KESJULY18

2018-11-24 11:17:19
Παράνομη η μη διοργάνωση χριστουγεννιάτικης γιορτής στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο της Κύπρου

Παράνομη η μη διοργάνωση χριστουγεννιάτικης γιορτής στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο της Κύπρου


ΤΗΣ ΛΟΥΚΙΑΣ ΒΟΥΡΓΙΑ - ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ*  

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν! Μέρες γιορτινές, μέρες χαράς. Ανέκαθεν στα Δημόσια μας Νηπιαγωγεία (και όχι μόνο), οι μέρες αυτές είχαν ιδιαίτερη σημασία, αφού τα παιδάκια  προετοιμάζονταν για τη χριστουγεννιάτική τους γιορτούλα.

Ακόμη και τα μαύρα Χριστούγεννα του 1974, πικρές μέρες πολέμου, μέρες οδύνης και προσφυγιάς, οι μικρές γιορτούλες των παιδιών για τα Χριστούγεννα, ακόμα και τότε, μέσα σε αντίσκηνα - νηπιαγωγεία, έδιναν λίγη χαρά και σκορπούσαν ρίγη συγκίνησης, μέσα στον πόνο και την προσφυγιά.

Παρόλα τα πενιχρά μέσα που διέθεταν οι νηπιαγωγοί μας, τις δύσκολες καταστάσεις που βίωνε ο τόπος ή και οι ίδιες προσωπικά, ποτέ δεν σκέφτηκαν να καταργήσουν τη χριστουγεννιάτικη γιορτή. Εργάζονταν με φιλότιμο, κόντρα στις σκληρές κακουχίες, στη φτώχεια, την ορφάνια, τον πόνο.

 Η νέα τακτική όπου η νηπιαγωγός/διευθύνουσα, αποφασίζει να προσκαλέσει τους γονείς να έρθουν στο σχολείο για να φτιάξουν μαζί χριστουγεννιάτικες κατασκευές ή να συμμετέχουν σε άλλες δραστηριότητες αντί να διοργανώσει χριστουγεννιάτικη γιορτή, αποτελεί κατ΄ αρχήν προφάσεις εν αμαρτίαις και κατά δεύτερον δεν καλύπτεται νομικά.

Σύμφωνα με τον Περί Στοιχειώδους Εκπαιδεύσεως Νόμο  (Κ.Δ.Π. 225/2008), (Κανονισμοί σύμφωνα με το άρθρο 5 ) για τη Δημοτική / Προδημοτική Εκπαίδευση, στο σημείο  20 ,  «σχολικοί εορτασμοί», αναφέρεται ότι: «Η γιορτή των Χριστουγέννων και η τελική γιορτή γίνονται και για τους γονείς σε μη εργάσιμο χρόνο……». «Γίνονται» λέει ο νόμος. Δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια κανενός εκπαιδευτικού/διεύθυνσης να καταργήσει τη χριστουγεννιάτικη γιορτή ή και να την αντικαταστήσει με οτιδήποτε άλλο.

Εάν η διεύθυνση του σχολείου επιθυμεί να προσκαλέσει τους γονείς να φτιάξουν μαζί με τα παιδιά χριστουγεννιάτικες κατασκευές, ή άλλες δραστηριότητες όπως πχ να ζυμώσουν χριστουγεννιάτικα γλυκά κλπ, βεβαίως μπορεί να προβεί σε προσεκτική διοργάνωση τέτοιων δραστηριοτήτων, οι οποίες όμως εν τέλει, δεν μπορούν με βάση τον ίδιο νόμο ν΄ αντικαταστήσουν τη χριστουγεννιάτικη γιορτή.

Αποτελεί νομική υποχρέωση των σχολείων /νηπιαγωγείων Δημοτικής/ Προδημοτικής Εκπαίδευσης, η οργάνωση  χριστουγεννιάτικης γιορτής για γονείς/κηδεμόνες/ άλλους προσκεκλημένους.

Οι νηπιαγωγοί να μην φοβούνται να οργανώσουν μια απλή χριστουγεννιάτικη γιορτή. Όσο μικρά κι αν είναι τα παιδάκια μας στα νηπιαγωγεία είναι πάντα τρισχαριτωμένα! Να εφαρμόσουν καλές πρακτικές ώστε κι εκείνες να περάσουν καλά κι άλλο τόσο οι μικροί μαθητές τους, τόσο κατά τη διάρκεια προετοιμασίας της γιορτής όσο και κατά την παρουσίασή της.  

