KESJULY18

2018-12-01 11:19:08
Για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών


ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ* 

Ένα από τα θέματα που πρέπει, κατά τη γνώμη μου, και όχι μόνο, να απασχολήσουν το διάλογο που αναμένεται να αρχίσει για το προτεινόμενο Σχέδιο Αξιολόγησης, είναι και η καθήλωση πολύ ικανών και με γενική εκτίμηση εκπαιδευτικών στη βαθμίδα του απλού δασκάλου ή απλού καθηγητή, απλώς και μόνο επειδή δεν έχουν μεταπτυχιακό. Αυτό είναι εντελώς άδικο και θα ήταν καλό να προσεχθεί ιδιαίτερα και από τις Εκπαιδευτικές μας Οργανώσεις και τα ανώτατα στελέχη του ΥΠΠ, τον ίδιο τον ΥΠΠ και την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής!
   Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι οι οποίοι για διάφορους οικονομικούς ή οικογενειακούς κυρίως λόγους, διάφορες περιστάσεις που τους έτυχαν στη ζωή τους κλπ., δεν μπόρεσαν ή δεν ήταν έτοιμοι ψυχολογικά ή να κάνουν ένα μεταπτυχιακό όπως Med (Master in Education). Αν όντως αυτοί/ές οι συνάδελφοι έχουν π.χ. καλύτερη προσωπικότητα και καλύτερη συνολική απόδοση από άλλους/ες συναδέλφους που έχουν Med, γιατί πρέπει να αδικούνται με καθήλωση στη θέση του απλού δασκάλου ή απλού καθηγητή; 
  Ας μην ξεχνούμε πως ένας από τους λόγους που βαθμολογούνται, αποτιμούνται τα πτυχία με 2 βαθμούς το απλό μεταπτυχιακό, 3 βαθμούς το Med και 5 βαθμούς το δοκτοράτο, είναι για να διευκολυνθεί το διαχρονικό ΥΠΠ να αξιολογεί, αφού αυτό είναι πάντα ένα όντως δύσκολο έργο!
Τι προτείνω; Θα μπορούσε π.χ. ένας/μια εκπαιδευτικός με σημαντικά πιο ψηλή γενική συνεισφορά από έναν/μια άλλο/η εκπαιδευτικό, μετά από αρκετά χρόνια πολύ καλής υπηρεσίας να αξιολογείται με κάπως μεγαλύτερη βαθμολογία από κάποιοιν/α που υπερτερεί μόνο στα τυπικά προσόντα. Κι αυτό θα διευκολυνθεί, αν η κλίμακα βαθμολόγησης φτάσει το 100 από το 40 που είναι τώρα. Αυτό, ώστε να δίνεται περισσότερη ευχέρεια στους αξιολογούντες για διαφοροποιήσεις στη βαθμολογία.
    Θα μπορούσε επίσης, κάτι που όπως διάβασα έχει ήδη προταθεί, να αξιολογείται και η συχνή συμμετοχή πολλών εκπαιδευτικών σε σημαντικά συνέδρια, εργαστήρια και διαλέξεις.
       Θα πρόσθετα ακόμα πως, σε μια εποχή όπου η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ και οι ΓΝΩΣΕΙΣ τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, δεν έχει και τόση ΜΟΝΙΜΗ ΑΞΙΑ ένα μεταπτυχιακό που αποκτήθηκε μάλιστα πριν από πολλά χρόνια!
     Ας μην είμαστε λοιπόν δογματικοί και, τολμώ να πω, "κολλημένοι" σε κάπως ξεπερασμένα στερεότυπα, που δυστυχώς δημιουργούν μάλλον περισσότερα προβλήματα απ' όσα λύνουν ή υποτίθεται ότι λύνουν.Top of Form
*Πρώην Διευθυντής Σχολείου και γονιός


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Πρόδρομος Κυριάκου
Sat December 01, 2018, 20:24:40
Καλησπέρα Μιχάλη! Κι αυτά που λες, και τα άλλα που έγραψες πριν από καιρό, για το ότι το νεο Σχέδιο Αξιολόγησης θα μετατρέπει στην ουσία τον έναν Β. Διευθυντή σε αξιολόγο (!), είναι επαρκή στοιχεία ώστε όλοι μαζί να αγωνιστούμε νούσιμα και μεθοδικά ώστε τέτοιες πρόνοιες να μην εφαρμοστούν! Κάτι που είναι δυνατό να γίνει, αν εργαστούμε όλοι - το τονίζω, όλοι,και οι αντικαταστάτες και αδιόριστοι συνάδελφοι -
- μεθοδικά και ήρεμα! Υπάρχει και σχετικό άρθρο του έγκριτου πανεπιστημιακού Παναγιώτη Περσιάνη σχετικά με το προτεινόμενο Σχέδιο Αξιολόγησης!Θα πρέπει να σκεφτούμε και τα παιδιά μας, τη νέα γενιά!

Μιχάλης Α. Πόλης
Sat December 01, 2018, 12:18:41
Το νέο σχέδιο αξιολόγησης θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη αξία στα μεταπτυχιακά και δοκτοράτα σε βαθμούς προσόντων με σκοπό την κάρπωση προαγωγής. Για να προαχθεί κάποιος πρέπει να ξοδέψει μερικές δεκάδες ευρώ για μάστερ και δοκτοράτο.
Ο κύριος κερδισμένος από αυτή την κατάσταση είναι τα Πανεπιστήμια που προσφέρουν τα προσόντα αυτά έναντι αδρών τιμημάτων.
Αν για παράδειγμα κάποιος ξοδέψει είκοσι χιλιάδες ευρώ συνολικά για μάστερ και δοκτοράτο και ως αποτέλεσμα αυτών των πτυχίων καρπωθεί κατά μέσο όρο 200 ευρώ το μήνα αύξηση λόγω προαγωγών, θα του πάρει 8 ολόκληρα χρόνια να αποσβέσει την επένδυση του. Δεδομένου ότι σήμερα η ηλικία προαγωγής δεν είναι μικρότερη των 50 ετών,αυτό σημαίνει ότι στο τέλος αυτό που θα του μείνει είναι το γόητρο της επαγγελματικής καταξίωσης.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016