KESJULY18

2018-11-21 12:37:11
Εκδήλωση συζήτηση: Στρατηγικές Ανάπτυξης για την Ελλάδα και την Κύπρο

Εκδήλωση συζήτηση: Στρατηγικές Ανάπτυξης για την Ελλάδα και την Κύπρο


Το Ελληνικό Παρατηρητήριο (Hellenic Observatory) σε συνεργασία με τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου και με την υποστήριξη του Κυπριακού Συλλόγου Αποφοίτων LSE, διοργανώνει εκδήλωση- συζήτηση με θέμα «Στρατηγικές Ανάπτυξης για την Ελλάδα και την Κύπρο».

H Ελλάδα και η Κύπρος βίωσαν μια επώδυνη κρίση, όμως οι οικονομίες τους αρχίζουν να ανακάμπτουν. Ποιες είναι οι προοπτικές ανάπτυξης για τις δυο χώρες; Ποιες οι προτεραιότητες για την οικονομική πολιτική και τις μεταρρυθμίσεις;

Ο Γκίκας Χαρδούβελης,Καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής της Σχολής Χρηματοοικονομικής και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο Sir Χριστόφορος Πισσαρίδης, Regius Professor στο London School of Economics & Καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου και ο Δημήτρης Βαγιανός, Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο LSE θα τοποθετηθούν. Θα ακολουθήσει σειρά ερωτήσεων & απαντήσεων.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Βασίλης Μοναστηριώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο LSE. 

Χρήσιμες πληροφορίες για τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν μπορούν να αντληθούν από το βιβλίο “Πέρα από τη Λιτότητα: Για μια Νέα Δυναμική στην Ελληνική Οικονομία”,Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 27 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 18:30 στο Αμφιθέατρο Β108 στο Κτήριο Συμβουλίου-Συγκλήτου Αναστάσιος Γ. Λεβέντης στην Πανεπιστημιούπολη Αγλαντζιάς στη Λευκωσία. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα.  Η είσοδος είναι ελεύθερη με απαραίτητη την εγγραφή στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.eventbrite.co.uk/e/growth-strategies-for-greece-and-cyprus-tickets-52144361188

Βιογραφικα Ομιλητων

Γκίκας Χαρδούβελης

Ο κ. Γκίκας Α. Χαρδούβελης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής της Σχολής Χρηματοοικονομικής και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.  Διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος από τον Ιούνιο του 2014 έως τον Ιανουάριο του  2015. Είναι Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Multinational Finance Society, μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Cyprus International Institute of Management, Πρόεδρος της επιτροπής υποτροφιών του Ελληνικού Ιδρύματος Harvard και Έφορος (Trustee) του μη-κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού ιδρύματος Anatolia College της Θεσσαλονίκης. Το επιστημονικό του έργο έχει δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά κύρους, συμπεριλαμβανομένων των American Economic Review, Journal of Finance, Review of Financial Studies, Quarterly Journal of Economics, Journal of Monetary Economics, Journal of Business, Journal of Money, Credit and Baking, Review of Economics and Statistics, κ.ά.   Την περίοδο 1989-1995, οι βιβλιογραφικές αναφορές στο επιστημονικό του έργο τον ανέδειξαν στους 50 κορυφαίους στον κόσμο στον ευρύτερο τομέα της εφαρμοσμένης οικονομετρίας (βλ. Badi H. Baldagi, «Applied Econometrics Rankings: 1989-1995», Journal of Applied Econometrics, 1999, 14:423-441).  Οι εργασίες του στο θέμα των υποχρεωτικών καταβολών ασφάλειας (margin requirements) συνέδραμαν ουσιαστικά στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σε δείκτες μετοχών στις ΗΠΑ.

