KESJULY18

2018-11-21 13:41:29
Με μεγάλη επιτυχία το 2ο Παγκύπριο Συνέδριο της OMEP Κύπρου με θέμα: Τέχνη παιγνίδι και παιδί

Με μεγάλη επιτυχία το 2ο Παγκύπριο Συνέδριο της OMEP Κύπρου με θέμα: Τέχνη παιγνίδι και παιδί


Το Πανεπιστήμιο Frederick φιλοξένησε το 2ο Παγκύπριο Συνέδριο της Επιτροπής OMEP Κύπρου, με Διεθνή Συμμετοχή, με θέμα «Τέχνη παιγνίδι και παιδί». Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Επιτροπή OMEP Κύπρου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Frederick και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Επιτροπή OMEP Κύπρου είναι Μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Πρώτης Αγωγής και Εκπαίδευσης (OMEP), μιας Οργάνωσης που ιδρύθηκε πριν 70 χρόνια, με στόχο να υποστηρίζει και να προωθεί τα δικαιώματα του παιδιού με ιδιαίτερη έμφαση στο δικαίωμα για φροντίδα και εκπαίδευση των παιδιών σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από φυλή, φύλο, θρησκεία, εθνικότητα ή κοινωνική προέλευση.

Το θέμα και οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου προέκυψαν από τη γενική παραδοχή ότι οι συνθήκες Πρώτης Αγωγής και Εκπαίδευσης συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση της ολόπλευρης ανάπτυξης των παιδιών, μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό περιβάλλον.

Αξιοσημείωτη στο Συνέδριο, ήταν η παρουσία της Mercedes Mayol Lassalle, Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου του Buenos Aires και Περιφερειακής Αντιπροέδρου της OMEP  για τη Λατινική Αμερική, η οποία στην ομιλία της παρουσίασε σφαιρικά την εκπαίδευση στην πρώτη σχολική ηλικία στη Λατινική Αμερική, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο δικαίωμα στην κουλτούρα και την εκπαίδευση για όλα τα παιδιά. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Η Πρώτη σχολική ηλικία είναι ένας ζωτικός χρόνος με αξία και νόημα από μόνη της και όχι μόνο χρόνος προετοιμασίας για την ενηλικίωση». Συνεχίζοντας, τόνισε πως η εκπαίδευση, το παιχνίδι και η πρόσβαση στον πολιτισμό αποτελούν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, γι’ αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να τα θέσουν στο επίκεντρο της δράσης των σχολείων προς το καλύτερο συμφέρον του παιδιού. Επισήμανε, πως το πιο σημαντικό δεν είναι να υπάρχει το δικαίωμα αλλά να εφαρμόζεται.

Μαζί της συμφώνησε και η Πρόεδρος της OMEP Κύπρου, Δρ Μαρία Βασιλειάδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick, η οποία παράλληλα τόνισε τη σημαντικότητα της εικαστικής δημιουργίας για τη συναισθηματική έκφραση του παιδιού, την αξία της ως μέσο μη λεκτικής επικοινωνίας και την αναγκαιότητά της στο σχολικό περιβάλλον.

Περαιτέρω, ο Αντιπρόεδρος της ΟΜΕΡ για την Ευρώπη, Δρ Νεκτάριος Στελλάκης, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, μίλησε για την εξασφάλιση της ποιότητας και την ισότητα ευκαιριών για όλα τα παιδιά.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου, πέρα από τις κεντρικές ομιλίες, πραγματοποιήθηκαν έξι Θεματικά Βιωματικά Εργαστήρια και πενήντα δύο προφορικές ανακοινώσεις και καλές πρακτικές/εφαρμογές που αφορούσαν μεταξύ άλλων, στις νέες διδακτικές μεθόδους στην πρώτη αγωγή και εκπαίδευση, στις εικαστικές διαθεματικές προσεγγίσεις μάθησης, καθώς και στο παιγνίδι και τη σημασία του στην ανάπτυξη του παιδιού.

Παράλληλα, το πρόγραμμα του Συνεδρίου  εμπλούτισε  η έκθεση παιδικών έργων τέχνης, η οποία παρουσιάστηκε στο Πολυδύναμο Κέντρο Δήμου Λευκωσίας, καθώς και ένα χορευτικό δρώμενο. Τα έργα της έκθεσης  είναι δημιουργίες παιδιών από είκοσι διαφορετικές χώρες μέλη της Παγκόσμιας Οργάνωσης OMEP και αποτελούν τη φωνή των παιδιών μέσα σ’ ένα πολυπολιτισμικό πλαίσιο. Τα έργα δημιουργήθηκαν μέσα στο πλαίσιο ενός καλλιτεχνικού πρότζεκτ, το οποίο εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε για τους εορτασμούς των 70 χρόνων της Παγκόσμιας ΟMEP στην Πράγα,  η Πρόεδρος της ΟMEP Κύπρου Δρ Βασιλειάδου. Το γεγονός ότι οι Προέδροι 20 χωρών αλλά και οι δημιουργοί τους εμπιστεύτηκαν τα έργα για την έκθεση στην Κύπρο,  είναι ιδιαίτερα τιμητικό για την πόλη της Λευκωσίας, για την OMEP Κύπρου, για τους σύνεδρους και ιδιαίτερα για τα παιδιά της Κύπρου που είχαν την ευκαιρία να την δουν.

Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησαν πέραν των 170 συνέδρων ανάμεσα τους  ακαδημαϊκοί, ερευνητές, επιστήμονες, νηπιαγωγοί, εκπαιδευτικοί πρώτης σχολικής ηλικίας, εκπαιδευτικοί ειδικής και ενιαίας εκπαίδευσης, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες και εργαζόμενοι στον πολιτισμό.

Τα ενθουσιώδη σχόλια των συμμετεχόντων για το περιεχόμενο και τη διοργάνωση του Συνεδρίου, αλλά και για την ξενάγηση στην παλιά πόλη και τα μουσεία της Λευκωσία την επόμενη μέρα έδωσαν στην επιστημονική και την οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου αλλά και στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟMEP Κύπρου την ευκαιρία να εμπνευστούν για μια ακόμη δυναμικότερη συνέχεια. 

Το Πανεπιστήμιο Frederick με τη σειρά του, ως Ακαδημαϊκό Ίδρυμα που ενδιαφέρεται για τα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου είναι περήφανο γιατί είχε την ευκαιρία να συμβάλει ενεργά στην επιτυχία του πιο πάνω Συνεδρίου παροτρύνοντας τα μέλη του ακαδημαϊκού του προσωπικού να εμπλέκονται και να αναλαμβάνουν παρόμοιες πρωτοβουλίες.

Με μεγάλη επιτυχία το 2ο Παγκύπριο Συνέδριο της OMEP Κύπρου με θέμα: Τέχνη παιγνίδι και παιδί

Με μεγάλη επιτυχία το 2ο Παγκύπριο Συνέδριο της OMEP Κύπρου με θέμα: Τέχνη παιγνίδι και παιδί


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016