KESJULY18

2018-12-26 10:54:51
Η διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας σε πολυπολιτισμικές αίθουσες διδασκαλίας

Η διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας σε πολυπολιτισμικές αίθουσες διδασκαλίας


*Σεμινάρια από τη δρα Τζούλια Σαρρής, με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία και σε συνεργασία με το Υπ. Παιδείας

*Συνέντευξη στο Paideia-News

Η ειδική στη διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας σεπολυπολιτισμικές και πολύγλωσσες αίθουσες διδασκαλίας, Δρα Τζούλια Σαρρής, βρέθηκε πρόσφατα στην Κύπρο με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, και παρουσίασε σεμινάρια σε καθηγητές για τη διδασκαλία των Αγγλικών σε μαθητές που προέρχονται από διάφορες χώρες και κουλτούρες.  Προτού αναχωρήσει από την Κύπρο, η Δρ. Σαρρής μίλησε στο Paideia-News.

ΕΡ: Ποιος ήταν ο σκοπός της επίσκεψής σας στην Κύπρο; Τι είδους σεμινάρια έχετε διδάξει; Ποια ήταν τα θέματα;

ΑΠ: Ήρθα στην Κύπρο με την υποστήριξη της Αμερικανικής Πρεσβείας και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, ύστερα από αίτημα καθηγητών που ζήτησαν την άφιξη ειδικού στην Κύπρο για να μοιραστώ ιδέες, έρευνες και μεθόδους που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ για τη διδασκαλία των Αγγλικών και την εργασία που γίνεται σε πολυπολιτισμικές αίθουσες διδασκαλίας. Στις ΗΠΑ, έχουμε μεγάλο αριθμό πρόσφατων μεταναστών και προσφύγων, κυρίως από την Κεντρική Αμερική και το Μεξικό, αλλά και από τη Σομαλία, τη Βιρμανία / Μιανμάρ, τις Φιλιππίνες και πολλές άλλες χώρες. Οι τάξεις μας έχουν γίνει πολύ πιο πολυπολιτισμικές και πολυγλωσσικές από ό, τι στο παρελθόν και διδάσκω σε αυτές τις διαφορετικές αίθουσες διδασκαλίας εκπαιδευτικούς που διδάσκουν επίσης σε πολυπολιτισμικές αίθουσες διδασκαλίας. Η Πρεσβεία των ΗΠΑ με έφερε εδώ για να μοιραστώ τις εμπειρίες μου καθώς και την έρευνα και τις βέλτιστες πρακτικές διδασκαλίας.

Κατά τη διάρκεια της εδώ παραμονής μου, πραγματοποίησα εργαστήρια διδασκαλίας σε πολυπολιτισμικές αίθουσες διδασκαλίας, αξιολόγηση, μεθόδους CLIL. Αυτά ήταν κατά κύριο λόγο εργαστήρια, όπου μιλώ λίγο και οι μαθητές σε ζευγάρια ή μικρές ομάδες συζητούν τα θέματα και τα εφαρμόζουν στις δικές τους αίθουσες διδασκαλίας.  Έκανα επίσης μια παρουσίαση στο Συνέδριο των Κυπρίων καθηγητών αγγλικής γλώσσας.

ΕΡ: Πώς ανταποκρίθηκαν οι καθηγητές σε αυτά τα σεμινάρια;

ΑΠ: Η ανταπόκριση ήταν πολύ θετική. Οι καθηγητές είχαν πολλές ερωτήσεις και ήταν πολύ αφοσιωμένοι σε όλα τα σεμινάρια. Στο τέλος κάθε σεμιναρίου συζητήσαμε τα επόμενα βήματα - τι θα κάνουν οι εκπαιδευτικοί όταν θα επιστρέψουν στις τάξεις τους την επόμενη μέρα, με βάση αυτά που συζητήσαμε στα σεμινάρια.

Μέθοδος του think-pair-share

ΕΡ: Έχετε συζητήσει με τους καθηγητές ή με αξιωματούχους του Υπουργείου Παιδείας, νέες μεθόδους διδασκαλίας αγγλικών σε πολυπολιτισμικές και πολυγλωσσικές τάξεις; Και αν ναι, ποιες είναι αυτές οι μέθοδοι;

ΑΠ: Ναι, σε όλα τα εργαστήρια συζητήσαμε και δοκιμάσαμε πολλές διαφορετικές μεθόδους διδασκαλίας. Ένα παράδειγμα είναι η μέθοδος του think-pair-share, όπου ο μαθητής σκέφτεται σιωπηλά για ένα λεπτό σχετικά με το θέμα (σκέψου), στη συνέχεια στρέφει σε έναν συνεργάτη και συζητά τις ιδέες του (ζεύγος) και μετά μοιράζεται την ιδέα με όλη την ομάδα. Αυτή είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους, διότι δίνει στον μαθητή λίγα λεπτά να σκεφτεί το θέμα και να θυμηθεί το λεξιλόγιο. Στη συνέχεια, ο μαθητής μπορεί να εξασκήσει την απάντησή του με έναν συνεργάτη και ο συνεργάτης μπορεί να βοηθήσει στη διόρθωση του λεξιλογίου ή της προφοράς του. Στη συνέχεια ο μαθητής μπορεί να μοιραστεί την ιδέα με ολόκληρη την ομάδα με μεγαλύτερη επιτυχία.

Πολύ ψηλό επίπεδο

ΕΡ: Πώς βρήκατε το επίπεδο της αγγλικής γλώσσας;

ΑΠ: Πολύ ψηλό. Μερικοί δάσκαλοι μου εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι αισθάνονται ότι χρειάζονται καλύτερες δεξιότητες στην αγγλική γλώσσα, αλλά νομίζω ότι το κάνουν πολύ καλά με τα αγγλικά που κατέχουν!