Να το θυμόμαστε: Δεν υπάρχει ποτέ αποτυχημένη χριστουγεννιάτικη γιορτή στο νηπιαγωγείο. Είναι πάντα επιτυχημένη, άξια συγχαρητηρίων. Υπάρχουν βέβαια τα μικρά  μυστικά για μια επιτυχημένη συνταγή Χριστουγεννιάτικης γιορτής. Ακόμη κι αν δεν τα ξέρουμε, οι νεαρές συνάδελφοι, ας το μάθουν: Όλοι θα δείξουν κατανόηση και συγκατάβαση στα λαθάκια των παιδιών, στ΄ αναπάντεχα της στιγμής, ακόμη και στα ξαφνικά κλάματα επί σκηνής. Έχουν κι αυτά τη χάρη τους.

Είναι πολύ εύκολο ως εκπαιδευτικοί, να βρούμε χίλιους λόγους για να υποβάλουμε και να πείσουμε ανύποπτους γονείς /υπερπροστατευτικές μητέρες ότι είναι καλύτερα να μη γίνει γιορτή, για να μην πιεστούν, ταλαιπωρηθούν τα παιδιά. Η πολιτική αυτή παραπέμπει πάντα μόνο στις δικές μας ανασφάλειες και στη δική μας έλλειψη τεχνογνωσίας για μια καλή οργάνωση. Δική μας αποκλειστικά η ευθύνη: Ούτε να  πιέσουμε τα παιδάκια μας, ούτε να τα ταλαιπωρήσουμε. Να τα οργανώσουμε όλα τέλεια! Να το απολαύσουμε μαζί με τα παιδάκια μας τόσο την όλη διαδικασία όσο και την ίδια τη γιορτή. Αυτό είναι το ζητούμενο …για μια άριστη νηπιαγωγό.

Το να ρωτώνται πάλι οι γονείς αν προτιμούν χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες ή γιορτή, είναι ασύμβατο με τη νομοθεσία. Οι γονείς θ΄ αποφασίσουν τι θα γίνει στο σχολείο; Μήπως όλοι οι γονείς ξέρουν τα δικαιώματά τους; Ξέρουν τον Νόμο; Καθαρά τεχνοκρατικά είναι δική μας υποχρέωση ως υπάλληλοι του Δημοσίου, να τους ενημερώνουμε για τα δικαιώματά τους .

Η δικαιολογία ότι «έχουμε μικρά παιδάκια και κλαίνε ακόμη » δεν ευσταθεί επαρκώς για τη στέρηση της χριστουγεννιάτικης γιορτούλας, από το σύνολο γονιών-παιδιών.

Αν ένα παιδάκι δυσκολεύεται, βεβαίως θα το λάβουμε σοβαρά υπόψη. Ό, τι μπορεί. Από την άλλη δεν θα ακυρώσουμε το πρόγραμμα γιατί κάποιο παιδάκι, είναι πιο ευαίσθητο. Να το τονώσουμε, να το αγκαλιάσουμε με αγάπη και να πράξουμε ότι είναι δυνατόν να το βοηθήσουμε. Το να κλαίνε όμως παιδάκια αρχή της σχολικής χρονιάς μήπως είναι κάτι νέο; Αυτό συνέβαινε πάντα  από τον καιρό ίδρυσης των Δημόσιων Νηπιαγωγείων, πάμε πίσω στο 1974.Τώρα το θυμηθήκαμε; Το 2018; Να προσέξουμε. Να μη βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας. Γιατί στο τέλος θα το κλείσουμε το μαγαζί. Να μη δίνουμε την εντύπωση, έστω και άθελα μας, ότι βαριόμαστε να δουλέψουμε. Να βρίσκουμε οι ίδιες λύσεις στα  δικά μας προβλήματα. Εύκολες και πρακτικές λύσεις. Ναι, μπορούμε. Έχουμε πχ φέτος πρόβλημα με τα λεωφορεία, λόγω της αλλαγής των σχετικών κανονισμών, για να μεταβούμε στην αίθουσα για πρόβες; Ας βρούμε μια άλλη αίθουσα, όπου θα πάμε με τα πόδια … ή στην ανάγκη ας γίνει στην τάξη μας. Αλλά δεν έχουμε το δικαίωμα, να μην κάνουμε γιορτή.

