Ακολουθεί το πρώτο μέρος της συνέντευξης, στο οποίο ο κ. Χριστοφίδης αναφέρεται στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση περιλαμβανομένου και του συστήματος διορισμών των εκπαιδευτικών:

ΕΡ: Ακούγεται συχνά ότι το μοντέλο εκπαίδευσης στο δημόσιο σχολείο πάσχει. Το Πανεπιστήμιο έχει να προτείνει μέτρα εκσυγχρονισμού του;

ΑΠ: Μας ενδιαφέρει πολύ η παρεχόμενη εκπαίδευση στις δύο πρώτες βαθμίδες, διότι η πλειοψηφία των φοιτητών μας προέρχεται από το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου.

Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στα σημαντικά και ουσιώδη και να προβληματιστούμε τι είδους εκπαίδευση επιδιώκουμε. Πιστεύω ότι το υφιστάμενο μοντέλο εκπαίδευσης είναι ξεπερασμένο, εξυπηρέτησε τις ανάγκες άλλων εποχών και το έκανε καλά. Αυτή τη στιγμή γύρω μας συντελείται μια επανάσταση, η γνώση, η πληροφορία είναι άπειρη, δεν μπορούμε να μένουμε προσκολλημένοι στο γνωσιοκεντρικό μοντέλο εκπαίδευσης. Δεν υπάρχει περίπτωση όσο και να προσπαθήσει ένας εκπαιδευτικός να μεταδώσει γνώση θα είναι σε απειροελάχιστο ποσοστό. Συνεπώς, είναι σημαντικό το μοντέλο να αναθεωρηθεί σε ένα άλλο που θα δίνει έμφαση στην καλλιέργεια δεξιοτήτων και στην κριτική σκέψη. Είμαι σίγουρος ότι αν τα πετύχουμε αυτά τότε ο μαθητής, ο οποίος εξυπακούεται ότι έλαβε γνώσεις, θα είναι σε θέση να ψάχνει, να ανακαλύπτει νέα γνώση να τη συνδυάζει και να προχωρεί. Για εμένα είναι πολύ σημαντικό ο μαθητής να γνωρίζει τρία πράγματα να τα συνδυάζει και να προχωρεί, παρά να γνωρίζει 25 και να είναι σκόρπια και να αδυνατεί να τα αξιοποιήσει.

Το ζητούμενο είναι μέσα από διάλογο να στοχεύσουμε σε συνολική αναθεώρηση του συστήματος. Να σχεδιάσουμε μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση μακρόπνοη που δεν θα διαφοροποιείται ανά πενταετία όταν αλλάζει η κυβέρνηση. Με ενοχλεί να θεωρείται ότι κάτι που έκανε ο προηγούμενος είναι κατ’ ανάγκη λανθασμένο. Το ζητούμενο είναι να κτίζουμε στα θετικά των προηγούμενων και να τα βελτιώνουμε. Θεωρώ ότι τα ζητήματα υγείας και παιδείας πρέπει να προσεγγίζονται υπερκομματικά. Είναι εθνικά ζητήματα. Οι χώρες που βρίσκονται μπροστά είναι γιατί αποδίδουν μεγάλη έμφαση σε αυτούς τους τομείς.

ΕΡ: Πώς το Πανεπιστήμιο μπορεί να συμβάλει στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση;

ΑΠ: Ως προς το πώς θα αλλάξει το εκπαιδευτικό σύστημα απαιτείται σοβαρός προβληματισμός, προσεκτικά βήματα και σε βάθος προγραμματισμός. Η ευθύνη είναι στα χέρια του Υπουργείου Παιδείας, εάν θέλει και πιστεύω ότι θα θέλει την εμπλοκή των ειδικών σε ζητήματα εκπαίδευσης, τότε το Πανεπιστήμιο Κύπρου είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε.

Το ζητούμενο είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι να σχεδιάσουν αυτή την τεράστια εκπαιδευτική αλλαγή και να δοθεί ο χρόνος να λειτουργήσει. Βεβαίως δεν σημαίνει ότι όταν αποφασίζεται κάτι ως εκπαιδευτική μεταρρύθμιση δεν διαφοροποιείται. Υπάρχει μια δυναμική στην εκπαίδευση, πρέπει να αναθεωρούνται τα δεδομένα, δεν νοείται να παραμένεις δογματικός.

ΕΡ: Οι αλλαγές στο σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών κινούνται στην ορθή κατεύθυνση;

ΑΠ: Το παλιό σύστημα διορισμού είναι αποτυχημένο, αφού δεν λάμβανε υπόψη άλλα κριτήρια πέραν της αρχαιότητας του υποψηφίου. Ακόμη και ένας άριστος απόφοιτος ήταν τέτοιος για την εποχή του. Όταν καλείται 30 χρόνια μετά να υπηρετήσει στην έδρα πλέον δεν είναι με σημερινά δεδομένα.

