KESJULY18

2018-12-15 22:34:01
Στο τέλος του δρόμου, βλέπω καινούριους, πιο δημιουργικούς. Σας ευχαριστώ.

Στο τέλος του δρόμου, βλέπω καινούριους, πιο δημιουργικούς. Σας ευχαριστώ.


Μήνυμα Καθηγητή Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, Πρύτανη

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Αγαπητές φοιτήτριες και αγαπητοί φοιτητές,

Φτάσαμε στο τέλος του δρόμου μετά από 12 ολόκληρα χρόνια. Είχα το εξαιρετικό προνόμιο να ηγηθώ του οργανισμού μας σε μια ιδιαίτερη δύσκολη περίοδο. Είχα το προνόμιο να με τιμήσετε 3 φορές με την εμπιστοσύνη σας. Σήμερα στο τελευταίο μήνυμα προς όλους εσάς ως πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου διάλεξα να σας στείλω και πάλι έναν πίνακα που τον αγαπώ πολύ, ενός Αρμένιου συμπατριώτη μας. Εξάλλου με αυτό τον πίνακα απευθύνθηκα σε σας όταν σας ζήτησα πριν χρόνια να με εκλέξετε. Γιατί ακριβώς τα πανιά συμβολίζουν τη δυναμική, την ανάπτυξη και την αναζήτηση νέων κόσμων. Αυτό άλλωστε είναι ένα πανεπιστήμιο, η αναζήτηση του καινούριου.

Το ίδρυμά μας σήμερα δεν είναι αυτό που ήταν πριν 8 χρόνια, έχει κάνει τεράστια βήματα. Είναι ένα πανεπιστήμιο που ανοίγει δρόμους, χαράσσει στρατηγικές, γίνεται παράδειγμα για όλη την κυπριακή κοινωνία. Τα ξένα πανεπιστήμια μας βλέπουν με θαυμασμό. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μιλούν για μας. Είμαστε για τις ευρωπαϊκές τράπεζες παράδειγμα διαχείρισης και ανάπτυξης. Μέσα στην κρίση, όχι απλά επιβιώσαμε αλλά πολύ περισσότερο πέτυχαμε και θριαμβεύσαμε. Όταν ο τόπος γονάτιζε εμείς δημιουργούσαμε.

Όλα αυτά τα χρόνια επικεντρώθηκα στα θεμελιώδη και ουσιαστικά. Δεν είναι βέβαια ώρα για απολογισμό, αυτό θα γίνει σε μια ειδική έκδοση που θα δημοσιευτεί το 2019. Όμως δημιουργήσαμε και έχουμε αποθεματικά ανεπανάληπτα, χωρίς προηγούμενο. Δεν είναι η ώρα των συντηρητικών υπολογισμών, είναι ή ώρα να ανοίξουμε περισσότερο τα πανιά μας. Όλα τα υπό ανέγερση & προγραμματιζόμενα κτήρια της Πανεπιστημιούπολης έχουν τη χρηματοδότηση τους, δωρητές και δάνειο. Χτίζουμε αυτές τις μέρες με χρηματοδότηση 300 σχεδόν εκατομμυρίων ευρώ. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε τον αριθμό των ερευνητών που έχουμε σήμερα. Πλησιάσαμε τις 7 χιλιάδες φοιτητές. Έχουμε νομοθεσία για ξενόγλωσσα προγράμματα, έχουμε νομοθεσία για την επιχειρηματικότητα.

Ο αριθμός των εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων που εξασφαλίσαμε γιγαντώθηκε. Παντού δημιουργούμε πυρήνες αριστείας. Έχουμε, σήμερα υπό προκήρυξη 87 καινούριες θέσεις ακαδημαϊκού προσωπικού. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε τέτοια νούμερα. Είναι υποχρέωση όλων, να διαφυλάξουμε  την ποιότητα των νέων συναδέλφων που θα εκλεγούν. Η Σύγκλητος έχει τεράστια ευθύνη γιατί το 2019 εκλέγεται το πανεπιστήμιο του 2029!