Κι αν πάλι ένα παιδάκι ανήκει σε άλλο θρήσκευμα και η οικογένεια δεν επιθυμεί να πάρει μέρος στη γιορτή  ασφαλέστατα θα σεβαστούμε την επιθυμία τους. Αφετέρου δεν μπορούμε εμείς οι ίδιοι να τα ισοπεδώνουμε όλα και να αυτοακυρωνόμαστε συνεχώς με ψύλλου πήδημα!

Στο πέρασμα των χρόνων, ακόμη και μικρά μονοθέσια  νηπιαγωγεία με 10- 12 -15  παιδάκια παρουσίαζαν πολύ όμορφες γιορτούλες , απλές και ωραίες. Εφαρμογή καλών πρακτικών,  εκεί είναι το μυστικό.

Εάν η νηπιαγωγός/διευθύνουσα επιθυμεί να οργανώσει πέραν από την χριστουγεννιάτικη γιορτή, και άλλες χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες, δύναται σίγουρα να το πράξει. Θα πρέπει όμως να είναι πολύ προσεκτική, όσον αφορά θέματα παιδονομίας, γιατί πολλές φορές η αλλαγή ρουτίνας στα παιδιά, τα αναστατώνει και τυχόν πλημμελής παιδονομία –λόγω και κόπωσης του προσωπικού-, πιθανόν να οδηγήσει ακόμη και σε σοβαρά ατυχήματα, όπως η εμπειρία δείχνει.  Όμως, επαναλαμβάνω: Δεν μπορούν να γίνουν εις βάρος των δικαιωμάτων των παιδιών για χριστουγεννιάτικη γιορτή .

Σημειώνω ότι τα Χριστούγεννα του 2015, σε ένα νηπιαγωγείο, προγραμμάτισαν έτσι ώστε μετά τη χριστουγεννιάτικη γιορτή, οι γονείς μαζί με τα παιδάκια τους , να έχουν την ευκαιρία, όσοι ήθελαν, να περάσουν από τις τάξεις και να φτιάξουν μαζί χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις. Η γιορτή έγινε Σάββατο απόγευμα ώστε να έχουν άνετο χρόνο για να χαρούν τη γιορτή και τις λοιπές δραστηριότητες. Όπως οι νηπιαγωγοί μου ανέφεραν, πέρασαν όλοι πολύ όμορφα. Αν επιθυμούν κάποια νηπιαγωγεία, να το συνδυάσουν έτσι, βεβαίως μπορούν.  

Μήπως όμως πέφτει λίγο βαρύ κάπως κουραστικό;

Αν πάλι οι νηπιαγωγοί θα προσκαλέσουν γονείς το πρωινό για διάφορες δραστηριότητες, θα πρέπει να προβούν σε πολύ προσεκτικό προγραμματισμό, γιατί τα παιδιά που οι γονείς τους λόγω εργασίας δεν μπορούν να έρθουν, πληγώνονται και ασφαλώς δεν το θέλουμε αυτό.

Σε περίπτωση που θα το πράξουμε, η καλύτερη ώρα είναι να ξεκινήσουμε στις 8.00- 8.30 μάξιμουμ ώστε ως τις  9.00-9.30  όλοι να μπορέσουν να αποχωρήσουν για τις δουλειές τους, με στόχο πάντα να τους διευκολύνουμε ώστε να καταστεί δυνατόν να πάρουν άδεια. Επειδή όμως βρισκόμαστε ακόμη  σε περίοδο  οικονομικής κρίσης, είναι καλύτερα ν΄ αποφεύγουμε να προσκαλούμε τους γονείς πρωινό στο σχολείο, για ευνόητους λόγους.

 Και βεβαίως οι πρόβες για τη χριστουγεννιάτικη γιορτή σαφέστατα δεν αποτελούν διασπάθιση διδακτικού χρόνου, αξιοποίησή του είναι το ορθό, αφού γίνεται με σωστό προγραμματισμό και είναι μέσα στα πλαίσια του νόμου.

Πέραν από τα πιο πάνω, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι: Η συντριπτική πλειοψηφία των νηπιαγωγών μας εργάζονται με πλήρη ευσυνειδησία, αυτοθυσία  και αυταπάρνηση  για τα παιδιά μας. Πιστώνουμε τυχόν λάθη, πάντα με καλή διάθεση, στην απειρία ή και την άγνοια των κανονισμών και της νομοθεσίας. 

Ναι, θέλουμε τα νηπιαγωγεία μας να παρουσιάζουν χριστουγεννιάτικη γιορτούλα. Το χρειαζόμαστε. Να κρατούμε τις παραδόσεις μας και να΄χουμε ψηλά τις ελληνοχριστιανικές αρχές του τόπου. Είναι το μόνο που μας απέμεινε.

