KESJULY18

2018-12-18 09:48:29
Μια ξεχωριστή  Θεολογική Ημερίδα

Μια ξεχωριστή Θεολογική Ημερίδα


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ*

Εισηγήσεις με θέμα: Το μάθημα των Θρησκευτικών μπροστά σε σύγχρονες προκλήσεις και ζητήματα ηθικής…

Στις 17 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η 4η κατά σειρά Θεολογική Ημερίδα της Επιθεώρησης Θεολογικών μαθημάτων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με τον Σύνδεσμο Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ στους φιλόξενους χώρους του Επισκοπείου της Ιεράς Μητρόπολης Τριμυθούντος.

Αρχικά είχαμε χαιρετισμούς από τον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης κ. Κυπριανό Λούη, που τίμησε με την όλη παρουσία αλλά και τις εποικοδομητικές του παρεμβάσεις την Ημερίδα, την ΕΜΕ Θρησκευτικών Δρα Ελιάνα Χατζηιωάννου, που τόνισε το πόσο σημαντικό ρόλο επιτελούν αυτές οι θεολογικές Ημερίδες, τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ Χριστάκη Ευσταθίου, που ανέλυσε τη σημαντική συμβολή του μαχόμενου εκπαιδευτικού – θεολόγου στην Παιδεία μας παρόλες τις αντιξοότητες που συναντά και τέλος ο Μητροπολίτης Τριμυθούντος κ. Βαρνάβας, ο οποίος φιλοξενούσε την Ημερίδα στο Επισκοπείο της Μητρόπολης, κήρυξε την έναρξη των εργασιών και επιδαψίλευσε με τις ευλογίες του την όλη εκδήλωση. Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε η οργανωτική γραμματέας του ΔΣ του Συνδέσμου Λιάνα Παπαδοπούλου.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Μητροπολίτης Πάφου κ.Γεώργιος και το θέμα που ανέπτυξε ήταν ¨Η Παιδεία μπροστά στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου¨. Συντονιστής της πρώτης συνεδρίας ήταν ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Θεολόγων Χρυσόστομος Μελή. Ο Πανιερώτατος έκανε μια πολύπλευρη ανάπτυξη σχετικά με το νόημα, τον προσανατολισμό και την στοχοθεσία της Παιδείας μας σήμερα, σ΄ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο.

Αρχικά έκανε μια γενική θεώρηση της έννοιας της Παιδείας ως έκφρασης πολιτισμού και ένταξης στο κοινωνικό σύνολο. Η Παιδεία, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, είναι ο προσανατολισμός ενός λαού για πολλές γενιές. Στην Κύπρο, οι Εκπαιδευτικοί, καλούμαστε να υπηρετήσουμε την Παιδεία της Ελληνικής μας Κοινότητας, γι΄ αυτό και θα πρέπει να καλλιεργεί την ελληνική και χριστιανική μας ταυτότητα.

Οι μαθητές μας σήμερα, όπως είπε ο Μητροπολίτης, κατακλύζονται από πάρα πολλά και διαφορετικά ερεθίσματα. Αυτό δυσκολεύει πολύ τη διαδικασία της μάθησης. Ως αρνητικό παράγωγο αυτής της διαδικασίας είναι η αμάθεια καθώς είναι συνηθισμένοι στην εύκολη πρόσληψη εικόνων, ενώ η Παιδεία για να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα χρειάζεται μόχθο. Σήμερα οι μαθητές μας απολαμβάνουν μιας ελευθερίας που δεν είχαν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό είναι από τη μια πολύ καλό, καθώς έχουν την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, από την άλλη όμως εμπεριέχεται και ο κίνδυνος η υπέρμετρη ελευθερία να καταντά στο τέλος ασυδοσία. Και βέβαια η ασυδοσία στους μαθητές ξεπερνά τα όρια της ελευθερίας καταντώντας δουλεία.

Η σημερινή εποχή, όπως ανέπτυξε σε άλλο σημείο του ο Πανιερώτατος, χαρακτηρίζεται από την Παγκοσμιοποίηση και την Πολυπολιτισμικότητα. Αυτό από τη μια μας έφερε σε άμεση επαφή με πολιτισμούς και κουλτούρες άλλες, από την άλλη πλευρά όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η πολτοποίηση ταυτότητας, θρησκευτικής αυτοσυνειδησίας και εθνικής ιδιαιτερότητας, που προωθούν πολλές φορές, θα φέρει την κατάργηση της προσωπικότητας του ανθρώπου. Έθνος και Οικουμένη, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι επιμέρους όψεις της ίδια αλήθειας. Το μάθημα των Θρησκευτικών, όπως τόνισε, έχει ως όραμα την καταλλαγή και την συμφιλίωση των ανθρώπων.

