KESJULY18

2018-12-09 13:02:17
Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας – Αναβάθμιση του μαθήματος των Αγγλικών;

Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας – Αναβάθμιση του μαθήματος των Αγγλικών;


ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΧΑΛΛΟΥΜΑ*

Μετά από μια τετράχρονη περίοδο εφαρμογής και παρακολούθησης των Νέων Ωρολογίων Προγραμμάτων και της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στη διδασκαλία και εκμάθηση της διεθνούς γλώσσας στο δημόσιο σχολείο, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ανακοίνωσε στις 11 Νοεμβρίου, την πιλοτική εφαρμογή της πιστοποίησης της Αγγλικής γλώσσας. Η εισαγωγή εξετάσεων πιστοποίησης της Αγγλικής γλώσσας ήταν και εξακολουθεί να είναι πάγια πολιτική του κλάδου των Αγγλικών, μιας και κάτι τέτοιο όταν εφαρμοστεί πάνω σε σωστές βάσεις, ευελπιστούμε ότι θα βοηθήσει στην αναβάθμιση του γλωσσικού μαθήματος και στην εξάλειψη διακρίσεων ανάμεσα σε προνομιούχους και μη προνομιούχους μαθητές.

Τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας Cambridge του πανεπιστημίου του Cambridge, με το οποίο έχει συνάψει συμφωνία το ΥΠΠ, χαίρουν αναγνώρισης από χιλιάδες οργανισμούς και αγγλόφωνα πανεπιστήμια, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Το γνωστό σε όλους μας πιστοποιητικό IGCSE είναι στις μέρες μας απαραίτητο προσόν για επαγγελματικούς σκοπούς και για την ανώτερη εκπαίδευση, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας μας.

Η εφαρμογή βέβαια όλων των πιο πάνω απαιτεί τον προσεχτικό και μελετημένο σχεδιασμό από μέρος του ΥΠΠ, ούτως ώστε να έχουμε ένα αποτελεσματικό και επιτυχημένο Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου. Να θυμίσουμε ότι εδώ και τέσσερα χρόνια  οι μαθητές μας βιώνουν την υποβάθμιση του μαθήματος με την αυθαίρετη και χωρίς επιστημονικά τεκμήρια μείωση του διδακτικού χρόνου. Το αφελές επιχείρημα από μέρους του ΥΠΠ για αναβάθμιση του μαθήματος στη δημοτική αποδείχτηκε «φούσκα» εφόσον η αύξηση του διδακτικού χρόνου στην Α’ και Β’ δημοτικού δεν αντισταθμίζει τη διδασκαλία και τη δουλειά που γίνεται από πτυχιούχους εκπαιδευτικούς στη Μέση Εκπαίδευση.

Μπορεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η διδασκαλία της Αγγλικής να ξεκινά όλο και πιο νωρίς, αλλά στην Κύπρο έχουμε την πρωτιά με την εισαγωγή της διδασκαλίας των Αγγλικών από τη νηπιακή ηλικία[1]. Εδώ προκύπτει το ερώτημα αν έχουν μελετηθεί οι συνέπειες ενός τέτοιου εγχειρήματος λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες του εκπαιδευτικού μας συγκείμενου σε αντίθεση με τις άλλες χώρες τις Ευρώπης. Να αναφέρουμε εν τάχει τις διαφορές του Ελληνικού αλφαβήτου με το Λατινικό που καθιστούν αδύνατη τη διδασκαλία του γραπτού λόγου της Αγγλικής γλώσσας στις μικρές τάξεις του δημοτικού για ευνόητους λόγους, και τις «δυσκολίες/σύγχυση» που αντιμετωπίζουν οι μικροί μαθητές μας με την Κυπριακή διάλεκτο και την επίσημη Ελληνική γλώσσα.  

Η ‘Εκθεση για τη Διδασκαλία και Αξιολόγηση του Μαθήματος των Αγγλικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Ιούνιος 2016 του ΥΠΠ (που ακολούθησε την εφαρμογή του Νέου Ωρολογίου Προγράμματος), καταδεικνύει το κενό που υπάρχει στη διδασκαλία του μαθήματος και εισηγείται την ολοκλήρωση του επιπέδου Β1 στην υποχρεωτική εκπαίδευση όπως γίνεται κατά κανόνα στα Ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα σήμερα. Σύμφωνα με τις κλίμακες αντιστοίχισης διδακτικού χρόνου και επιπέδων γλωσσομάθειας του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς του Cambridge και της πιο πάνω Έκθεσης, για να επιτευχθεί ο στόχος του ΥΠΠ που είναι οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου να παρακάθονται σε εξετάσεις PET (B1 επίπεδο), απαιτείται αύξηση του διδακτικού χρόνου στο γυμνάσιο κατά 4 ακόμη περιόδους τη βδομάδα.

Ο επαρκής διδακτικός χρόνος μαζί με την εργαστηριοποίηση του μαθήματος, για καλύτερη και αποτελεσματικότερη ανάπτυξη και των τεσσάρων γλωσσικών δεξιοτήτων (γραπτού και  προφορικού λόγου, ανάγνωσης και ακρόασης), αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις για την επιτυχημένη εφαρμογή του πολυπόθητου Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας στη Μέση Εκπαίδευση. Η δημόσια «δωρεάν» εκπαίδευσή οφείλει πρώτα να εξασφαλίσει το δικαίωμα όλων των μαθητών του να διδάσκονται το εν λόγο μάθημα στο δημόσιο σχολείο και μετά να τους δίνει την ευκαιρία πιστοποίησης του. Ο κίνδυνος να αναγκάζεται ο μαθητής να διδάσκεται το μάθημα στα φροντιστήρια και το δημόσιο σχολείο να πιστοποιεί αυτά που ο μαθητής μαθαίνει εκεί, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της ίσης μεταχείρισης των μαθητών του, και διαχωρισμό τους σε προνομιούχους και μη. Τέλος, ο κίνδυνος, το δημόσιο σχολείο να υπηρετεί τα ξένα και ντόπια ιδιωτικά συμφέροντα με την εισαγωγή ξενόφερτων εξετάσεων και την ενδυνάμωση της παραπαιδείας θα αποτελέσει ένα ακόμα σκάνδαλο στις πλάτες των Κυπρίων φορολογούμενων πολιτών.   

Ευχή όλων μας, ως καθηγητών και ως γονιών (που πιστεύουν και στηρίζουν το δημόσιο σχολείο), η προαναγγελθείσα γλωσσική πολιτική του ΥΠΠ, να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί σωστά για το καλώς νοούμενο συμφέρον όλων των μαθητών μας, και για να έχουμε μια πραγματική, επιτέλους, αναβάθμιση της διδασκαλίας και εκμάθησης της πρώτης ξένης γλώσσας στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση.    

*Καθηγήτρια Αγγλικών


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDACOLLEGE19
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016