Εν κατακλείδι, είναι χρέος του Δημόσιου Σχολείου Δημοτικής/Προδημοτικής Εκπαίδευσης στην Κύπρο, να γαλουχήσει τα παιδιά στα νάματα της Ορθοδοξίας. Σ΄αυτό το πνεύμα και η χριστουγεννιάτικη γιορτούλα. Να το δούμε οι νηπιαγωγοί με αγάπη. Θα τα καταφέρετε. Μην σας τρομάζει τίποτα. Οι γονείς είναι μαζί με την κάθε φιλότιμη νηπιαγωγό. Μην στερήσετε τα παιδιά από τη χριστουγεννιάτικη γιορτούλα. Το δικαιούνται.

 Τα εύσημα στην Αμμόχωστο. Τη μαγιά του Ελληνισμού.

 * Πρώην Επιθεωρήτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Λουκία Βούργια
Thu December 06, 2018, 15:10:27
Για τον κ. Πόλη

1.Για "τα 100 χρόνια ηλικίας"
Παρακαλώ την επόμενη φορά που θ΄αναφέρεστε σε ηλικία , μπορείτε να είστε λίγο ... πιο γενναιόδωρος κι ανοικτοχέρης !Αυξήθηκε δα το προδόκιμο όριο ηλικίας !

2.Η κάθε γενιά εκπαιδευτικών σηκώνει τα δικά της βάρη ανάλογα με το πώς τα φέρνει η ζωή .

3.Προσωπικά θεωρώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών είναι όπως ακριβώς λέτε τίμιοι επαγγελματίες .

4. Δεν γνωρίζω κανένα Διευθυντή Δημοτικού ή Νηπιαγωγείου που να αποχωρεί απο το σχολείο πριν τις 2.00- 2.30. Αυτά όμως τα γνωρίζουμε μόνον οι εκ των έσσω δηλ. όσοι τα ζήσαμε .

5.Κάθε πρωί που σηκώνεστε να λέτε στον εαυτό σας :
" Θα τα καταφέρω. Θα τα καταφέρω. Θα βγω όχι μόνο ζωντανός , αλλά θ΄απολαύσω τα παιδιά μου καταξιωμένα , και θα χαρώ μαζί με την πολύ καλή νηπιαγωγό σύζυγό μου , τα εγγονάκια μου που θα΄ρθουν!(Ήρθαν;;)Ναι . θ΄απολαύσω τη ζωή τότε...ξεκινώ από σήμερα να βρίσκω ..κάτι τέλος πάντων θετικό ". Όχι... δεν σας κάνω τη δασκάλα ...Οι θετικές όμως σκέψεις πάντα βοηθούν τους ανθρώπους ν΄αντέξουν , για να μπορέσουν να επιβιώσουν στα πολύ δύσκολα.

6. Σε πολλά επαγγέλματα σήμερα, συμπεριλαμβανομένου και του διδασκαλικού , λόγω κρίσης , η δουλειά πράγματι έχει καταντήσει δουλεία . Σωστά το επισημαίνετε.

7. Νόμος της φύσης : Μαθαίνω μόνος μου ,μαθαίνω από άλλους , μαθαίνω σε άλλους ... έτσι διατηρήθηκαν οι παραδόσεις , τα ήθη , τα έθιμα ... Στην εκπαίδευση το λέμε "Δία βίου μάθηση ".

8.Στις 3000+ βιβλία που πλουτίζουν την βιβλιοθήκη σας , εισηγούμαι να προσθέσετε και το βιβλίο "Μετά τον θάνατον τι ;" του Αλύπιου Αθανασιάδη. Ίσως βρείτε απαντήσεις που τυχόν ψάχνετε .

9."Για τη μεγάλη αξημέρωτη νύκτα"
Ανήκω σε άλλη σχολή σκέψης ! Σ΄αυτήν που όπως η Γερόντισσα Γαβριηλία λέει :" Ο άνθρωπος μοιάζει σαν τη τριανταφυλλιά , που σε κάποια στιγμή ,βρίσκει μια χαραμάδα στον τοίχο , περνάει απέναντι κι ανθίζει στην άλλη πλευρά !" Η ζωή και η χαρά αρχίζει από δω και συνεχίζεται από κει , στην άλλη όχθη...