Στο τελευταίο μέρος της εμπεριστατωμένης του ομιλίας, ο Μητροπολίτης Πάφου, αναφέρθηκε στη σχέση Επιστήμης και Θεολογίας, καθώς και στις τρομερές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα η Χριστιανική Ηθική. Επιστήμη και Θεολογία δεν συγκρούονται, όπως εσφαλμένα επικρατεί η άποψη σε πολλούς. Η Θεολογία καλείται να απαντήσει στα ερωτήματα του Ποιος και για ποιο σκοπό δημιούργησε τον κόσμο, ενώ η Επιστήμη το πώς και πότε δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε ο κόσμος. Μείζονα ερωτήματα προκύπτουν σήμερα από την μεγάλη πρόοδο της Γενετικής και της επέμβασης του ανθρώπου στη φύση και τη ζωή. Η Χριστιανική Ηθική, όπως είπε, δεν έχει έτοιμες απαντήσεις. Παρόλ΄ αυτά έχει κάποιες βασικές αρχές που στηρίζονται στις Βιβλικές αλήθειες και την Παράδοση των Πατέρων της Εκκλησίας.

Ο Πανιερώτατος, τελείωσε την ομιλία του, αναφέροντας ότι μέγιστος στόχος της Παιδείας είναι η θωράκισή της με αγωνιστικότητα, αξίες αλλά και ιδανικά για διατήρηση και ενίσχυση του Ελληνισμού της Κύπρου, σε αυτή την κρίσιμη καμπή της Ιστορίας του τόπου μας.

Δεύτερος βασικός ομιλητής στη Θεολογική Ημερίδα ήταν ο Δρ Θεολογίας κ. Ιωάννης Μπέκος. Τη δεύτερη συνεδρία συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣ του Συνδέσμου Θεολόγων Γιάννης Αντωνιάδης. Ο κ. Μπέκος μας ανέπτυξε το θέμα ¨Διδακτική προσέγγιση θεμάτων Ηθικής Γ΄ Λυκείου¨. Τα θέματα Ηθικής, όπως διδάσκονται σήμερα στην τελευταία τάξη της Μέσης Εκπαίδευσης, προσελκύουν πολύ το ενδιαφέρον των μαθητών, καθώς καταπιάνονται με πληθώρα σύγχρονων θεμάτων και προκλήσεων.

Κατά τη διδασκαλία του μαθήματος, όπως είπε ο κ. Μπέκος, θα πρέπει ο θεολόγος – εκπαιδευτικός να καταγράψει τις προϋποθέσεις της διδακτικής του προσέγγισης. Να έχει ξεκάθαρο στόχο ότι πρώτιστα καλείται να διδάξει θεολογία και πιο συγκεκριμένα Χριστιανική Ηθική. Ο Θεολόγος δεν μεταφέρει απλά γνώσεις αλλά μέσα από τη δημιουργική διαλεκτικότητα οδηγεί το μαθητή στο να αγαπήσει και να εμπιστευθεί το μάθημα, καθώς όλα γύρω μας σε μια υπαρξιακή ερμηνεία του κόσμου, είναι θεολογία.

Ο Εκπαιδευτικός, σύμφωνα με τον κ. Μπέκο καλείται να διαχειριστεί μαθητές οι οποίοι είναι μέτοχοι στην παραγωγή του ψεύδους (fake news), μέσω των κοινωνικών δικτύων. Στους έφηβους συναντάται πολλές φορές μια διαστροφή της πνευματικής παράδοσης του τόπου μας. Μέσα από το μάθημα των Θρησκευτικών και του θεολογικού λόγου, καλλιεργούνται σαφή κριτήρια, ώστε οι μαθητές να ξεχωρίζουν το αυθεντικό – αληθές από το ψεύδος.

Ο Δρ Ιωάννης Μπέκος μέσα από την προσέγγιση του θέματός του, έφερε συγκεκριμένο παράδειγμα από την θεματική ενότητα της Γ΄ Λυκείου για την ¨Ελευθερία¨. Την έννοια της ¨Ελευθερίας¨ τη συναντά ο μαθητής και σε άλλα διδακτικά αντικείμενα. Στο μάθημα των Θρησκευτικών ο μαθητής θα πρέπει να έρθει σε επαφή με την Βιβλική και Πατερική ερμηνεία του όρου αλλά και το πώς την εφαρμόζει στην καθημερινότητά του. Πολύ σημαντική είναι η κατανόηση εκ μέρους του της πραγματικής διάστασης της Ελευθερίας, που είναι η  αρμονική σύνδεσή του στην με το Θεό, τον συνάνθρωπό του και τη φύση. Καταλήγει, στο ότι ο άνθρωπος είναι πλασμένος να είναι εθνικά και κοινωνικά ελεύθερος.

Τελειώνοντας, ο κ. Μπέκος, ανέφερε ότι το μάθημα των Θρησκευτικών χωρίς να είναι κατηχητικό χαρακτήρα, έχει θεολογικό προσανατολισμό και καλλιεργεί ένα ελευθεροποιό ήθος.

Η θεολογική Ημερίδα έκλεισε με μια πολύ παραγωγική συζήτηση των Ομιλητών με τους Συνέδρους, που συντόνιζαν με τις παρεμβάσεις τους οι ΕΜΕ Θρησκευτικών δρ Ελιάνα Χατζηιωάννου και δρ Γεώργιος Κάκκουρας. Την τεχνική υποστήριξη, οργάνωση και επιμέλεια της Ημερίδας είχε ο σύμβουλος – θεολόγος στο Γραφείο Επιθεώρησης στο Υπουργείο Παιδείας Κωνσταντίνος Στεφανής.

*Γενικός Γραμματέας ΔΣ Συνδέσμου Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
IDEP19
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016