Τα κύρια προβλήματα των καθηγητών Αγγλικής

ΕΡ: Ποια είναι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καθηγητές Αγγλικής γλώσσας και πώς μπορούν να λυθούν; Έχετε συζητήσει αυτά τα θέματα;

ΑΠ: Ναι, τα έχουμε συζητήσει, επειδή είναι μυαλό όλων. Η έλλειψη πόρων είναι το μεγαλύτερο ζήτημα, όπως και για τους εκπαιδευτικούς στις ΗΠΑ. Το διδακτικό υλικό δεν είναι πάντοτε διαθέσιμο και οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν πάντα το χρόνο να δημιουργήσουν ή να το τροποποιήσουν για να στηρίξουν τους μαθητές.  Η κατάρτιση είναι επίσης ένα ζήτημα.  Όλο και περισσότεροι δάσκαλοι διδάσκουν σε πολυπολιτισμικές αίθουσες διδασκαλίας και θεωρούν ότι χρειάζονται περισσότερη κατάρτιση σε μεθόδους και τεχνικές για να δουλέψουν με παιδιά από άλλες χώρες και άλλους πολιτισμούς.

Εντυπωσιάστηκα στο Δημοτικό  

ΕΡ: Επισκεφθήκατε και ένα δημοτικό σχολείο. Μιλήσατε με τους μαθητές,  ποια είναι η εμπειρία σας από αυτή την επίσκεψη;

ΑΠ: Ναι. Παρακολούθησα περισσότερο παρά μίλησα με τους μαθητές, αλλά ήμουν σε θέση να παρακολουθήσω ένα μάθημα CLIL (oλοκληρωμένη μάθηση περιεχομένου και γλώσσας) σε δράση εδώ στην Κύπρο. Εντυπωσιάστηκα από το πόσο ομαλά προχωρούσε το μάθημα και πόσο καλά ο δάσκαλος υποστήριξε την εκμάθηση των αγγλικών από τους μαθητές. Ο δάσκαλος κάλυψε τόσο το περιεχόμενο όσο και τη γλώσσα στο μάθημα. Οι μαθητές είναι τυχεροί που έχουν έναν τόσο σπουδαίο δάσκαλο!

Η εφαρμογή του CLIL

ΕΡ: Εργάστηκε επίσης με τοπικούς δασκάλους για την αξιολόγηση και το CLIL. Πώς πιστεύετε ότι το CLIL πρέπει να εφαρμοστεί στις κυπριακές αίθουσες διδασκαλίας για να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα;

ΑΠ: Θα χρησιμοποιήσω το παραπάνω μάθημα ως παράδειγμα. Ο δάσκαλος εφάρμοσε το CLIL όπως έπρεπε να εφαρμοστεί - το περιεχόμενο ήταν το πιο σημαντικό. Αυτό ήταν το επίκεντρο του μαθήματος - το περιεχόμενο πρώτα. Στη συνέχεια, η γλώσσα χρησιμοποιήθηκε για να διδάξει αυτό το περιεχόμενο. Αυτός πρέπει να είναι το CLIL – πρώτα το περιεχόμενο που υποστηρίζει την εκμάθηση περιεχομένου. Πολύ συχνά βλέπω ότι το CLIL εφαρμόστηκε για να διδάξει πρώτα τη γλώσσα και δεν νομίζω ότι είναι τόσο αποτελεσματικό όσο ο τρόπος με τον οποίο υλοποιείται εδώ. Πιστεύω επίσης ότι είναι μια εξαιρετική ιδέα, και πιο αποτελεσματική, να επιλεγούν κάποια μαθήματα που θα διδάσκονται στα αγγλικά με την CLIL και άλλα στα ελληνικά. Αυτό είναι που γίνεται εδώ, και νομίζω ότι αυτό μεγιστοποίησε την αποτελεσματικότητα. Παρέχει στους μαθητές κάποια συνοχή με τη γλώσσα που μπορούν να συνεχίσουν να βελτιώνουν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους.

Συνεχής/διαμορφωτική αξιολόγηση

ΕΡ: Για την αξιολόγηση, ποια θέματα συζητήσατε με το Υπουργείο Παιδείας;

ΑΠ: Συζήτησα μαζί τους κυρίως τις ανάγκες των καθηγητών να χρησιμοποιούν συνεχή/διαμορφωτική αξιολόγηση σε όλη τη διδασκαλία τους και επίσης να αναπτύσσουν ερωτήσεις για τις εξετάσεις που να είναι πιο περίπλοκες, ώστε οι μαθητές να μπορούν πραγματικά να δείξουν τι γνωρίζουν και έχουν μάθει.

Εκπληκτική εμπειρία

ΕΡ: Τί εντυπώσεις από την Κύπρο θα θέλατε να μεταφέρετε;

ΑΠ: Αυτή ήταν μια εκπληκτική εμπειρία για μένα. Ο λαός της Κύπρου ήταν φιλικός και φιλόξενος και είχα το προνόμιο να συναντήσω τόσους πολλούς δασκάλους που πραγματικά ενδιαφέρονται για να πετύχουν όλοι οι μαθητές τους στις τάξεις τους. Οι δάσκαλοι ήταν πραγματικά μια έμπνευση για μένα και θα πάρω την έμπνευσή τους στις ΗΠΑ μαζί μου.

Η διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας σε πολυπολιτισμικές αίθουσες διδασκαλίας


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
IDEP19
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016