10. "Προβεβλημένοι εκπαιδευτικοί"
Μου έρχεται στον νου , ένας ... Ονομάζεται Μιχάλης Πόλης και γράφει πάντα άρθρα πλήρως τεκμηριωμένα , ένδειξη ψηλής μαθηματικής σκέψης!

11. Σας εύχομαι ολόψυχα να καταφέρετε να υλοποιήσετε τα όνειρά σας!

12.Έχετε δίκαιο , σήμερα το επάγγελμα του εκπαιδευτικού δεν είναι μόνο ψυχοφθόρο αλλά και πολλές φορές " υγειο...κτόνο " και δυστυχώς κάποτε ακόμα και "σωματοκτόνο ".

7. Όποιος εκπαιδευτικός αισθάνεται βαριά κι ασήκωτη τη σκιά της εκπαίδευσης , ας φεύγει όσο νωρίτερα μπορεί , ίσως και με πέναλτυ... γιατί ώσπου να΄ρθει το μη πέναλτυ , ποιος ξέρει πού θα χρειαστούν τα επιπλέον λεφτά .Καλή δύναμη!

Για την κ . Βογιατζή
1. Τι ...επίσης ;;
2. Αναγράφεται η σχετική νομοθεσία στο άρθρο. Ξαναδιαβάστε το. Μπορείτε να ζητήσετε από τους αρμόδιους φορείς να σας εξηγήσουν περαιτέρω τη σχετική νομοθεσία/κανονισμούς , μέσα από επιμόρφωση.

Για τον κ. Ιωάννου
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια .

Μιχάλης Α. Πόλης
Fri November 30, 2018, 18:21:55
Σε καμιά περίπτωση δεν αμφισβήτησα την αξία σας και την προσφορά σας. Αν θέλετε να ασχολείστε με την εκπαίδευση ως τα 100 χρόνια της ηλικίας σας ασφαλώς είναι δικαίωμα σας.
Έχετε δίκαιο ότι περάσατε δύσκολα το 1974. Όμως η ηλικία αφυπηρέτησης την εποχή σας ήταν 60 ετών ενώ σήμερα αυξήθηκε από 2-5 χρόνια ανάλογα με τον κλάδο εκπαίδευσης στον οποίο ανήκει κάποιος. Επιπλέον μπορούσε κάποιος ως το 2012 να αφυπηρετήσει στα 55 χωρίς ποινές στη σύνταξη κάτι το οποίο δεν συμβαίνει σήμερα. Άρα σε κάποιους τομείς σήμερα είμαστε σε χειρότερη μοίρα. Επιπλέον η παράταση της υπηρεσιακής ζωής όλων εμάς παρατείνει την ανεργία των νέων δασκάλων. Αν αποκατασταθεί το σχέδιο συντάξεων, όπως ίσχυε πριν το μνημόνιο θα αφυπηρετήσω το συντομότερο δυνατό δίνοντας έτσι δουλειά σε ένα άνεργο εκπαιδευτικό.
Είμαι έντιμος επαγγελματίας και όσο θα είμαι στην εκπαίδευση θα κάνω τη δουλειά μου όσο πιο καλά μπορώ. Είμαι στο σχολείο επιβεβαιωμένα από τις 7:00 έως τις 2:30 μ.μ. κάθε μέρα. Αν όμως τα καταφέρω να αφυπηρετήσω και να βγω ζωντανός, έχω καλύτερα πράγματα να κάνω παρά να ασχολούμαι με το εκπαιδευτικό σύστημα. Η διαφορά της δουλειάς από τη δουλεία είναι ένας τόνος μόνο. Η σοφή ελληνική γλώσσα λέει πολλά. Προτιμώ να μαθαίνω ο ίδιος παρά να μαθαίνω σε άλλους. Στην βιβλιοθήκη μου έχω πέραν των τριών χιλιάδων βιβλίων: Φιλοσοφία, Ιστορία, Μαθηματικά, Φυσική. Όχι όμως παιδαγωγικά. Πριν τη "μεγάλη αξημέρωτη νύκτα" που είναι η κοινή μοίρα όλων των ανθρώπων και εμάς των αφανών και μετρίων και εσάς των προβεβλημένων εκπαιδευτικών θα προσπαθήσω να δημοσιεύσω όλες τις εργασίες μου, τους κόπους μιας ζωής, που δεν τυγχάνουν αναγνώρισης γιατί δεν ανήκω στο πανεπιστημιακό κατεστημένο.
Αν δεν ανήκω στο κατεστημένο είναι δική μου επιλογή. Είμαι περήφανος γι' αυτό που είμαι ότι και να σημαίνει αυτό.
Ευελπιστώ ότι θα καταφέρω να βγω ζωντανός από το ψυχοφθόρο αυτό επάγγελμα, για να κάνω μια καινούρια αρχή στη ζωή μου.