Ένα άλλο πρόβλημα που θέλω να σημειώσω είναι ότι δυστυχώς, στην Κύπρο θεωρείται αυτονόητο ότι κάποιος που σπουδάζει μαθηματικά είναι κατ’ ανάγκη και καθηγητής μαθηματικών. Μεγάλο λάθος. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να υπάρξει προσπάθεια να δημιουργηθεί και ένας τρίτος κατάλογος στον οποίο θα περιλαμβάνονται οι απόφοιτοι που είναι δάσκαλοι στα συγκεκριμένα αντικείμενα. Θα πρέπει να υπάρξει προσπάθεια να προετοιμάζονται αυτοί που θέλουν να γίνουν καθηγητές μαθηματικών, αγγλικών, φυσικής ή μουσικής. Και εννοώ όχι να σπουδάζουν ακαδημαϊκά το αντικείμενο, αλλά να λάβουν εξειδικευμένες σπουδές για να μπορούν να διδάξουν. Ξέρω ότι αυτό που λέω θα προκαλέσει αντιδράσεις, αλλά…άλλο είναι να σπουδάσει κάποιος μαθηματικά και άλλο να σπουδάσει δάσκαλος μαθηματικών. Επανατονίζω είναι σημαντικό να δημιουργηθεί αυτός ο τρίτος κατάλογος και να λειτουργεί με μετρήσιμα κριτήρια, όπως ο κατάλογος διορισίμων προς επιλογή των καλύτερων.

ΑΝΤΩΝΙΑ ΛΑΜΑΠΡΑΚΗ

*Το Β μέρος της συνέντευξης αύριο Τετάρτη 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Αλέκος Βίδρας
Thu December 27, 2018, 12:47:04
Εγώ δεν πιστεύω ότι κάποιος μπορεί να σπουδάσει δάσκαλός για να γίνει δάσκαλος. Ειναι σάν να προσπαθείς να κατασκευάζεις κλειδί για όλες τις κλειδαρότρυπες. Πρώτο και βασικό στοχείο ενός ανθρώπου για να σταθεί μπροστά στον πίνακα είναι η ευρύτερη γνώση του αντικειμένου. Η έλλειψη γνώσεων δεν μπορεί να καλυφθεί με καμία παιδαγωγικη θεωρία.
Η διδακτική πλευρά, η μεταδοτικότητα, η κοινωνικη πραγματικότητα στην οποία ο καθένας καλείται να διδάξει είναι άλλες σημαντικές παράμετροι.
Ακούω για χρόνια στην Κύπρο την άποψη του "απο μηχανής Θεού" στην εκπαίδευση που θα λύσει όλα τα προβλήματα με μοντέλα Φινλανδίας κλπ... Μόνο χειρότερα μπορούν να γίνουν τα πράγματα απο την στείρα μίμηση. Νομίζω τα βασικό πρόβλημα του συστήματος όπως έχει σήμερα είναι η "συνθηκολόγηση" της αξιόλογησης των μαθητών μπροστά στις κοινωνικές πιέσεις.
Στην πρόσφατη εξέταση για τον κατάλογ διορισίμων σημαντικό μέρος του γραπτού αφορούσε στην διδακτική επάρκεια. Επιπλέον, όλοι
οι υποψήφιοι για μόνιμο διόρισμό στα σχολείο περνούν από τα προγραμματα της προυπηρεσιακής κατάρτησης. Γιατί να πιστεύει κανείς ότι περισσότερα "παιδαγωγικά" θα βελτίωναν την κατάσταση? Εμένα με φοβίζει πολύ περισότερο η ημιμάθεια των μελλοντικών καθηγητών στα σχολεία.
Τα πράγματα είναι πολύ σύνθετα για να έχουν απλές λύσεις.

Μιχάλης Συμεού
Thu December 27, 2018, 02:20:11
Η τελευταία παράγραφος παρουσιάζει το πιο σημαντικό ζήτημα στο οποίο μπορεί να συνεισφέρει το Πανεπιστήμιο, μέσα από την αναθεώρηση του προγράμματος σπουδών σε κάθε κλάδο. θα πρέπει να προσφέρεται στους φοιτητές η επιλογή της εξειδίκευσης στο πτυχίο τους στο τομέα των παιδαγωγικών, αν θέλουν να διδάξουν το όποιο γνωστικό αντικείμενο σπουδάζουν και όχι να αναμένεται να γίνει αυτό από το παιδαγωγικό Ινστιτούτο μέσα από συμπιεσμένα μαθήματα παιδαγωγικής κατάρτισης.
Αυτό το θέμα έχει αρκετά χρόνια που το αναφέρω και χαίρομαι πάρα πολύ τώρα που το παρατηρώ να το αναφέρει κι ο κύριος Χριστοφίδης, γιατί το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά εργασίας στην Κύπρο σχετικά με τη σπουδή διαφόρων γνωστικών αντικειμένων διοχετεύεται στο τομέα της διδασκαλίας κι επομένως τα πανεπιστήμια στην Κύπρο πρέπει να είναι έτοιμα να προσφέρουν ειδικά κατάλληλα καταρτισμένους εκπαιδευτικούς

Χριστιάνα Χρίστου
Wed December 26, 2018, 16:12:53
Συμφωνώ με την τελευταία παράγραφο. Αρκετοί εκπαιδευτικοί έχουν τελειώσει παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο και είναι πολύ άδικο να καλούνται μετά από κάποια χρόνια στην εκπαίδευση να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα προϋπηρεσιακής κατάρτισης. Αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι προϋπόθεση για όσουν δεν είχαν παιδαγωγική κατάρτιση π.χ. σπούδασαν μαθηματικά όπως αναφέρει και ο πρύτανης για διορισμό στην εκπαίδευση.

FREDERICK-EXAPOSASEOS
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
KENITHESITEPAK
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDACOLLEGE19
PROGNOSIS9
FORUMMARCH
OLYMPION2017
CYIMASTER
Middlesex2016