Δημιουργήσαμε ένα Ίδρυμα εξωστρεφές, που έμαθε να μετατρέπει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες, προσανατολισμένο προς την Ευρώπη και τον κόσμο, σταθερά στραμμένο προς την υψηλή ποιότητα έρευνας και καινοτομίας στις θετικές, εφαρμοσμένες και ανθρωπιστικές επιστήμες. Ιδρύσαμε νέες σχολές και νέα ερευνητικά κέντρα. Γίναμε κατά 50% οικονομικά αυτόνομοι. Συνδέσαμε το πανεπιστήμιό μας με τον παραγωγικό, οικονομικό και πολιτιστικό ιστό του τόπου, με επαγγελματισμό και αποτελεσματικότητα. Το Πανεπιστήμιο της νέας συνάντησης έγινε! Έχουμε ένα Πανεπιστήμιο της Ανοικτής Σκέψης και της Διαρκούς Καινοτομίας. Μια Άλλη Κύπρος δημιουργήθηκε.

Τα επόμενα χρόνια είναι σημαντικά. Θέλουμε και μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα. Η προοπτική είναι τεράστια, για το πανεπιστήμιο μας, για τον τόπο μας και για τους νέους ανθρώπους.

Νομίζω, απέδειξα αυτά τα χρόνια ότι ακόμη και σε συνθήκες δύσκολες και περιοριστικές, μπορούμε να πάμε ακόμη πιο μακρυά. Εξ’ άλλου αυτή είναι η μοίρα μας. Σας καλώ μαζί με τη νέα μας ηγεσία να αποδείξουμε ότι έχουμε την τόλμη να πορευτούμε όλοι μαζί για ένα πανεπιστήμιο που θα βάζει τον πήχη όλο και πιο ψηλά. Τα μεγαλύτερα και πιο αποτελεσματικά όπλα μας είναι η γνώση μας, ο ορθολογισμός, η μεθοδικότητα, η οργάνωση, το υψηλό αίσθημα ευθύνης και ο επαγγελματισμός μας.

Τελειώνοντας, θέλω να εκφράσω την αγάπη μου σε όλους αυτούς που δούλεψαν μαζί μου όλα αυτά τα χρόνια. Αυτούς που πίστεψαν όταν πολλοί με κοιτούσαν περίεργα. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στις κυρίες του γραφείου μου, της πρυτανείας. Τις αγαπώ και τις εκτιμώ βαθύτατα. Ήμουν πολύ τυχερός που τις είχα δίπλα μου. Ευχαριστώ τις υπηρεσίες του πανεπιστημίου που εργάστηκαν μαζί μου, τη Σύγκλητο, το Συμβούλιο και το  Πρυτανικό  Συμβούλιό της θητείας μου ως Πρύτανης. Θέλω να πιστεύω ότι ο μεταξύ μας διάλογος ήταν δημιουργικός∙ σε έντονο ύφος αρκετές φορές, πάντα όμως με γνώμονα το καλό του Πανεπιστημίου Κύπρου αλλά και της χώρας μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συναδέλφους μου που μου χάρισαν το ανεπανάληπτο προνόμιο να τους υπηρετήσω για 12 χρόνια. Ένα ευχαριστώ στις χιλιάδες φοιτητές και απόφοιτούς μας. Θέλω να ξέρετε ότι ό,τι κάναμε το κάναμε μαζί, ό,τι πετύχαμε, το πετύχαμε μαζί.

Άρχισα πριν 12 χρόνια αναφέροντας συχνά τον George Bernard Shaw: Ακούω λες, «Γιατί;». Πάντα, «Γιατί;». Βλέπεις πράγματα και λες, «Γιατί;». Αλλά εγώ ονειρεύομαι πράγματα που δεν υπήρξαν ποτέ και λέω, «Γιατί όχι;».

Αγαπητέ μου συνάδελφε Τάσο Χριστοφίδη, είμαι ήδη πολύ μακριά, στη «Γη του Πυρός», δεν θα μπορέσω να σου σφίξω το χέρι την ημέρα που θα αρχίζεις τη θητεία σου. Από καρδίας σου εύχομαι πολλές επιτυχίες, να μας πάρεις ακόμη πιο μακριά, γιατί η κοινότητας μας το αξίζει, γιατί η Κύπρος το αξίζει.

Εγκάρδια,

Κωνσταντίνος Χριστοφίδης

Καθηγητής της Φυσικής & Πρύτανης


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
IDEP19
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016