Χριστινα Βογιατζη
Fri November 30, 2018, 08:53:36
Επισης θα σας παρακαλουσα εαν ειναι παρανομη η μη διοργανωση Χριστουγενιατικης εορτης να μας παραθεσετε και τον νομο στον οποιον αναφερεστε.
Ευχαριστω

Νίκος Ιωάννου
Fri November 30, 2018, 08:17:35
Συγχαρητήρια στην κα Λουκία η οποία συνεχίζει να αγωνίζεται και να νουθετεί με εξαιρετικά επιχειρηματα και αγάπη, που δείχνει πως η εργασία δεν είναι μόνο για βιοποριστικούς σκοπούς αλλά και είναι μια θέση από την οποία συνεχίζεις να προσφέρεις. Είναι εξαιρετικές οι νουθεσίες της κας Λουκίας ακόμα και σε όσους δεν ασχολούνται με την παιδεία.

Λουκία Βούργια
Sun November 25, 2018, 22:56:48
Για την κ. Αντωνίου

1. Από τον καιρό που ζούσαν οι μακαριστές Επιθεωρήτριες Λητώ καιΛούλλα Παπαχριστοφόρου , εξ αρχής με την ίδρυση της προδημοτικής από τις ίδιες, μάς δόθηκε αυστηρή οδηγία ώστε τα παιδάκια κατά την ώρα της γιορτής να βρίσκονται όχι χωμένα στα παρασκήνια αλλά μέσα στην ίδια την άιθουσα της γιορτής , είτε μπροστά στους γονείς - σε μικρές καρεκλίτσες - είτε στο πλάι , όπως βολεύει , για να παρακολουθούν κι εκείνα τη γιορτή. Τι να σας πω; Δεν ανέμενα ότι υπάρχουν νηπιαγωγοί στην Κύπρο που δεν το γνώριζαν. Για τη δική σας άγνοια δεν ευθύνεστε βέβαια .... Το επαναλαμβάνω. Καλές πρακτικές χρειάζονται. Εκεί είναι το μυστικό , στην απλότητα .
2. Μέσα σε ελάχιστες μόνο γραμμές , έχεις γράψει 10 λέξεις αναφορικά με την οικογένεια λέξεων "τρόμος", πράγμα το οποίο αποτελεί μεγάλο ποσοστό. Πρόσεξε μήπως άθελά σου μεταφέρεις τις φοβίες σου στα παιδιά . Ευχαριστώ που είχες την καλωσύνη να διαβάσεις το άρθρο και αφιέρωσες χρόνο να εκφράσεις τις απόψεις σου έστω και ...εναγωνίως .
Λουκία Βούργια (Ειδίκευση Ψυχολογίας )

Λουκία Βούργια
Sun November 25, 2018, 17:55:33
Για τα πιο κάτω σχόλια , αναφέρονται τα εξής :

Για τον κ. Πόλη

1. Σίγουρα γίνονται εξαίρετες γιορτές από πάρα πολλές νηπιαγωγούς και αυτή η προσπάθεια χρειαζόμαστε ως τόπος να συνεχιστεί για το καλό τόσο της προδημοτικής όσο και των παιδιών μας .

2.Όσον αφορά εμένα, ανήκω στη γενιά αμέσως μετά το 1974 που αγωνιστήκαμε σκληρά να στήσουμε την προδημοτική μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες εργασίας . Άρα δεν είναι ορθή η τοποθέτησή σας ότιτώρα αφυπηρετήσαμε τώρα την αράξαμε και μιλάμε εκ του ασφαλούς.

3. Ότι έχετε ένα θέμα με τους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς , είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Πραγματικά έχετε την πλήρη συμπάθειά μου που αισθάνεστε έτσι για τους συνταξιούχους . Έχετε δίκαιο, στη σύνταξη είναι πάρα πολύ ωραία , όταν κανείς προλάβει να φύγει όπως λέτε , με υγεία. Σας το εύχομαι από καρδιάς να καταφέρετε ν΄αφυπηρετήσετε με υγεία όπως το επιθυμείτε . Δεν έχετε όμως δίκαιο να μιλάτε περί ασφαλούς σύνταξης αφού κι εσείς ο ίδιος απολαμβάνετε τον ασφαλή μισθό του Δημοσίου.

