KESJULY18

2018-11-29 13:42:21
Πρώτο Παγκύπριο Βραβείο στο Λύκειο Παραλιμνίου

Πρώτο Παγκύπριο Βραβείο στο Λύκειο Παραλιμνίου


«Σκέψου, Δράσε, Άλλαξε κι εσύ: Λέμε όχι στις πλαστικές σακούλες»

Το Πρώτο Παγκύπριο Βραβείο κατέκτησε το Λύκειο Παραλιμνίου στη μαθητική περιβαλλοντική δράση «Σκέψου, Δράσε, Άλλαξε κι εσύ: Λέμε όχι στις πλαστικές σακούλες».

Η δράση διοργανώθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με τη συνεργασία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στο πλαίσιο της εφαρμογής της Οδηγίας ΕΕ 2015/720 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη μείωση της κατανάλωσης της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς και της εφαρμογής του μέτρου χρέωσης, όπως προκύπτει από τον Κανονισμό, μέσω του οποίου εναρμονίζεται η εθνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή. Η εφαρμογή του μέτρου χρέωσης ξεκίνησε από την 1/7/2018 με απαγόρευση της δωρεάν διάθεσής της και εφαρμογή της χρέωσής της με ελάχιστο ποσό τα πέντε σεντ (0,05 €) συν ΦΠΑ 19% ανά τεμάχιο. Η χρέωση της κάθε σακούλας θα πρέπει να φαίνεται ξεκάθαρα στις αποδείξεις που εκδίδει ο κάθε πωλητής στους πελάτες που επιλέγουν να την αγοράσουν.

Βασικός σκοπός της περιβαλλοντικής αυτής δράσης ήταν η αναγνώριση από τους/τις μαθητές/τριες των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον από την αλόγιστη χρήση της πλαστικής σακούλας, την ακατάλληλη επεξεργασία της στο τέλος του κύκλου ζωής της, των επιπτώσεων κατά τη διαδικασία παραγωγής της, την ανθεκτικότητα και την ανεξέλεγκτη απόρριψή της. Επίσης, οι μαθητές έμαθαν για την αρνητική επίδραση της χρήσης τους στο περιβάλλον και την υδρόβια ζωή, αλλά και για άλλα σχετικά θέματα, όπως την εξάντληση των φυσικών πόρων, την αυξημένη παραγωγή απορριμμάτων και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η όλη διαδικασία συνέβαλε στην ανάπτυξη της δημιουργικότητάς τους και της καινοτομίας μέσω της εκπόνησης προτάσεων, της εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων και με την καταγραφή στατιστικών στοιχείων πριν από την εφαρμογή του μέτρου και μετά από αυτήν.

Το μέτρο εντάσσεται στο Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία που αποσκοπεί στην προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τη μείωση των απορριμμάτων Παράλληλα φέτος, το Τμήμα Περιβάλλοντος προγραμματίζει ορισμένες δράσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης & Μείωσης Αποβλήτων 2018 (EWWR2018), με σκοπό την προβολή και υλοποίηση δράσεων για αειφόρο διαχείριση των αποβλήτων ως πόρο πια και όχι ως απόβλητο.

Το σκεπτικό για τη δημιουργία της περιβαλλοντικής δράσης έγινε από μαθητές και μαθήτριες του καλλιτεχνικού τμήματος Β61 και ξεκίνησε ως εξής:

Σκέψου… Η παρέα μας έκανε τον περίπατο της αργά το φθινόπωρο σε μια έρημη αμμουδιά.  Ήταν γεμάτη πλαστικές σακούλες και μπουκάλια που τα είχε ξεβράσει η θάλασσα.  Γενική κατακραυγή και απογοήτευση όλων μας. Καταιγισμός παρατηρήσεων, προβληματισμών και σκέψεων. Τα πλαστικά δεν αποικοδομούνται στη φύση. Δεν υπάρχουν μικροοργανισμοί που να τα διασπούν, γιατί είναι υλικά τα οποία δεν προϋπήρχαν, αλλά κατασκευάστηκαν από τον άνθρωπο. Έτσι συνεχώς συσσωρεύονται και είναι πάρα πολύ επικίνδυνα για το περιβάλλον, τη θαλάσσια ζωή και κάθε ζωντανό οργανισμό. Ειδικά ο θαλάσσιος χώρος επιβαρύνεται ανεπανόρθωτα. Ο άνθρωπος, ο οποίος τρέφεται με οργανισμούς από αυτό το περιβάλλον, τελικά …τις «γεύεται»;

Δράσε… Η συντροφιά σκέφτηκε… σκέφτηκε… και αποφάσισε να δράσει. Ενημερωθήκαμε μελετώντας από βιβλία, περιοδικά, διαδίκτυο για το θέμα της υπερβολικής χρήσης πλαστικών. Στόχος μας ήταν να ενημερώσουμε το κοινό με έργα τέχνης, τα οποία θα έδειχναν άμεσα ή έμμεσα τα μηνύματα από την ολοένα αυξανόμενη χρήση των πλαστικών σακουλών και συσκευασιών και τις καταστροφικές συνέπειές τους στο περιβάλλον.

 Άλλαξε… Αναζητούσαμε τρόπους να προβάλουμε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μας μέσα από τα έργα μας. Την απάντηση μάς την έδωσε ένας συμπαθέστατος γεροντάκος στο φεστιβάλ της Αγίας Νάπας. Έπλεκε μπροστά στο αγροτόσπιτο καλάθια με καλάμια και κλαριά σχίνου. Μπροστά στην πραμάτεια του υπήρχε μια διαφημιστική πινακίδα με τίτλο «Καλάθι ή πλαστική σακούλα;». Αυτό ήταν!!

Πλαστική σακούλα ή πάνινη τσάντα για τα ψώνια μας;

Για μεγαλύτερη αξιοποίηση και διάχυση του όλου έργου μας αποφασίσαμε να τυπώσουμε τα σχέδια μας πάνω σε πάνινες τσάντες. Μια πάνινη τσάντα με τυπωμένα τα έργα μας πάνω, εκτός από χρήσιμη, θα μεταφέρει και το μήνυμα ότι «Ο δρόμος για την αειφορία περνά από την οικονομία στη χρήση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση, τη μείωση της υπερκατανάλωσης και συνεπώς και της παραγωγής» Μια πλαστική σακούλα και γενικά οι πλαστικές συσκευασίες χρειάζονται πολλές δεκάδες χρόνια για να αποικοδομηθούν. Μειώνουμε τη χρήση της πλαστικής σακούλας, αλλάζουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες, βοηθούμε στη μείωση των πλαστικών συσκευασιών, προστατεύουμε τις θάλασσές μας και βοηθούμε στην ισορροπία της φύσης.

Η δράση ήταν στο πλαίσιο των εργασιών της περιβαλλοντικής επιτροπής του Λυκείου Παραλιμνίου και υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Τέχνης, κ. Νικολέτας Ερωτοκρίτου.

Επιπλέον, οι πάνινες τσάντες θα διατίθενται προς πώληση από την Επιτροπή Πρόνοιας του Λυκείου Παραλιμνίου σε φιλανθρωπικά παζαράκια που θα διοργανώσει.

Πρώτο Παγκύπριο Βραβείο στο Λύκειο Παραλιμνίου


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016