Sir Χριστόφορος Πισσαρίδης

Ο Sir Χριστόφορος Πισσαρίδης είναι Regius Professor στο London School of Economics, καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας της Κύπρου και και κατέχει την έδρα  Helmut & Anna Pao Sohmen (Professor-at-Large) στο Hong Kong University of Science and Technology . Ειδικεύεται στα οικονομικά των αγορών εργασίας, στην μακροοικονομική πολιτική, στην οικονομική ανάπτυξη και στις διαρθρωτικές αλλαγές. Του απονεμήθηκε Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών το 2010 από κοινού με τους Dale Mortensen του πανεπιστημίου Northwestern και του Peter Diamond του MIT, για το έργο του στην ανάλυση των αγορών με τριβές. Προηγουμένως, το 2005, ήταν ο πρώτος οικονομολόγος εκτός των ΗΠΑ που κέρδισε (μαζί με τον Dale Mortensen) το διεθνούς κύρους βραβείο του Ινστιτούτου για τη Μελέτη της Εργασίας (ΙΖΑ) στα Οικονομικά της Εργασίας. Έχει γράψει εκτενώς σε επιστημονικά περιοδικά και στον Τύπο και το βιβλίο του «Equilibrium Unemployment Theory» αποτελεί σημείο αναφοράς στα οικονομικά της ανεργίας και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Συχνά παραθέτει τις απόψεις του στον Τύπο για θέματα που αφορούν την Ευρωζώνη και το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Είναι εκλεγμένο μέλος του Econometric Society, της Βρετανικής Ακαδημίας, της Ακαδημίας Αθηνών, της Ακαδημίας της Ευρώπης και αρκετών άλλων επιστημονικών συλλόγων, ενώ επίσης, είναι ισόβιο επίτιμο μέλος του American Economic Association. Το 2011 του απονεμήθηκε ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Μακαρίου Γ’, τη μεγαλύτερη τιμητική διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έγινε ιππότης του βρετανικού στέμματος το 2013.

Κωνσταντίνος Πετρίδης

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία την 1η Ιουλίου του 1974. Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά ως έφεδρος αξιωματικός πεζικού. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Νόττιγχαμ και ακολούθως απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο - Μάστερ στην Πολιτική Οικονομία (MSc Political Economy of Transition in Europe) από τη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (London School of Economics). Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2000 εργάστηκε σε θέματα εναρμόνισης στη Διεύθυνση Σχέσεων Κύπρου – ΕΕ στο Γραφείο Προγραμματισμού. Από το 2000 μέχρι το 2006 διετέλεσε Ανώτερος Λειτουργός στον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου και εκπρόσωπος του Συνδέσμου στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία και στην Εθνική Επιτροπή Προετοιμασίας για την Υιοθέτηση του Ευρώ. Το 2006 προσελήφθη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες όπου και εργάστηκε ως οικονομολόγος στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή διετέλεσε διαπραγματευτής σε συμφωνίες απελευθέρωσης του εμπορίου μεταξύ ΕΕ και τρίτων χωρών ενώ εργάστηκε και σε θέματα δημόσιων ενισχύσεων στον τομέα των μεταφορών.
Τον Σεπτέμβριο του 2011 ανέλαβε τα καθήκοντα του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού. Από τις 11/5/2017 ανέλαβε καθήκοντα ως Υπουργός των Εσωτερικών.

Δημήτρης Βαγιανός

Ο Δημήτρης Βαγιανός είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο London School of Economics. Είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, ερευνητικός εταίρος στο CEPR και το NBER, και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Review of Economic Studies (ένα από τα πέντε κορυφαία περιοδικά στην οικονομική επιστήμη). Έχει διατελέσει εκδότης του ίδιου περιοδικού και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του American Finance Association. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τη διαμόρφωση των τιμών και τη ρευστότητα στις κεφαλαιαγορές, και το πώς αυτά επηρεάζουν την πραγματική οικονομία. Είναι ένας από τους επιμελητές του συλλογικού τόμου «Πέρα από τη Λιτότητα: Για μια Νέα Δυναμική στην Ελληνική Οικονομία» που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2017 από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, και μέλος της ομάδας Euro-nomics που έχει προτείνει τα Ευρωπαϊκα Ασφαλή Ομόλογα (ESBies) ως βασικό στοιχείο της μέλλουσας αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης.

Περισσότερες Πληροφορίες:
Ιστοσελίδα: http://www.lse.ac.uk/Hellenic-Observatory/Events/events-pages/2018-19/Growth-strategies-for-Greece-and-Cyprus/Growth-strategies-for-Greece-and-Cyprus

Email: Hellenicobservatory@lse.ac.uk 
Τηλέφωνο: +44 (0)20 7107 5096, (+357) 22893722


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016