4.Κι ακόμη για να μαθαίνουμε και κάτι: Στο διπλανό Ισραήλ του οποίου το εκπαιδευτικό σύστημα είναι ένα από τα πιο καλά , οι εκπαιδευτικοί απλά συνταξιοδοτούνται , δεν αφυπηρετούν. Συνεχίζουν δηλαδή να είναι πολύ ενεργά μέλη εκεί όπου προηγουμένως υπηρετούσαν πχ
ο παλιός διευθυντής που συνταξιοδοτήθηκε (στα 65-70 περίπου) , συνεχίζει εθελοντικά και αμισθί να βρίσκεται στο σχολείο ακόμη και επί καθημερινής βάσης-εάν έχει χρόνο και το επιθυμεί- και λειτουργεί ως το δεξί χέρι του νέου Διευθυντή , τον στηρίζει, τον καθοδηγεί,τον συμβουλεύει , αφού είναι "ο παλιός". Κι αν ακόμη χρειαστεί τον αντικαθιστά . Έτσι το κράτος διαχειρίζεται τα της εκπαίδευσης και προχωρεί. Όπως είχα γνωρίσει από πρώτο χέρι ,το 2004 , όταν βρισκόμουν στο Ισραήλ , δεν μένει εκπαιδευτικός που δεν συνεχίζει να βρίσκεται με ενθουσιασμό επί των επάλξεων.Γιατί ο εκπαιδευτικός δεν τελειώνει ποτέ... Δεν έχουν πρόβλημα εκεί πχ με αντικαταστάτες . Έτσι προχώρησαν τόσο μπροστά. Θεωρούν ότι είναι και υγεία , η συνέχιση της εργασίας με άλλο τρόπο.

5. Στη δε Δανία,η οποία ως γνωστό, είναι μια από τις χώρες που παίρνουν πρωτεία όσον αφορά τα μαθησιακά αποτελέσματα , σύμφωνα με τις Ευρωπαικές Στατιστικές , θεωρούν τους αφυπηρετήσαντες εκπαιδευτικούς , ως το "παλιό καλό κρασί της Παιδείας " λόγω ακριβώς του ότι οι άνθρωποι αυτοί πέρασαν από το καμίνι της εκπαίδευσης και απέκτησαν την ανάλογη εμπειρογνωμοσύνη και τεχνογνωσία.

6. Τέλος, αποτελεί όχι μόνο δημοκρατικό δικαίωμα αλλά και υποχρέωση εκπαιδευτικών που αφυπηρέτησαν να έχουν άποψη για τα τεκταινόμενα στην εκπαίδευση .

7. Και μια ακόμη "νουθεσία" . Όποιος θέλει να αφυπηρετήσει με υγεία στη σύνταξη , πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι ευγενικός με όσους αφυπηρετούν , δηλ. με τους γέροντες και δη τα πολύ γεροντάκια . Σεβασμός στα γηρατειά , Σπαρτιατική Αγωγή , αυτό είναι το ζητούμενο στην Παιδεία σήμερα .
Σεβασμός στην κάθε άποψη , ιδιαίτερα όμως όταν προέρχεται από τους παλιούς αγωνιστές ...Ακαδημα ι κούς και βάλε...

Για την κ. Βασιλειάδου

1. Η ΄"γιορτή " έχει τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά γνωρίσματα πχ από το πανηγύρι , κλπ κι ασφαλώς ο νομοθέτης δεν θα ανέλυε τα ευκόλως εννοούμενα
2. Μια απλή γιορτούλα είναι. Θα διαγράψουμε ακόμη κι αυτό;
3. Τα πανηγυράκια , όπως τα ονομάζετε με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα (δηλ 2-3 τραγουδάκια ) είναι κάτι άλλο, όχι γιορτή. Να γίνονται επιπρόσθετα , για όσους θέλουν.

Για την κ. Δημητρίου
Και βέβαια τα παιδιά με ειδικές ανάγκες δικαιούνται ισότιμα δικαιώματα. Αυτό είπαμε . Όλοι να συμμετέχουν. Ο καθένας όσο μπορεί. Να γίνει όμως γιορτή, ας είναι και στην τάξη . Όχι όμως να την καταργήσουμε . Αυτό τονίσαμε .

Γενικά
Εν κατακλείδι, θεωρώ ότι πέραν από τη νομοθεσία, διαφαίνεται ότι αποτελεί πλέον θέμα διαφορετικής φιλοσοφίας , διότι αν η Χριστουγεννιάτικη γιορτή καταργηθεί έντεχνα, αθόρυβα, σιωπηλά, πιθανόν ν΄ακολουθήσει η κατάργηση των Εθνικών και Θρησκευτικών εορτών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δική μας ταυτότητα . Ας έχουν γνώση οι φύλακες.

