KESJULY18

2018-11-26 10:41:17
Παρουσίαση του βιβλίου «Τα γαλήνια νερά της Ναυπάκτου», στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Παρουσίαση του βιβλίου «Τα γαλήνια νερά της Ναυπάκτου», στο Πανεπιστήμιο Κύπρου


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 6 Νοεμβρίου 2018 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, η πρώτη επίσημη παρουσίαση στην Κύπρο, του βιβλίου Τα γαλήνια νερά της Ναυπάκτου, της εκλιπούσας Ιταλίδας, διακεκριμένης συγγραφέως, ιστορικού και αρχαιολόγου, Μaria Grazia Siliato, σε μετάφραση στην ελληνική γλώσσα, της Ειρήνης και Κατερίνας Παπαδάκη. Την βιβλιοπαρουσίαση διοργάνωσαν οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κύπρου.

Σε χαιρετισμό του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, σημείωσε ότι το βιβλίο  Τα γαλήνια νερά της Ναυπάκτου αποτελεί ένα χρήσιμο και ευφυές παράθεμα ιστορίας για όλους τους αναγνώστες του, στο οποίο η συγγραφέας πλέκει σε μορφή μυθιστορήματος ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός: τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου και παράλληλα αναφέρεται στην εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το 1571.

Η παρουσίαση του βιβλίου, έγινε από τη μεταφράστρια Ειρήνη Παπαδάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, τον κ. Ιωάννη Τζήρο, Επίτιμο Πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μιλάνο και την αρχαιολόγο και ιστορικό τέχνης, Δρα Άννα Μαραγκού.

Στη διάρκεια της τελετής για την παρουσίαση του βιβλίου έγινε και μια σύντομη αναφορά για τα νέα βιβλία των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κύπρου από την Πρόεδρο της Συντακτικής Επιτροπής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κύπρου και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Μαρία Καντηρέα.

Ακολούθησε συζήτηση με συντονίστρια την Πρόεδρο της Συντακτικής Επιτροπής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κύπρου.

Σύντομη περίληψη του βιβλίου

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα βασισμένο σε ιστορικές πηγές με θέμα τους πολέμους μεταξύ Τούρκων και Βενετών τον 16ο αιώνα και με γεωγραφικό φόντο τη Μεσόγειο και ειδικότερα: τη Βενετία, την Κύπρο και τη Ναύπακτο. Το βιβλίο αποτελεί λογοτεχνική αναδιήγηση του βενετοτουρκικού πολέμου, που οδήγησε τελικά στην οθωμανική κατάληψη της Κύπρου και στη νίκη της χριστιανοσύνης στη ναυμαχία της Ναυπάκτου. Η Ναυμαχία, θεωρείται ως μια από τις πιο σημαντικές πολιορκίες της δεύτερης χιλιετίας και η πιο σπουδαία ναυμαχία που διεξήχθη ποτέ σε εκείνη τη θάλασσα.

Πολλοί από όσους έζησαν εκείνες τις μέρες – ναυτικοί, γιατροί, μοναχοί, καρδινάλιοι, πρέσβεις, ηγεμόνες, βεζίρηδες και πασάδες, κουρσάροι, σουλτάνοι, μισθοφόροι, σκλάβοι, αλλά και γυναίκες, από τους θρόνους ως τα χαρέμια, τα μοναστήρια, τα καπηλειά, δεμένες ανέλπιδα στη μοίρα τους – ξόρκιζαν τον φόβο τους γράφοντας όσα είχαν δει και υποστεί.

Οι συχνά φρικτές μαρτυρίες όλων αυτών των ανθρώπων, επειδή αποτελούσαν ένα κατηγορητήριο για σημαντικούς ανθρώπους της εποχής, θαφτήκαν σε μεγάλο βαθμό  στα αρχεία.

Σήμερα αυτή η ιστορία γραμμένη ως δημιουργική αφήγηση – αναδύεται στην επιφάνεια μέσα από εκείνες τις αδύναμες, πνιγμένες φωνές όσων έζησαν τα γεγονότα. Κι όποιος διαβάζει το βιβλίο  μπορεί να είναι βέβαιος πως δεν υπάρχει τίποτα, στις σελίδες του, που να αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας.

Πού μπορείτε να βρείτε τα βιβλία

Τα βιβλία των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κύπρου είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κύπρου (www.ucy.ac.cy/pek) ή επικοινωνώντας μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση pek@ucy.ac.cy. Eπίσης, βιβλία των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κύπρου διατίθενται στο βιβλιοπωλείο Πάργα στην Πανεπιστημιούπολη (Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων).

Παρουσίαση του βιβλίου «Τα γαλήνια νερά της Ναυπάκτου», στο Πανεπιστήμιο Κύπρου


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016