Ελίνα Αντωνίου
Sun November 25, 2018, 00:33:54
Κ. Βούργια. Δεν μας τρομάζει η γιορτή. Μας τρομάζει ο τρόμος που βιώνει ένα παιδί που το εξαναγκάζουν να κάνει παράσταση μπροστά σε εκατοντάδες αγνώστους χωρίς να ερωτηθεί καν αν το θέλει. Μας τρομάζει το ότι πρέπει να τσουβαλιάζονται 50 και 70 μικρά μωρά για μια ώρα σε 1 μικρό παρασκήνιο με 1 μόνο ενήλικα, πιέζοντας τα να μείνουν σιωπηλά. Μας τρομάζει που γονείς, εκπαιδευτικοί και επιθεωρητές το θεωρούν θέαμα να εξαναγκάζεται ένα τρομαγμένο παιδί ηλικίας 3 - 5 να κάνει show μπροστά τους τρέμοντας επειδή έτσι συνηθίζεται. Μας τρομάζει που στην ανάγκη για αυτοπροβολή θυσιάζουμε τα συναισθήματα των παιδιών μας. Μας τρομάζει η κακοποίηση που δέχονται τα παιδιά στις εντατικές πρόβες για την τελική ικανοποίηση του όποιουδηποτε ενήλικα. Μας τρομάζει που που εκπαιδευτικοί που τα βιώνουν όλα αυτά δεν τα αντιλαμβάνονται. Μπράβο στις επιθεωρήτριες που με ενσυναίσθηση στηρίζουν τις νηπιαγωγούς στην απόφασή τους να οργανώσουν εκδηλώσεις με σεβασμό στο παιδί.

Κορίνα Δημητρίου
Sat November 24, 2018, 21:08:51
Είμαι μητέρα παιδιού με ‘ευαισθησίες’ και η προσέγγιση αυτή με θίγει προσωπικά. Το ‘μαγαζί’ δεν κλείνει επειδή οι εκπαιδευτικοί αποφάσισαν να οργανώσουν μια απλή γιορτή στην τάξη. Κλείνει όταν το δημόσιο σχολείο δε μπορεί να αγκαλιάσει όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά του και να τα αντιμετωπίσει ισότιμα, χωρίς να αποκλείει κανένα.

ΜΑΡΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ
Sat November 24, 2018, 15:51:43
Κ.Βούργια η νομοθεσία δεν καθορίζει τη μορφή της γιορτής μόνο το ότι θα γίνεται σε εξωσχολικό χρόνο.Τα σχολεία που έχουν αποφασίσει να διαφοροποιήσουν το είδος της Χριστουγεννιάτικης το κάνουν συνήθως Σάββατο ή Κυριακή δηλαδή σε μη σχολικό χρόνο.Άρα δεν παρανομούν. Επιπλέον αυτές οι καινούργιου τύπου σχολικές γιορτές (πανηγυράκι μαζί με καλλιτεχνικό μέρος) χρειάζονται περισσότερη οργάνωση και κόπο σε σύγκριση με τα γνωστά θεατράκια που γίνονταν/αι μέχρι τώρα από τις νηπιαγωγούς. Τελευταίο και ίσως σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι με αυτό τον καινούργιο τρόπο αυξάνεται ο χρόνος διδασκαλίας. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε τα θέατρα που κάναμε μέχρι τώρα χρειάζονταν καθημερινές πρόβες για περίπου ένα μήνα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάνεται τουλάχιστον μία διδακτική περίοδος τη μέρα.

Μιχάλης Α. Πόλης
Sat November 24, 2018, 15:29:05
Αν η ΠΟΕΔ μας καλέσει να μην κάνουμε χριστουγεννιάτικη γιορτή τότε θεωρείται ως απεργία. Η απεργία καλύπτεται από το σύνταγμα. Η διάρκεια της χριστουγεννιάτικης γιορτής είναι δύο περίοδοι. Σε τέτοια περίπτωση το Υπουργείο δικαιούται να μας αποκόψει δύο έβδομα του ημερομισθίου.
Είναι ενδιαφέρον που εσείς οι συνταξιούχοι από την ασφάλεια της σύνταξης μας νουθετείτε για τις υποχρεώσεις μας...

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016